Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας ήταν αθλητής του βόλεϊ και διέπρεπε στα φιλέ του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Ήταν μάλιστα και μέλος της Εθνικής Ομάδας με την οποία αγωνίστηκε στον πρώτο διεθνή μεταπολεμικό  αγώνα. Στις 14 Μαΐου 1957 περισσότεροι από χίλιοι φίλαθλοι στριμώχτηκαν στις κερκίδες του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στην Κυψέλη. Στο ανοιχτό γυμναστήριο του συλλόγου η Εθνική ομάδα ανδρών πετοσφαίρισης αντιμετώπιζε την Εθνική Ρουμανίας. Την περίοδο εκείνη το άθλημα δεν ήταν διαδεδομένο. Το έφερε ο Πανιώνιος Γ.Σ το 1922 από τη Σμύρνη και ο Εθνικός ανήκει στους συλλόγους, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη διάδοση του αθλήματος.

Το άθλημα ήταν άγνωστο και σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες της μεταπολεμικής περιόδου, ήταν δύσκολο να σχηματιστεί εθνική ομάδα. Οι παίχτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος προέρχονταν μόνο από την Αθήνα, γι’ αυτό και προτίμησαν να ονομάσουν την ομάδα «Μικτή Αθηνών».

Έτσι και η αντίπαλος ομάδα μετονομάστηκε από τον Τύπο «Μικτή Ρουμανίας». Η «Αθλητική Ηχώ» χαρακτήριζε τους αντίπαλους της Εθνικής ως «Ρουμάνους άσσους» και «αθλητές με πλούσια σωματικά προσόντα». Αντιθέτως, για τους έλληνες παίχτες δεν υπήρχαν ούτε επίθετα, ούτε χαρακτηρισμοί. Η ανωτερότητα των Ρουμάνων ήταν εμφανής όπως μαρτυρά ο σχολιασμός της εφημερίδας. Η δύναμη των Ρουμάνων φάνηκε στο γήπεδο, καθώς υπερτέρησαν και στα τρία σετ με 15-3, 15-9 και 15-13.

Οι έλληνες αθλητές σύμφωνα με το δημοσίευμα αγωνίστηκαν με μαχητικότητα και διάθεση. Προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν στους «καταφανώς καλύτερους Ρουμάνους», χωρίς τελικά να τα καταφέρουν. «Όταν ήθελαν επέβαλαν το παιχνίδι τους και κέρδιζαν πόντους», σχολίαζε ο δημοσιογράφος που κάλυπτε τον αγώνα. Οι βασικοί παίχτες της ελληνικής ομάδας ήταν οι Σπυρίδωνος, Δεκαβάλλας, Αποστολίδης, Αναγνωστόπουλος, Τομπούλογλου, Ευφραιμίδης, Κοντοβουνήσιος, Ανδριανόπουλος και Κουμουνδούρος.

Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν στους αναπληρωματικούς και δεν έπαιξε στον επίσημο αγώνα. Αγωνίστηκε όμως στα δύο σετ επίδειξης, τα οποία ακολούθησαν μετά το ματς και ο Τύπος τα χαρακτήρισε «κακή έμπνευση για διεθνή διοργάνωση». Και σε αυτά η «Μικτή Αθηνών» υπέκυψε με 15-6 και 15-9. Στις συνθέσεις του αγώνα ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν γραμμένος από λάθος ως Παντούλιας.

Εκτός από αθλητής πετοσφαίρισης, υπήρξε πρωταθλητής εφήβων στο άλμα επί κοντώ για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 1947 και 1948, δρομέας των 110 μέτρων με εμπόδια και αθλητής του ακοντισμού. Για την προσφορά του στην πετοσφαίριση η Ομοσπονδία Βόλεϊ και ο πρόεδρός της Θανάσης Μπελιγράτης τον τίμησαν το 2005, παραδίδοντας του το φύλλο αγώνα του πρώτου μεταπολεμικού αγώνα της Εθνικής, όπου συμμετείχε και ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη στη «ΜτΧ» : Όταν τα κορίτσια του Παλαιού Φαλήρου πήραν το πρωτάθλημα βόλεϊ του 1931 κερδίζοντας Παναθηναϊκό, Πανιώνιο και Νήαρ Ηστ. Τα πρώτα βήματα της γυναικείας χειραφέτησης 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here