Ποιος είναι ο «The Guest» που «έστησε» την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ. Η «καμπάνια παραπλάνησης» πριν από την επίθεση

Ποιος είναι ο «The Guest»  που «έστησε» την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.  Η «καμπάνια παραπλάνησης» πριν από την επίθεση

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση αιφνιδίασε το Ισραήλ ενώ οι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να επιτύχουν ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στη χώρα παίρνοντας δεκάδες ομήρους- που σύμφωνα με δήλωση της ένοπλης ομάδας ανέρχονται σε πάνω από 100- στον θύλακα που ελέγχουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος αριθμός των απαχθέντων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη Χαμάς, αν αναλογιστούμε ότι το 2011 το Ισραήλ παρέδωσε 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους για να απελευθερωθεί ένας μόνο στρατιώτης, μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας.

Η επιτυχία της επίθεσης της Χαμάς αλλά και ο μεγάλος αριθμός μαχητών που κατάφερε να συγκεντρώσει αποδίδονται στον διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος είναι γνωστός ως ο Guest (Επισκέπτης).

Ο χαρακτηρισμός είναι αναφορά στη συνήθεια των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Με αφορμή την επίθεση της Χαμάς, οι Financial Times ακολουθούν σε δημοσίευμά τους την πορεία του Ντέιφ προς τα υψηλότερα κλιμάκια της Χαμάς, επισκιάζοντας μάλιστα τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή φατρία που προτιμά η Δύση.

Όπως σημειώνεται, δεν είναι πολλά γνωστά για τον Ντέιφ. Ακόμα και το όνομά του «παίζεται». Όσοι τον γνώριζαν τη δεκαετία του 1980 αναφέρουν ότι ακόμη και τότε ονομαζόταν Ντέιφ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τον γνώριζαν με το όνομα Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι.

«Σαν θεός»

Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Γενικά θεωρείται ένα πρόσωπο πολύ σεβαστό τόσο στη Χαμάς όσο και στους Παλαιστίνιους, που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές έριδες. Αντίθετα, είναι αφοσιωμένος στη σύγκρουση και πεπεισμένος ότι η βία είναι η λύση. Θεωρεί επίσης προδοσία της παλιαστινιακής αντίστασης τις Συμφωνίες του Όσλο.

Ο «Guest» παραλίγο να χάσει την ζωή του σε αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα, στην επίθεση φέρεται να έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Ωστόσο, έχει καταφέρει να ξεφύγει από τις ισραηλινές αρχές που τον αναζητούν εδώ και χρόνια.

«Η μεγαλύτερη επιχείρησή του εναντίον του Ισραήλ θα τον έχει μετατρέψει τώρα σε μια φιγούρα σαν θεός για τους νέους», σχολιάζει ο Μκχάιμαρ Αμπουσάντα, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ στη Γάζα.

Η πορεία του

Γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που υποστηρίζει ότι είχε θείο και πατέρα που είχαν πάρει μέρος στις επιδρομές της δεκαετίας του 1950 από ένοπλους Παλαιστίνιους στην ίδια περιοχή που διείσδυσε η Χαμάς το Σάββατο.

Στο παρελθόν κατασκεύαζε βόμβες και ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Εκτιμάται ότι τον καθοδήγησε ο Γιάχια Αγιάς, βομβιστής με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο με εκρηκτικά.

Όταν γεννήθηκε η Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ήταν στα είκοσί του.

Μπήκε στη Χαμάς και έκανε φυλακή. Μοιράστηκε μάλιστα το κελί του με τον Γκαζί Χαμάντ, μέλος σήμερα του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Το σχέδιο της Χαμάς

«Η Χαμάς έδινε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη… Χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν είναι πρόθυμη να συγκρουστεί στο πεδίο της μάχης, ενώ παράλληλα ετοίμαζε αυτήν την τεράστια επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή κοντά στη Χαμάς.

Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, ενώ το Ισραήλ νόμιζε ότι είχε υπό έλεγχο την “εξαντλημένη από τις συγκρούσεις” Χαμάς χάρη στα οικονομικά κίνητρα που προσέφερε στους εργάτες της Γάζας, οι μαχητές της οργάνωσης εκπαιδεύονταν εντατικά, συχνά σε κοινή θέα.

Βασικός άξονας του σχεδίου της Χαμάς ήταν να πειστεί το Ισραήλ ότι η οργάνωση νοιαζόταν περισσότερο για τη διασφάλιση της πρόσβασης εργαζομένων στη Λωρίδα της Γάζας σε δουλειές πέραν των συνόρων, και ότι δεν ενδιαφερόταν καθόλου να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσής της η Χαμάς είχε φτιάξει έναν ψεύτικο «ισραηλινο οικισμό» στη Γάζα όπου μαχητές της εκπαιδεύονταν στην κατάληψή του, τραβώντας μάλιστα και βίντεο από τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν εκεί. «Σίγουρα θα τους είχαν δει οι Ισραηλινοί, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να μπλέξουν σε έναν πόλεμο», λέει η πηγή.

Μετά τη σύγκρουση του 2021 με τη Χαμάς, το Ισράηλ επιδίωξε να δημιουργήσει ένα βασικό επίπεδο οικονομικής σταθερότητας στη Γάζα προσφέροντας οικονομικά κίνητρα, όπως χιλιάδες άδειες εργασίας ώστε κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να δουλεύουν στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη, όπου οι μισθοί σε οικοδομές ή στα χωράφια μπορεί να είναι έως και 10 φορές υψηλότεροι.

«Πιστεύαμε ότι το γεγονός ότι έρχονταν για δουλειά και έφερναν χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε κάποια ηρεμία. Κάναμε λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού στο πρακτορείο. «Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα, όμως όλο αυτό το διάστημα εκπαιδεύονταν με ασκήσεις», είπε στο Reuters πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο του «θεάτρου» που έπαιζε, η Χαμάς απείχε τα τελευταία 2 χρόνια από στρατιωτικές επιχείρησεις εναντίον του Ισραήλ, μια αποχή που είχε προκαλέσει μάλιστα αρκετές επικρίσεις από υποστηρικτές της, οι οποίοι θεωρούσαν ότι νοιάζεται πλέον μόνο για τα χρήματα.

Ένα άλλο σημαντικό σκέλος του σχεδίου της Χαμάς ήταν να φροντίσει να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή προς το Ισραήλ, το οποίο μέχρι πρόσφατα φημιζόταν για την ικανότητά του να «διεισδύει» σε ισλαμιστικές ομάδες και να παρακολουθεί τις κινήσεις τους.

Ακόμα και ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν γνώριζαν τον ακριβή σχεδιασμό της επίθεσης προτού αυτή μπει στην τελική ευθεία. Στο στάδιο της προετοιμασίας τους, οι 1000 μαχητές της Χαμάς που τελικά συμμετείχαν στην επίθεση δεν είχαν ιδέα για ποιον λόγο ακριβώς εκπαιδεύονταν, αναφέρει η πηγή του Reuters.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.