Πώς ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έπεσε από το αεροπλάνο, ενώ πήγαινε στην τουαλέτα. Τα σενάρια ότι άνοιξε λάθος πόρτα

Πώς ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έπεσε από το αεροπλάνο, ενώ πήγαινε στην τουαλέτα. Τα σενάρια ότι άνοιξε λάθος πόρτα

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Βέλγος πολυεκατομμυριούχος Άλφρεντ Λεβενστάιν ήταν κάποτε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Το 1928 ενώ πετούσε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο από την Αγγλία για το Βέλγιο “έπεσε” στη Μάγχη.

Πιστεύεται ότι μπέρδεψε την πόρτα της εξόδου του αεροπλάνου με αυτό της τουαλέτας. Πρόκειται για ένα από τα πιο περίεργα μυστήρια της παγκόσμιας αεροπλοΐας.

Ο Βέλγος μεγιστάνας

Ο Άλφρεντ Λεονάρντ Λεβενστάιν (1877–1928) ήταν Βέλγος επιχειρηματίας που στο απόγειο της δύναμής του, τη δεκαετία του 1920, ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο πλούτος του προήλθε από επενδύσεις σε επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τεχνητού μεταξιού όταν αυτές οι βιομηχανίες ήταν στα σπάργανα.

Η τελευταία φωτογραφία του Λεβενστάιν. Ελήφθη στις 4 Ιουλίου 1928 ενώ επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Κρόιντον για να πετάξει στις Βρυξέλλες. Πηγή: Pinterest

Τη νύχτα της 4ης Ιουλίου 1928, ο Λεβενστάιν αναχώρησε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, ένα Fokker F.VIIa/3m trimotor (G-EBYI), από το αεροδρόμιο του Κρόϊντον της Αγγλίας για τις Βρυξέλλες.

Εκτός από το πλήρωμα του αεροπλάνου, είχε μαζί του έξι υπαλλήλους του. Όλοι τους ήταν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Στην τουαλέτα του αεροπλάνου

Ενώ το αεροπλάνο πετούσε στα 4.000 πόδια πάνω από τη Μάγχη, ο Λεβενστάιν σηκώθηκε από τη θέση του και είπε στους υπαλλήλους του ότι θα πήγαινε στην τουαλέτα. Μια πόρτα στο πίσω μέρος της κύριας καμπίνας επιβατών του αεροπλάνου του Λεβενστάιν οδηγούσε σ’ ένα διάδρομο.

Στο τέρμα του υπήρχαν δύο πόρτες, η δεξιά οδηγούσε στην τουαλέτα, ενώ αυτή αριστερά ήταν η πόρτα εισόδου/εξόδου του αεροσκάφους.

Ο Λεβενστάιν άνοιξε την πρώτη πόρτα για να πάει στην τουαλέτα.

Η ώρα περνούσε και δεν επέστρεφε στη θέση του. Τότε ο γραμματέας του Λεβενστάιν πήγε να τον αναζητήσει. Ανακάλυψε ότι η τουαλέτα ήταν άδεια, ενώ η πόρτα εισόδου/εξόδου του αεροσκάφους ήταν ανοιχτή και τη χτυπούσε ο αέρας.

Σχέδιο που δημοσιεύθηκε σε διάφορα έντυπα το 1928 και δείχνει τη διαμόρφωση του εσωτερικού του αεροπλάνου του Λεβενστάιν. Πηγή: Pinterest

Που είναι ο Λεβενστάιν;

Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Λεβενστάιν είχε πέσει στο κενό από την ανοιχτή πόρτα. Μόλις το πλήρωμα πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί έκανε αμέσως αναγκαστική προσγείωση στη γαλλική ακτή. Στη συνέχεια, η αστυνομία μετέφερε το αεροπλάνο σ’ ένα κοντινό αεροδρόμιο και ξεκίνησε τις έρευνες και ανακρίσεις.

Όλοι οι υπάλληλοι που επέβαιναν στο αεροπλάνο κάθονταν δίπλα στον Λεβενστάιν και ισχυρίστηκαν ότι τον άκουσαν να λέει ότι θα πήγαινε στην τουαλέτα. Προφανώς μπέρδεψε τις πόρτες και άνοιξε κατά λάθος εκείνη της εξόδου του αεροπλάνου αντί για της τουαλέτας.

Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει στο κενό από ύψος 4000 ποδιών και  να καταλήξει στη Μάγχη.

Η γαλλική αστυνομία θεώρησε την εκδοχή αυτή αρκετά περίεργη. Έτσι, η ανάκριση επικεντρώθηκε στην πιθανότητα της αυτοκτονίας. Όμως, όλοι οι υπάλληλοι επέμεναν ότι ο Λεβενστάιν δεν είχε δείξει κανένα σημάδι ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει.

Η πόρτα που δεν άνοιγε

Η υπόθεση μπερδεύτηκε ακόμη περισσότερο λίγες μέρες αργότερα, όταν οι ερευνητές-εμπειρογνώμονες του ατυχήματος έβγαλαν το πόρισμά τους.

Με βάση αυτό, αν ο Λεβενστάιν προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα εξόδου του αεροπλάνου, το ρεύμα αέρος θα τον εμπόδιζε να την ανοίξει αρκετά ώστε να περάσει απ’ αυτή. Επιπλέον, οι ερευνητές θεώρησαν ότι η πόρτα θα έκλεινε αυτόματα αν ο Λεβενστάιν απλά πήγανε να την ανοίξει.

Για να παραμείνει ανοιχτή, όπως βρέθηκε, σήμαινε ότι έβαλε πολύ δύναμη προκειμένου να την ανοίξει διάπλατα.

