Ποιος μαθητής είναι ο μετέπειτα πολιτικός που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας; Ήταν άριστος στο Γυμνάσιο, αλλά εσωστρεφής

Ποιος μαθητής είναι ο μετέπειτα πολιτικός που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας; Ήταν άριστος στο Γυμνάσιο, αλλά εσωστρεφής

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Στα τέλη της δεκαετίας του 1870, μία παρέα φίλων και συμμαθητών του Γυμνασίου Σύρου έβγαλε μία αναμνηστική φωτογραφία. Ανάμεσά τους ήταν και ένας 15χρόνος από την τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Ο πατέρας του, που ήταν έμπορος, είχε υποστεί διώξεις από τους Τούρκους και για το λόγο αυτό κατέφυγε με την οικογένειά του στην ελεύθερη Ελλάδα.

Αρχικά πήγαν στα Κύθηρα και στη συνέχεια στην Ερμούπολη της Σύρου. Εκεί πήγε στο Γυμνάσιο της πόλης. Ο νεαρός ήταν άριστος μαθητής, όπως αποδεικνύεται και από το απολυτήριο του από το γυμνάσιο, το 1880.

Ο βαθμός αποφοίτησής του είναι 9 17/19.

Πηγή: Άρθρο του Γ. Σκουλά στο www.anogi.gr

Σύμφωνα όμως με κάποιες πηγές, αν και οι συμμαθητές του τον εκτιμούσαν δεν έκανε πολύ παρέα μαζί τους. Ήταν συνήθως μοναχικός και εσωστρεφής. Αυτό κάνει εντύπωση γιατί αναδείχθηκε στο σημαντικότερο Έλληνα πολιτικό της περιόδου 1910-1936 και διακρίθηκε για το θάρρος και την κοινωνικότητά του.

Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δείτε αν μπορείτε να τον αναγνωρίσετε στη φωτογραφία με τους συμμαθητές του.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1879 σε ηλικία 15 ετών. Πηγή: Παύλος Γύπαρης, Ελευθέριος Βενιζέλος-Ο Μέγας Δημιουργός, Αθήνα 1955

Καθώς η οικογένεια του Βενιζέλου ήταν σχετικά εύπορη, τα μέλη της είχαν την οικονομική δυνατότητα να φωτογραφηθούν τη δεκαετία του 1870, όταν η φωτογραφία ήταν ακόμη ακριβή. Έτσι έχουμε φωτογραφίες του Ελευθερίου Βενιζέλου σε μικρή ηλικία. Αυτό μας βοηθά να τον ταυτοποιήσουμε με το αγόρι κάτω αριστερά στην ομαδική φωτογραφία.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Μητσοτάκης, Τα μικρά χρόνια ενός μεγάλου, Αθήνα 1972, σελ. 65

Πηγή φωτογραφίας του απολυτηρίου του γυμνασίου του Ελ. Βενιζέλου: Άρθρο του Γεωργίου Σκουλά Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι σχέσεις του με την Οικογένεια Σκουλά (Μέρος Γ’)  (www.anogi.gr)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu