Ποιος είναι ο “γιος της Χαμάς” που άλλαξε στρατόπεδο και έγινε κατάσκοπος του Ισραήλ. Ο πατέρας του ήταν ο συνιδρυτής της οργάνωσης

Ποιος είναι ο “γιος της Χαμάς” που άλλαξε στρατόπεδο και έγινε κατάσκοπος του Ισραήλ. Ο πατέρας του ήταν ο συνιδρυτής της οργάνωσης

Από “πρίγκιπας” της Χαμάς ως γιος ενός ενός εκ των ιδρυτών της παλαιστινιακής οργάνωσης, έγινε “ο Πράσινος Πρίγκιπας”  κατάσκοπος επί 10 χρόνια των Ισραηλινών.

Προδότης για τους Παλαιστίνιους, τρομοκράτης για τους Αμερικάνους, ύποπτος για τους Ισραηλινούς. Ο Μοσάμπ Χασάν Γιουσέφ βρέθηκε σε όλες τις πλευρές στον πόλεμο μεταξύ των δύο στρατοπέδων και η ζωή του μόνο παραμυθένια δεν υπήρξε.

Ο Μοσάμπ Χασάν Γιουσέφ ως πρωτότοκος γιος του ιδρυτή της Χαμάς, Χασάν, από μικρό παιδί, επιθυμούσε να γίνει ένας από τους μαχητές της οργάνωσης. Αυτό άλλωστε αναμενόταν

από όλα τα παιδιά στη Δυτική Όχθη όπου μεγάλωνε.

Οι διώξεις του πατέρα του απετέλεσαν για κείνον “πληγή” όπως έχει δηλώσει. Ο Χασάν Γιούσεφ έχει περάσει συνολικά 24 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές  με διάφορες κατηγορίες και κυρίως  ως μέλος της Χαμάς.

Το Δεκέμβριο του 1987 στην πρώτη Ιντιφάντα, ο μικρός Μοσάμπ Χασάν, όχι μόνο πήρε μέρος, αλλά και συνελήφθη. Ήταν μόλις 10 χρονών. Κατηγορήθηκε ότι πετούσε πέτρες στους Ισραηλινούς εποίκους. Η σύλληψη αυτή τον «έχρισε» άξιο διάδοχο του πατέρα του.

Ως γιος υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης της Χαμάς, ζούσε μια προνομιούχα ζωή, όπως έχει παραδεχτεί.

“Είχα δύναμη, κανείς δεν μπορούσε να με ακουμπήσει, ούτε να μου πει μια λέξη, πληρωνόμουν καλά. Ήμουν γιος ηγετικού στελέχους. Ανατράφηκα να σκέφτομαι ως αρχηγός και όχι ως στρατιώτης” 

Τα βασανιστήρια της Χαμάς

Η περίοδος όμως που εξέτισε ποινή στη φυλακή Μεγκίντο στο βόρειο Ισραήλ, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, στάθηκε καθοριστική για το μέλλον του.

Τα φριχτά βασανιστήρια που υπέβαλαν οι κρατούμενοι της Χαμάς  σε Παλαιστίνιους συγκρατούμενούς τους, επειδή τους υποπτεύονταν ως πληροφοριοδότες των Ισραηλινών, τον οδήγησαν στην απόφαση να συνεργαστεί με τον “εχθρό”. Ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και σε μια συνεντευξή του είχε αναφέρει:

“Εκείνη την περίοδο, η Χαμάς βασάνισε και δολοφόνησε εκατοντάδες φυλακισμένους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα ουρλιαχτά τους. Σκότωσαν τόσους πολλούς Παλαιστίνιους που αποφάσισα ότι δεν μπορώ να είμαι μαζί με αυτό το κίνημα.  Αναρωτήθηκα, τι θα κάνουν αν πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, αν καταστρέψουν το Ισραήλ και κυβερνήσουν φτιάχνοντας ένα κράτος. Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα που έπρεπε να απαντήσω με ειλικρίνεια” είπε χαρακτηριστικά.

“Ήμουν σαν πρίγκιπας σε αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν μου άρεσαν αυτοί και αυτά που έκαναν. Στράφηκα ενάντια ακόμη και στο ίδιο μου το αίμα” έχει δηλώσει ο Μοσάμπ Χασάν Γιούσεφ για την περίοδο που ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Τα προνόμια που είχε ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δεν ήταν ικανά να τον “κρατήσουν” στην οργάνωση: “Ήμουν σαν πρίγκιπας σε αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν μου άρεσαν αυτά που έκαναν. Στράφηκα ενάντια ακόμη και στο ίδιο μου το αίμα. Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό δεν μου άρεσε η Χαμάς. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, είναι οι άνθρωποι που διοικούν τη Γάζα και βλέπουμε όλοι τι είναι ικανοί να κάνουν”.

Πως στρατολογήθηκε ο “Πράσινος Πρίγκιπας”

Το 1996 συνελήφθη από άνδρες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet. Αμέσως μετά ξεκίνησε η σταρτολόγησή του, καθώς  ο Μοσάμπ Χασάν είχε ήδη κλονισμένη πίστη απέναντι στην Χαμάς.

Ένας από τους χειριστές του είχε πει :  “Δεν ήταν εύκολο. Φανταστείτε, ήταν ο γιος του σεΐχη Χασάν Γιουσέφ. Είδαμε ένα άνθρωπο που αναρωτιόταν για πολλά πράγματα. Δεν του κάναμε από την αρχή,  ευθέως την πρόταση να συνεργαστεί μαζί μας. Πρώτα τον κάναμε να αμφιβάλει”

Η δράση του ως κατάσκοπος των Ισραηλινών περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ του 2014 «Ο Πράσινος Πρίγκιπας» που ήταν το κωδικό του όνομα

Θεωρείται ότι με τις πληροφορίες του, μετά την αποφυλάκισή του το 1997, συνέβαλε στο να αποτραπούν πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς, καθώς και στην αποκάλυψη πυρήνων της οργάνωσης. Πρώην αξιωματούχος της Shin Bet έχει δηλώσει ότι στο Ισραήλ “πολλοί του χρωστούν τις ζωές τους χωρίς να το γνωρίζουν”.

Θεωρείται μάλιστα, ότι χάρη σε εκείνον απετράπη, το 2001, η απόπειρα δολοφονίας του Σιμόν Πέρες, τότε υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα προέδρου του Ισραήλ.

“Ο γιος της Χαμάς” και οι αντιδράσεις της οικογένειας

Εγκατέλειψε τη Δυτική Όχθη το 2007 και εγκαταστάθηκε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό και αποκηρύξει τη Χαμάς.

Λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Ο γιος της Χαμάς», στο οποίο αποκάλυπτε τη συνεργασία του με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Η είδηση κλόνισε τους συγγενείς του. Ο πατέρας του εξέτιε ποινή φυλάκισης εκείνη την περίοδο και ισχυρίστηκε μέσω δικηγόρων ότι ο γιος του είχε εκβιαστεί από τους Ισραηλινούς.

«Είμαστε μια οικογένεια που θυσιάστηκε, που πολέμησε. Είμαστε γνωστοί για τον πατριωτισμό μας», δήλωσε ένα από τα αδέλφια του.

Στο βιβλίο που έγραψε ο Μοσάμπ Χασάν Γιούσεφ λίγα χρόνια μετά την εγκατάστασή του στις ΗΠΑ αποκάλυψε την δράση του ως πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Η ζωή στις ΗΠΑ

Έπειτα από πολλές κωλυσιεργίες τελικά το 2010 αμερικανικό δικαστήριο του αναγνώρισε το δικαίωμα να ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εξακολουθεί να βρίσκεται.

Πραγματοποιεί ομιλίες σε εκδηλώσεις, σε πανεπιστήμια, ενώ παρακολουθεί στενά οτιδήποτε συμβαίνει στη λωρίδα της Γάζας. Παίρνει θέση στα γεγονότα και προειδοποιεί τους Αμερικανούς και τον υπόλοιπο κόσμο, πώς ο πατέρας του και ο στρατός του θέλουν να «εξοντώσουν» τους Εβραίους

Με αφορμή τον πόλεμο, εμφανίζεται τακτικά στα  σε αμερικανικά δίκτυα τονίζοντας πόσο επικίνδυνη είναι η Χαμάς. Έχει δηλώσει κατά καιρούς:

«Είναι ένα θρησκευτικό κίνημα, αυτό είναι που όλοι φοβούνται να πουν. Αν η Χαμάς ήταν πολιτικό κίνημα, θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τις πολιτικές τους φιλοδοξίες».

«Η Χαμάς είναι ένα θρησκευτικό κίνημα που δεν πιστεύει σε πολιτικά σύνορα. Θέλουν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος πάνω στα ερείπια του κράτους του Ισραήλ”

“Η “ομάδα” της Χαμάς ξεκινά πόλεμο με τους Ισραηλινούς κάθε λίγα χρόνια όταν χρειάζονται χρήματα».

“Η Χαμάς είναι «πιο επικίνδυνη» από το ISIS.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.