Το γαλλικό περιοδικό “Le Petit Journal” στις 22 Ιουλίου 1928 είχε εξώφυλο απεικόνιση του Λεβενστάιν να πέφτει από το αεροπλάνο του στη Μάγχη και τίτλο πως ήταν δυνατό αυτό να συμβεί. Πηγή: Pinterest

Αυτό σήμαινε ότι είτε ήταν αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, είτε ότι δολοφονήθηκε. Στην περίπτωση αυτή, κάποιος κρατούσε ανοιχτή την πόρτα ενώ ένας άλλος πέταξε τον Λεβενστάιν στο κενό!

Ωστόσο ελλείψει άλλων στοιχείων, ο θάνατος του Άλφρεντ Λεβενστάιν θεωρήθηκε επίσημα ως «ατύχημα». Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι συνέβη στον Βέλγο μεγιστάνα.

Η είδηση ​​της εξαφάνισης του Λοεβενστάιν προκάλεσε πανικό στα χρηματιστήρια διεθνώς. Οι μετοχές των εταιρειών του κατρακύλησαν αμέσως στη μισή τους αξία.

Το πτώμα στη Μάγχη

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 1928, ένα πτώμα ανακαλύφθηκε στη Μάγχη και μεταφέρθηκε στο Καλαί. Τα χαρακτηριστικά του ήταν παραμορφωμένα αλλά αναγνωρίστηκε από το ρολόι που φορούσε στο χέρι του ως αυτό του Λέβενσταϊν από τον κουνιάδο του.

Η νεκροψία αποκάλυψε ότι το πτώμα έφερε κάταγμα στο κρανίο και πολλά σπασμένα οστά. Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο άνθρωπος ήταν ζωντανός όταν έπεσε στο νερό. Όλα τα παραπάνω συνάδαν με πτώση από αεροπλάνο και θεωρήθηκε ότι ήταν ο Λεβενστάιν.

Μάλιστα, η νεκροψία απέκλεισε μία από τις περιπτώσεις που ερευνούσε η γαλλική αστυνομία, να είχε δολοφονηθεί από το πλήρωμα του αεροπλάνου και τους υπαλλήλους του και στη συνέχεια το πτώμα του να πετάχτηκε στη Μάγχη. Αυτό βέβαια δεν απέκλειε την περίπτωση να πετάχτηκε ζωντανός από το αεροπλάνο.

Περιέργες καταστάσεις…

Όμως, ήταν περίεργο ότι η γυναίκα του Λεβενστάιν δεν παρευρέθηκε στην κηδεία του. Επίσης δεν αναγράφηκε το όνομά του στον τάφο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, κάποιοι μελετητές ισχυρίζονται ότι ο Λεβενστάιν προσποιήθηκε τον θάνατο του και εξαφανίστηκε. Αυτό το έκανε υποτίθεται επειδή θα αποκαλύπτονταν υπεξαιρέσεις που είχε κάνει στις επιχειρήσεις του.

Το πτώμα ήταν κάποιου άλλου και δεν ήταν του Λεβενστάιν….

Μετοχή του 1924 για μία από τις εταιρείες ηλεκτρισμού (Internationale d’Énergie Hydro-Électrique SA) του Λεβενστάιν. Πηγή: Wikipedia

Ατύχημα, αυτοκτονία ή δολοφονία;

Oι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν ότι το πτώμα που βρέθηκε στη Μάγχη ήταν πράγματι του Λεβενστάιν. Διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το τι μπορεί να συνέβη στη μοιραία γι’ αυτόν πτήση.

Οι επικρατέστερες είναι ατύχημα, αυτοκτονία ή δολοφονία. Η περίπτωση του ατυχήματος έχει συνδεθεί με το γεγονός ότι ο Λεβενστάιν μπορεί να ήταν στα πρώτα στάδια της άνοιας. Οι συνεργάτες του είχαν παρατηρήσει ότι είχε αρχίσει να γίνεται αφηρημένος και να ξεχνά.

Δεν αποκλείεται μέσα στη σύγχυσή του να θεωρούσε ότι πράγματι άνοιγε την πόρτα της τουαλέτας παρ’ όλο που τον χτυπούσε το ρεύμα του αέρος.

Οι θιασώτες της αυτοκτονίας θεωρούν ότι ο Λεβενστάιν είχε ανακαλύψει ότι η επιχειρηματική του αυτοκρατορία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Έτσι, σε μία στιγμή απελπισίας άνοιξε την πόρτα του αεροπλάνου και έπεσε απ’ αυτή.

Για την περίπτωση της δολοφονίας υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Κάποιοι μελετητές ισχυρίζονται ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου και οι υπάλληλοι του Λεβενστάιν που ταξίδευαν μαζί του πληρώθηκαν από τη σύζυγο του άτυχου επιχειρηματία για να τον πετάξουν από το αεροπλάνο προκειμένου να καρπωθεί ολόκληρη την περιουσία του.

Φωτογραφία που δείχνει τον Λεβενστάιν με γραμματείς και σωματοφύλακές του. Πηγή: Reddit

Έχει δημοσιευθεί ακόμη και η θεωρία ότι ο Λεβενστάιν ήταν μπλεγμένος στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ότι απ’ αυτό είχε δημιουργήσει στην πραγματικότητα την αμύθητη περιουσία του.

Οι συνέταιροί του σε αυτό κανόνισαν να τον βγάλουν από τη μέση προκειμένου να έχουν εκείνοι το μονοπώλιο στα τεράστια κέρδη που απέφερε η διακίνηση των ναρκωτικών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu