Πώς ο Σαντάμ Χουσεΐν “ξεφορτώθηκε” σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση όλους τους αντιπάλους του. H λίστα με τους “προδότες” και η δημόσια σύλληψή τους

Πώς ο Σαντάμ Χουσεΐν “ξεφορτώθηκε” σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση όλους τους αντιπάλους του. H λίστα με τους “προδότες” και η δημόσια σύλληψή τους

του συνεργάτη μας, ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το 1979 ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν αντιπρόεδρος του Ιράκ, αλλά είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο να γίνει δικτάτορας. Στις 16 Ιουλίου 1979 εξανάγκασε τον Ιρακινό πρόεδρο Αχμέντ Χασσάν Αλ-Μπάκρ να παραιτηθεί απειλώντας τον ότι θα τον σκότωνε. Με τον τρόπο αυτό ο Σαντάμ έγινε πρόεδρος του Ιράκ.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 22 Ιουλίου, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση όλων των υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος του «Μπάαθ», προκειμένου να τους κάνει μια σοβαρή ανακοίνωση. Εκατοντάδες κομματικά και κυβερνητικά στελέχη πήγαν στη συνάντηση αυτή μη γνωρίζοντας τι ήθελε να τους πει ο νέος πρόεδρος.

Καθώς κάθονταν στις θέσεις τους, ο Σαντάμ εμφανίστηκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από ενόπλους και ανέβηκε στο βήμα. Από εκεί ανακοίνωσε ότι είχε στοιχεία ότι πολλά στελέχη του κόμματος συνωμοτούσαν εναντίον του και ότι όλοι αυτοί βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα.

O Σαντάμ Χουσεΐν με τον Αχμέντ Χασσάν Αλ-Μπάκρ. (Πηγή: Wikipedia)

Για να αποδείξει ότι έλεγε αλήθεια φώναξε στο βήμα τον πρώην αντιπρόεδρο του κόμματος «Μπάαθ», Χουσεΐν Μασάντι. Αυτός με τρεμάμενη φωνή τους είπε ότι ήταν ο αρχηγός της συνομωσίας και ζητούσε συγχώρηση από τον Σαντάμ. Στην πραγματικότητα, ο Σαντάμ είχε εκβιάσει τον Μασάντι να πει ψέματα ότι ήταν επικεφαλής μιας ανύπαρκτης συνωμοσίας και για αντάλλαγμα είχε υποσχεθεί ότι δεν θα τον σκότωνε.

Διαβάστε ακόμα: Το όπλο μαζικής καταστροφής που είχε αγοράσει ο Σαντάμ Χουσεΐν και τμήμα του πιάστηκε στο λιμάνι της Πάτρας. Το θρίλερ με τον εντοπισμό του υπόλοιπου οπλισμού

Η λίστα  με τους “προδότες”

Ο Σαντάμ στη συνέχεια έβγαλε ένα χαρτί και είπε στους εμβρόντητους συνέδρους ότι θα διάβαζε τα ονόματα των «προδοτών». Μόλις κάποιος άκουγε το όνομά του θα έπρεπε να σηκωθεί όρθιος και θα συνοδευόταν έξω από την αίθουσα.

Τα εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη μόλις άκουσαν τον Σαντάμ πάγωσαν. Κατάλαβαν αμέσως ότι ήθελε να βγάλει από τη μέση όσους θεωρούσε ή υποπτευόταν ότι θα ανταγωνίζονταν την εξουσία του. Στην τελευταία κατηγορία θα μπορούσε να ανήκει ο καθένας τους. Καθώς ο Σαντάμ άρχιζε να διαβάζει τα πρώτα ονόματα αποκαλούσε τα άτομα αυτά «προδότες» και «σκουλήκια» και ότι κανονικά θα έπρεπε να τους σκότωνε ο ίδιος με το πιστόλι του, αλλά θα δοκίμαζαν την «αιχμή του ξίφους».

Ενδιάμεσα που ο Σαντάμ διάβαζε κάποιο όνομα και το άτομο συλλαμβανόταν, αυτός χαμογελούσε ειρωνικά και έδειχνε να απολαμβάνει τη στιγμή καπνίζοντας ένα από τα αγαπημένα του πούρα Αβάνας που του είχε στείλει ο Φιντέλ Κάστρο. Σε μερικές περιπτώσεις έκανε «καψώνι» στα κομματικά στελέχη, διαβάζοντας αργά ένα όνομα ώστε να αυξήσει το άγχος και τον τρόμο τους.

