Πώς καταρρίφθηκε η επιστημονική άποψη ότι τα πτηνά δεν είναι “έξυπνα”. Τι έδειξε η έρευνα σε παπαγάλους και κοράκια

Πώς καταρρίφθηκε η επιστημονική άποψη ότι τα πτηνά δεν είναι “έξυπνα”. Τι έδειξε η έρευνα σε παπαγάλους και κοράκια

Μέχρι το 2005 οι άνθρωποι δεν είχαν και τόσο καλή άποψη για το “μυαλό” των πουλιών. Πίστευαν πως τα θηλαστικά ήταν πιο εξελιγμένα νοητικά είδη, εξαιτίας του μεγέθους του εγκεφάλου τους και της δυνατότητας τους να οργανώνονται σε αγέλες.

Τη γνώμη αυτή ήρθε να ανατρέψει μια επιστημονική έρευνα του 2005 με τίτλο “Γνωστική Ορνιθολογία”.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί και του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα μελέτησαν τους εγκεφάλους 28 ειδών πουλιών. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος επιχείρησε να μετρήσει συστηματικά και να συγκρίνει τον αριθμό των νευρώνων στα πουλιά.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν κυρίως τα ωδικά πτηνά, τους παπαγάλους και τα κοράκια.

parrot2

Παπαγάλοι- Πηγή εικόνας: Pixabay

Αποτελέσματα έρευνας

Από την έρευνα προέκυψε ότι ορισμένα πτηνά, όπως τα ωδικά, οι παπαγάλοι και οι κορακίδες, έχουν μικροσκοπικούς, αλλά πάρα πολλούς νευρώνες μέσα στους μικρούς εγκεφάλους τους. Ακόμη, οι νευρώνες αυτοί έχουν πυκνές συνδέσεις μεταξύ τους.

Μια ακόμη διαπίστωση της μελέτης ήταν ότι όσα πουλιά είχαν βάρος εγκεφάλου μόλις δέκα γραμμάρια, είχαν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια νευρώνες.

Μάλιστα, ένας παπαγάλος μπορεί να ξεπερνά τα 3,1 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ ένα κοράκι τα 2,1 δισεκατομμύρια. Έχουν, δηλαδή, περίπου τους διπλάσιους νευρώνες από τον εγκέφαλο ενός πιθήκου με την ίδια μάζα και τετραπλάσιους από τους εγκεφάλους των τρωκτικών με παρόμοιο βάρος.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Πάβελ Νέμετς: “Μπορούν να κάνουν πράγματα που μόνο οι άνθρωποι και οι πίθηκοι θεωρείτο ότι είναι σε θέση να κάνουν”.

Αυτό συμβαίνει διότι αναπληρώνουν το μικρό μέγεθος του εγκεφάλου τους με τον αριθμό των νευρώνων τους: “έχουν τόσους πολλούς νευρώνες, που η επεξεργαστική ισχύς τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των πρωτευόντων (σ.σ. πιθήκων και ανθρώπων)”, τόνισε ο Νέμετς.

Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη μελέτη και τη δημοσίευσαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σκόπευαν να επεκτείνουν την έρευνα σε περιστέρια και σε κοτόπουλα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: pixabay

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr