του Christian Jarrett
Σε ένα πάρτι με πολλούς καλεσμένους, αρκετοί άνθρωποι μιλούν ταυτόχρονα. Όμως οι περισσότεροι καταφέρνουμε να παρακολουθούμε μόνο μια συνομιλία αγνοώντας όλες τις άλλες.
Πώς το πετυχαίνουμε; Έρευνα του Βρετανού επιστήμονα Κόλιν Τσέρσι, στη δεκαετία του 1950, έδειξε ότι ξεχωρίζουμε μεμονωμένες φωνές εστιάζοντας σε βασικά χαρακτηριστικά: το φύλο, τη θέση και τον τόνο του ομιλητή.
Το 1958, ο Βρετανός ψυχολόγος Ντόναλντ Μπρόουντμπεντ επέκτεινε αυτή την εργασία με μια θεωρία που εξηγούσε πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες.
Μέχρι τότε, πολλοί ψυχολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να επεξεργάζεται μόνο ένα πράγμα τη φορά. Ο Μπρόουντ έδειξε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ακούει και να κατανοεί περισσότερα από ένα σύνολα ήχων ταυτόχρονα, αρκεί να είναι αρκετά απλά.
Σε ένα κλασικό πείραμα ο Μπρόουντμπεντ ζήτησε από τους συμμετέχοντες να ακούσουν δύο σύνολα ψηφίων, ένα από το κάθε αυτί, (για παράδειγμα 659, 842 και ούτω καθεξής).
Παρόλο που οι αριθμοί ακούγονταν ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες, αντί να ανακατέψουν μεταξύ τους τα ψηφία που άκουγαν από το κάθε αυτί, τα ομαδοποίησαν.
Ωστόσο, όταν τα σήματα γίνονται ιδιαίτερα πολύπλοκα, δημιουργείται ένα “φίλτρο”, το οποίο καθιστά αδύνατη τη ταυτόχρονη διαχείριση των σημάτων. Έτσι εξηγείται και ο κίνδυνος της χρήσης του τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Κανόνας του Έρικσον. «Για να μεγαλουργήσεις δεν χρειάζεται ταλέντο αλλά να αφιερώσεις πάνω από 10.000 ώρες σκόπιμης εξάσκησης». Γι΄αυτό, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Μότσαρντ και ο Μάικλ Τζάκσον έγιναν μουσικές ιδιοφυΐες
Αν δεν διαθέταμε κάποιου είδους φίλτρο θα δεχόμασταν έναν διαρκή καταιγισμό πληροφοριών.
Όμως, μπορούμε να τα κατανοούμε όλα εστιάζοντας σε μικρά τεμάχια πληροφοριών.
Σύμφωνα με τον Μπρόουντμπεντ, τα σήματα που δεν περνούν από το φίλτρο χάνονται.
Ωστόσο, το 1960 η Βρετανίδα ψυχολόγος Αν Τρίσμαν παρατήρησε ότι η θεωρία του Μπρόουντμπεντ δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που ήταν απορροφημένοι σε πολύπλοκες εργασίες απαντούσαν όταν άκουγαν το όνομά τους. Η Τρίσμαν υποστήριξε ότι τα μη επεξεργασμένα σήματα διατηρούνται, γεγονός που επιτρέπει στα ιδιαίτερα ισχυρά ή σημαντικά σήματα να αποσπούν την προσοχή μας.
Πάντως η έρευνα έγινε μια ιστορική περίοδο που δεν υπήρχαν τόσες διασπάσεις όσες προκαλεί ο σύγχρονος πολιτισμός με τα κινητά, τους υπολογιστές και τόσες άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.
ΠΗΓΗ: 50 Ψυχολογικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα, Christian Jarrett, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pexels
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Το πρώτο παιδί είναι ευφυές και δεσποτικό, το δεύτερο διπλωματικό και ανταγωνιστικό και το τρίτο εγωιστικό και απαιτητικό». Θεωρίες για το πως η σειρά γέννησης ενός παιδιού επηρεάζει τον χαρακτήρα του
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα μελέτη Greenpeace. Το 31% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχει χαθεί. Τι σημαίνει συρρίκνωση των μικροαγροτών
- Έβρος. Ενίσχυση με έως 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους που θα εγκατασταθούν σε 3 ακριτικούς δήμους
- Κόντρα Κωσταντοπούλου – Χατζηδάκη για τις υποκλοπές και το predator: «Κάνεις την πάπια για την παρακολούθησή σου». Τι απάντησε ο υπουργός
- Λίβανος και Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο. Νέες επιδρομές στη Βηρυτό
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