Η αστροναύτισσα που θα πάει πρώτη στο φεγγάρι. Έζησε στην Ανταρκτική ένα χρόνο και 328 ημέρες στο διάστημα

Η αστροναύτισσα που θα πάει πρώτη στο φεγγάρι. Έζησε στην Ανταρκτική ένα χρόνο και 328 ημέρες στο διάστημα

Το Δεκέμβριο του 2019, η Αμερικανίδα μηχανικός και αστροναύτισσα, Κριστίνα Χάμοκ Κοχ ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη διαστημική πτήση που έγινε ποτέ από γυναίκα.

Παρέμεινε στο διάστημα για 328 ημέρες και κατέρριψε έτσι το ρεκόρ των 289 ημερών που μέχρι τότε διατηρούσε η επίσης Αμερικανίδα, Πέγκι Γουίτσον.

Η Κοχ προσγειώθηκε στη Γη στις 6 Φεβρουαρίου 2020, με τη διαστημική κάψουλα Soyuz MS-13. Ήταν γεμάτη από χαρά και συγκίνηση για το επίτευγμά της.

Το να γίνει αστροναύτισσα ήταν άλλωστε το όνειρό της από τότε που θυμόταν τον εαυτό της, στο Τζάκσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας, όπου μεγάλωσε.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2019, η Κοχ πήρε μέρος σε κάτι επίσης ιστορικό: στον πρώτο αμιγώς γυναικείο διαστημικό περίπατο, με την έτερη αστροναύτισσα, Τζέσικα Μέιρ.

Οι δυο τους βγήκαν από τον διαστημικό σταθμό για επτά ώρες, προκειμένου να αντικαταστήσουν μια χαλασμένη μονάδα ελέγχου ισχύος.

Είναι ένα γεγονός ορόσημο. Συμβολίζει την εξερεύνηση από όλους όσοι τολμούν να ονειρεύονται και δουλεύουν σκληρά για να πετύχουν αυτό το όνειρο. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους τους μελλοντικούς εξερευνητές“, είχε δηλώσει η Κοχ.

Το επικείμενο ιστορικό ταξίδι γύρω από το φεγγάρι

Το Νοέμβριο του 2024, η Κοχ αναμένεται να “γράψει” την δική της σελίδα στην ιστορία της αστροναυτικής, καθώς θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στη Σελήνη.

Όπως ανακοίνωσε η NASA τον Απρίλιο του 2023, η Κοχ θα είναι το ένα από τα συνολικά τέσσερα μέλη της διαστημικής αποστολής “Artemis II“, της πρώτης επανδρωμένης πτήσης της NASA γύρω από τη Σελήνη περισσότερα από 50 χρόνια μετά.

Εκτός από την πρώτη γυναίκα, η αποστολή “Artemis II” θα περιλαμβάνει τον πρώτο Αφροαμερικανό αστροναύτη, τον Βίκτορ Γκλόβερ και τον πρώτο Καναδό, τον Τζέρεμι Χάνσεν. Την ιστορική τετράδα συμπληρώνει ο Αμερικανός, Ρέιντ Γουάισμαν.

Η αποστολή διαδέχεται την χωρίς πλήρωμα αποστολή “Artemis I“, η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2022. Η εκτόξευση αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο του 2024 και οι τέσσερις αστροναύτες θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη για διάστημα δέκα ημερών.

Αποστολή του “Artemis II” είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την προσελήνωση.

Ποια είναι η Κοχ

Η Κριστίνα Κοχ γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1979, στην πόλη Γκραντ Ράπιντς της πολιτείας του Μίσιγκαν. Μεγάλωσε στο Τζάκσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας και από μικρή έδειξε το ενδιαφέρον και την αγάπη της για την αστροφυσική.

Είναι κάτοχος δύο πτυχίων, στην ηλεκτρολογία και τη φυσική, και η καριέρα της ξεκίνησε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA (GSFC).

Ως ερευνήτρια έζησε έναν ολόκληρο χρόνο στο σταθμό Amundsen-Scott της Ανταρκτικής. Όπως είχε πει, “το να ζεις στην Ανταρκτική ήταν μια διανοητική και σωματική πρόκληση“.

Το 2013 επιλέχθηκε ως αστροναύτισσα της NASA. Το 2015 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και το 2018 της ανατέθηκε η πρώτη της διαστημική πτήση, αυτή που οδήγησε στο ρεκόρ των 328 ημερών.

Soyuz_MS-12_crew_in_front_of_the_Soyuz_spacecraft_simulator_cropped

Η Κριστίνα Κοχ, η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Είναι παντρεμένη και λατρεύει την πεζοπορία με σακίδιο πλάτης, την αναρρίχηση, την κωπηλασία, το σέρφινγκ, το τρέξιμο και τη γιόγκα. Μετά την αστροφυσική, οι δύο μεγάλες της αγάπες είναι η φωτογραφία και τα ταξίδια.

Μάλιστα, η Κοχ δημοσίευσε στο Twitter το 2019 μία φωτογραφία της Βόρειας Καρολίνας, όπως την έβλεπε από το διάστημα για πρώτη φορά. Στη λεζάντα που συνόδευε το εντυπωσιακό στιγμιότυπό της έγραψε:

Μου έκοψε την ανάσα. Η πρώτη μου ματιά στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας από το διάστημα. Είναι ξεχωριστό να βλέπεις από ψηλά το μέρος όπου μεγάλωσες, τον ωκεανό που μου ενέπνευσε τον ενθουσιασμό μου για τα πράγματα που με κάνουν να νιώθω μικροσκοπική και που μου “φύτεψε” τον σπόρο της εξερεύνησης“.

Το 2020, η Κριστίνα Κοχ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους. Με τα κατορθώματά της αποτελεί πρότυπο για πολλά νεαρά κορίτσια και γυναίκες.

Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: WikimediamtxCommons και Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu