Το 1917 ο Ερλ Ντίξον παντρεύτηκε την Τζόζεφιν Φράνσις Νάιτ. Η οικογενειακή τους ευτυχία σκιαζόταν όμως από τα μικροατυχήματα που πάθαινε συχνά η Τζόζεφιν στην κουζίνα. Συνέχεια κοβόταν από αιχμηρά αντικείμενα.

Ο Ερλ έψαχνε ένα βολικό τρόπο να φροντίζει τα μικροτραύματα της Τζόζεφιν. Ξετύλιξε και άπλωσε ένα κομμάτι χειρουργική ταινία και κόλλησε πάνω της, σε ίσες αποστάσεις, μικρά διπλωμένα κομμάτια γάζα. Κάλυψε όλη την κατασκευή με ύφασμα για κρινολίνο (ένα σκληρό υλικό, από το οποίο έφτιαχναν και κομπινεζόν) και έπειτα ξετύλιξε την ταινία. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ετοιμοπόλεμο προκατασκευασμένο σύστημα επιδέσμων. Όποτε κοβόταν η Τζόζεφιν, έκοβε απλώς ένα κομμάτι και έκανε μόνη της την επίδεση.

Ο Ερλ Ντίξον και η Τζόζεφιν Φράνσις Νάιτ

Ο Ντίξον ήταν αγοραστής βάμβακος για την Johnson & Johnson και οι συνάδελφοι του τον παρότρυναν να ενημερώσει τη διοίκηση για την ιδέα του. Τους ενημέρωσε και μετά από μερικές μικρές βελτιώσεις γεννήθηκε ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της εταιρείας. Ο αυτοκόλλητος επίδεσμος Band- Aid, που απέφερε πακτωλό χρημάτων.
O επίδεσμος, που παρουσιάστηκε στην αγορά το 1920, δεν έγινε αμέσως επιτυχία. Την πρώτη χρονιά πουλήθηκαν μόνο τρεις χιλιάδες κομμάτια, ίσως επειδή προσφέρονταν σε ρολό με πλάτος 7.6 εκατοστά. Αυτό έγινε για να κόβει ο κόσμος ό,τι κομμάτι χρειαζόταν. Η Johnson & Jonhson έκανε τότε τα Band Aid μικρότερα και είχαν την έμπνευση να τα μοιράζουν δωρεάν σε προσκοπικές ομάδες για διαφημιστικούς λόγους. Οι προωθητικές ενέργειες ήταν αποδοτικές και από τότε ο κόσμος συνήθισε να χρησιμοποιεί τους αυτοκόλλητους επιδέσμους.
Από το 1920 που βγήκαν στην αγορά, έχουν πουληθεί πάνω από 100 δισεκατομμύρια κομμάτια Band Aid.
O Ερλ Ντίξον έγινε αντιπρόεδρος και αργότερα μέλος του ΔΣ της Johnson & Jonhson, ενώ οι αδεξιότητες της Τζόζεφιν αποδείχτηκαν ό,τι καλύτερο μπορούσε να έχει συμβεί στο ζευγάρι.

Πηγή: Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, του Rick Bayer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Διαβάστε ακόμη στη «ΜτΧ»: Μια αιώρα δεμένη με λουριά ανάμεσα σε δυο άλογα, ήταν το πρώτο ασθενοφόρο. Πως εξελίχθηκαν και πότε κατασκευάστηκε το πρώτο μηχανοκίνητο (φωτο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here