Επίσης, χαμογελούσε φιλικά σε ορισμένους, τα ονόματα των οποίων είχε φωνάξει και είχαν σηκωθεί όρθιοι, και τους έλεγε να κάτσουν κάτω γιατί είχε κάνει λάθος! Σε άλλες περιπτώσεις μόλις έβλεπε να συνοδεύουν κάποιον έξω από την αίθουσα έχυνε κροκοδείλια δάκρυα και σκούπιζε τα μάτια του μ’ ένα μαντήλι, τάχα ότι ήταν καλός φίλος αλλά τον είχε προδώσει.

Ο Σαντάμ κατασκεύασε μια λίστα “προδοτών” τους οποίους κατονόμασε ενώπιον των μελών του κόμματος. Ήταν η θανατική τους καταδίκη

 66 συλλήψεις σε απευθείας μετάδοση

Οι περισσότεροι που συλλαμβάνονταν εξαιτίας του σοκ αποχωρούσαν σιωπηλοί, αλλά υπήρξαν και ορισμένοι που φώναξαν ότι ήταν αθώοι καθώς τους έβγαζαν έξω. Σε αυτούς ο Σαντάμ απαντούσε με άγρια φωνή ότι ήταν προδότες και δεν δικαιούντο να μιλάνε.

Για αρκετή ώρα μέσα στην αίθουσα επικρατούσε ο απόλυτος τρόμος. Κάποιοι από τους συνέδρους που είχαν παραμείνει στις θέσεις τους, έκλαιγαν με λυγμούς περιμένοντας τη σειρά τους, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Σαντάμ και «θάνατο στους προδότες».

Μόλις ο Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι είχε τελειώσει η διαδικασία, όλοι όσοι είχαν παραμείνει ξέσπασαν σ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και ζητωκραύγασαν τον «ηγέτη». Και τα 66 υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα βασανίστηκαν απάνθρωπα και πολλοί εκτελέστηκαν από εκτελεστικά αποσπάσματα που συγκροτήσαν τα στελέχη που ο Σαντάμ είχε αφήσει να ζήσουν.

Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης του κόμματος Μπάαθ στις 22 Ιουλίου 1979 με τον Σαντάμ να καπνίζει. (Πηγή: Youtube)

Με τον τρόπο αυτό τους έκανε συνένοχους στα εγκλήματά του εκτελέστηκαν ήταν και ο Μασάντι, παρά την υπόσχεση του Σαντάμ να του χαρίσει τη ζωή. Ο Σαντάμ δεν απελευθέρωσε τους υπόλοιπους γιατί αποδείχθηκαν αθώοι -δεν υπήρχε καμία συνομωσία εναντίον του και ουσιαστικά ήταν όλοι αθώοι για το «έγκλημα» που τους κατηγορούσε ο δικτάτορας- αλλά γιατί είχε ως τακτική του να αφήνει μερικούς ζωντανούς απ’ αυτούς που συλλάμβανε ώστε να είναι ζωντανοί μάρτυρες των βασανιστηρίων του και έτσι να τρομοκρατεί ακόμη περισσότερο τον λαό.

Όλη αυτή η διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά από την Ιρανική τηλεόραση. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τον τρόπο που ο Σαντάμ κατέλαβε εκείνη την ημέρα την απόλυτη εξουσία, βγάζοντας από τη μέση όλους όσοι θα μπορούσαν να του κάνουν αντιπολίτευση εκ των έσω.

Από τότε μέχρι και την πτώση του από την εξουσία, εξαιτίας της Αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003, σε όλες τις εκλογές που διοργάνωνε ο Σαντάμ για να δείξει το «δημοκρατικό» του πρόσωπο ήταν ο μόνος υποψήφιος. Έτσι το 1995 στις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου του Ιράκ με επταετή θητεία, ο Σαντάμ έλαβε το 99,96% των ψήφων.

Το 2002, στις τελευταίες εκλογές που διοργάνωσε, ο Σαντάμ Χουσεΐν τα πήγε ακόμη καλύτερα, αφού έλαβε το 100% των ψήφων!

Δείτε πως μεταδόθηκε από την Ιρανική τηλεόραση η συνεδρίαση στις 22 Ιουλίου 1979 του κόμματος Μπαάθ:

αρχική φωτογραφία: YouTube (Saddam Purges Government from the Discovery Channel )

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Σαντάμ Χουσεΐν, ο κακοποιημένος βοσκός που πήγε σχολείο 10 χρόνων. Πώς ανέβηκε στην εξουσία. Όποιος διαφωνούσε μαζί του, «αυτοκτονούσε» και εκτέλεσε πολλούς στρατιωτικούς του ηγέτες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.