Πώς λέγεται ο λόφος που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το ίδρυμα ήταν δωρεά του βαρώνου Γ. Σινά, την εποχή που οι πλούσιοι έκαναν δωρεές στο κράτος

Πώς λέγεται ο λόφος που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το ίδρυμα ήταν δωρεά του βαρώνου Γ. Σινά, την εποχή που οι πλούσιοι έκαναν δωρεές στο κράτος
asteorksopeio erimoΤα σχέδια του Αστεροσκοπείου επεξεργάστηκε ο Θεόφιλος Χάνσεν, ο οποίος ενθουσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα έβαλε την επιγραφή “Servare Intaminatum” που σημαίνει «να διατηρηθεί ανέπαφο».

Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τον βαρόνο Γεώργιο Σίνα, πρόξενο της Ελλάδος στη Βιέννη.

Ήθελε να βοηθήσει την ανάπτυξη της έρευνας στην χώρα και συμβουλεύτηκε τον πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα Prokesh-Osten, γραμματέας του οποίου τότε ήταν ο φυσικός και αστρονόμος, Καθηγητής Γεώργιος Βούρης.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε με άκρα επισημότητα, παρουσία του βασιλιά Όθωνα και μελών της Ιεράς Συνόδου.

Τα σχέδια του Χάνσεν παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Εντουάρντ Σούμπερτ και για τα τελικά σχέδια ζητήθηκε η γνώμη των καθηγητών Βούρη και Σουμάχερ, μεγάλου αστρονόμου της εποχής.

Το κτήριο έχει το σχήμα σταυρού και κάθε άκρη του προσανατολίζεται σε ένα σημείο του ορίζοντα.

Στο κέντρο υπάρχει ένας μικρός θόλος. Πρώτος διευθυντής του μουσείου είναι ο Βούρης, ο οποίος με τον όχι πολύ πλούσιο εξοπλισμό με τον οποίο ξεκίνησε το αστεροσκοπείο, κατάφερε να δημοσιεύσει αρκετές εργασίες στο περιοδικό Astronomische Nachrichten.

asteroskopeio mikros romiosΩστόσο, μεγάλο τμήμα του έργου του έμεινε αδημοσίευτο, όπως το ότι είχε προσδιορίσει τη θέση 1.000 αστέρων.

Ο Βούρης μεταξύ άλλων προσδιόρισε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του αστεροσκοπείου που αποτέλεσαν τη βάση για τη χαρτογράφηση της Ελλάδος. Μετά τον Βούρη η διοίκηση του αστεροσκοπείου περνά στα χέρια του καθηγητή Ιωάννη Παπαδάκη.

Μετά τον Παπαδάκη, τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο Γερμανός Ι. Σμιθ, ο οποίος με τη χρηματοδότηση της οικογένειας Σίνα επιμελήθηκε τη συντήρηση και την επισκευή των οργάνων του αστεροσκοπείου, καθώς και τη συνέχιση του επιστημονικού του έργου με μεγαλύτερο επίτευγμα τη χαρτογράφηση της ορατής επιφάνειας της σελήνης.

Μετά τον Σμιθ, όταν και παύει η χρηματοδότηση του αστεροσκοπείου από την πλούσια οικογένεια, το έργο περιορίζεται κυρίως σε μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Το 1890 μετά από ψήφιση νόμου, τα αστεροσκοπείο περνάει στο ελληνικό δημόσιο και η διεύθυνση στον Καθ. Δ. Αιγινήτη, ο οποίος σπεύδει να βρει μεγάλες χορηγίες και να πετύχει δωρεές.

Αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του αστεροσκοπείου με 4 τηλεσκόπια και το μετεωρολογικό δίκτυο, το οποίο προς το τέλος της θητείας του αριθμεί περίπου εκατό σταθμούς.

Ιδρύει επίσης τη σεισμολογική υπηρεσία.

Το έργο του Αιγινήτη ήταν τεράστιο, όχι μόνο για το αστεροσκοπείο αλλά και για το κράτος.

asteroskopoio shmeraΈχει διατελέσει δύο φορές υπουργός παιδείας και είναι ο ιδρυτής της ακαδημίας της Αθήνας.

Ουσιαστική είναι η συμβολή του για την εισαγωγή στην Ελλάδα του παγκόσμιου χρονομετρικού συστήματος και της ώρας της ανατολικής Ευρώπης (1916), καθώς και του Γρηγοριανού ημερολογίου (1923).

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου των νυμφών, στο Θησείο. Θεμελιώθηκε στις 26 Ιουνίου 1842, ημέρα ολικής έκλειψης ηλίου και ολοκληρώθηκε το 1846.

Διαχρονικά όμως το αστεροσκοπείο Αθηνών δεν είναι το μόνο αστεροσκοπείο που έχει σταθεί σε αυτόν τον λόφο. Στην Πνύκα έχουν βρεθεί τα θεμέλια του ηλιοσκοπίου του Μέτωνα, ενός πύργου με εμβαδόν τέσσερα τετραγωνικά μέτρα, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για να παρατηρούν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”:  Από πού πήραν το όνομα τους οι περιοχές Πετράλωνα, Χαλάνδρι, Θησείο και Πατήσια;… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu