Στα τέλη του 16ου αιώνα, ο Δημητράκης Τζεργίνης ή Τσεργίνης, ξακουστός κλέφτης του Μοριά και γιος του γενάρχη των Κολοκοτρωναίων, ζούσε στα βουνά της Αρκαδίας. Μέχρι που ένας μπουλούμπασης Αρβανίτης τον αιχμαλώτισε και τον έδεσε για να μην δραπετεύσει.
Μια μέρα και ενώ ήταν αλυσοδεμένος είδε τους Αρβανίτες φύλακες, να πηδούν άλμα τριπλούν και να συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πηδήξει πιο μακρυά. Ο “λοχαγός” τους γύρισε κάποια στιγμή προς το μέρος του Δημητράκη και τον ρώτησε απαξιωτικά αν θέλει να συμμετάσχει κι αυτός.
Οι υπόλοιποι Αρβανίτες έσκασαν στα γέλια. Πως είναι δυνατόν ένας αλυσοδεμένος να πηδήξει άλμα εις τριπλούν;
Ο Δημητράκης, όμως, είδε την ευκαιρία σε αυτή την “πρόσκληση”. Έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε ότι μπορεί να πηδήξει και με τις αλυσίδες. Μάλιστα ζήτησε αν νικήσει, να τον αφήσουν ελεύθερο.
Οι Αρβανίτες σίγουροι πως κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατον, συμφώνησαν. Δεν υπολόγιζαν, όμως, ούτε στις ικανότητες του κλέφτη Αρκά ούτε στο πάθος του για ελευθερία.
Έτσι, έμειναν έκπληκτοι όταν έφτασε η σειρά του Δημητράκη και τον είδαν να πηδά πιο μακριά από όλους τους άλλους, αν και αλυσοδεμένος. Οι Αρβανίτες τήρησαν τη συμφωνία και ο Δημητράκης αφέθηκε ελεύθερος.
Τζεργίνης, Μπότσικας, Κολοκοτρώνης
Λίγο μήνες μετά, ο Δημητράκης επέστρεψε στο Ρουπάκι, απ΄ όπου καταγόταν, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, τον Χρόνη, τον Λάμπρο και τον Δήμο. Μόλις μεγάλωσαν συνέχισαν όλοι μαζί πλέον τον κλέφτικο αγώνα στα βουνά της Ρούμελης.
Εκεί έμειναν για 12 χρόνια, μαζί με δεκαπέντες ρουμελιώτες κλέφτες. Κατά τη διάρκεια μιας τουρκικής πολιορκίας το ένα παιδί σκοτώθηκε. Δεν έχει γίνει σαφές αν ήταν ο Χρόνης ή ο Λάμπρος, πάντως σίγουρα δεν ήταν ο Δήμος. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ο Δήμος, λίγους μήνες μετά, παντρεύτηκε την κόρη του Χρόνη και απέκτησαν ένα παιδί.
Το ονόμασαν “Μπότσικας”, “διότι ἦτο μικρὸς καὶ μαυρουδερός”. Τότε ήταν που άλλαξε και το όνομα του γένους και από Τζεργίνηδες απέκτησαν το επώνυμο Μπότσικας και αργότερα ονομάστηκαν Κολοκοτρωναίοι.
Λέγεται πως όταν ο Μπότσικας απέκτησε έναν γιο, τον Γιάννη, τον είδε ένας Αρβανίτης κατά τη διάρκεια μιας μάχης με τους Τούρκους και αναφώνησε:
“Βρε τι Μπιθεκούρας είναι αυτός;”. Είπε δηλαδή πως ο κώλος του είναι σαν κοτρώνι και προέκυψε το δημοφιλές μέχρι σήμερα επίθετο, Κολοκοτρώνης. Η λέξη μπιθεκούρας ή μπιθεγκούρας προέρχεται από τις αρβανίτικες λέξεις “μπιθ” και “γκουρ”, που στα αρβανίτικα χρησιμοποιούταν για να περιγράψει κάποιον με “κώλο σαν κοτρώνι”.
Τελικά, ο Μπότσικας σκοτώθηκε από εχθρό και ο γιος του, Γιάννης, ή αλλιώς ο “πρώτος Κολοκοτρώνης” κρεμάστηκε στην Ανδρούσα Μεσσηνίας.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από: Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, εκδόσεις Μεταίχμιο
Ειδήσεις σήμερα:
- Διευθύντρια φέρεται να χαστούκισε 12χρονο μαθητή στην Ελευσίνα. Κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύμα στα χείλη
- Ταϊλάνδη.Τυφλός ελέφαντας ακολουθεί το κοπάδι που τρέχει για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες (Βίντεο)
- Έφτιαξαν τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα του ράπερ Diddy. 12.000 κλήσεις μέσα σε 24 ώρες
- Ο παρατεταμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή εγείρει ζητήματα κόστους. Η ακριβή άμυνα του Ισραήλ και το «Iron Beam»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