«Οι παπατζήδες» είναι ένα από τα τραγούδια του Τόλη Χάρμα που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία, όχι τόσο στην πρώτη του ερμηνεία, με τον Τάκη Μπίνη κατά τη δεκαετία του ’50, όσο στη δεύτερη, στα μέσα του ’60 με τον Βαγγέλη Περπινιάδη.

Ο Τόλης Χάρμας (Χαρμαντάς), συνθέτης και τραγουδιστής, μαζί με τη σύζυγο του Λίτσα αποτελούσαν το περίφημο ντουέτο της δεκαετίας του ’50 «Ντούο Χάρμα». Το ίδιο ζευγάρι εμφανίζεται στη θρυλική ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο». Εκείνη υποδύεται τη γυναίκα τσαούσα που του ‘χει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και δεν τον αφήνει και να χορέψει. Τελικά, με τη μεσολάβηση των Φωτόπουλου και Αυλωνίτη που παίζουν τη λατέρνα, όχι μόνο θα ρίξει τις βόλτες του, αλλά και θα τραγουδήσει μαζί τους το «Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», όπως ακούγεται στην ταινία.

Λίτσα και Τόλης Χάρμα

Ο Χάρμας τραγούδησε, αλλά και έγραψε πολλά και όμορφα τραγούδια. Ένα από αυτά, ήταν «Οι παπατζήδες», το οποίο γράφτηκε με αφορμή το εξής περιστατικό: Μία μέρα ο Χάρμας πήγε στον κουρέα να κουρευτεί. Ο κουρέας είχε κοντά του, όπως συνήθιζαν τότε, ένα παραγιό να τινάζει τις τρίχες από τα ρούχα των πελατών μετά το κούρεμα. Κάποια στιγμή λοιπόν ο κουρέας έστειλε τον παραγιό να πάρει ψωμί από το φούρνο. Ο Χάρμας, αφού κουρεύτηκε, έφυγε και λίγο πιο κάτω, στην οδό Αθηνάς, είδε τον παραγιό, τον πιτσιρικά, να τον έχουν διπλαρώσει κάτι παπατζήδες, που είχαν στήσει παιχνίδι με σκοπό να του πάρουν τα ψιλά.

Βλέποντας τον, πήγε κοντά και του είπε: «Βρε συ τι κάνεις εδώ; Με τους παπατζήδες έμπλεξες; Άντε γρήγορα στη δουλειά σου εκεί που σ’έστειλε το αφεντικό σου». Παραμερίζοντας τον λιγάκι, προσπάθησε να του εξηγήσει πόσο ατσίδες είναι οι παπατζήδες και ότι αν τον βάλουν στο χέρι θα του πάρουν ό,τι ψιλά έχει μαζεμένα. Έτσι ο πιτσιρικάς έφυγε γρήγορα και ο Χάρμας, πηγαίνοντας αργότερα στο σπίτι, με αφορμή το περιστατικό, έγραψε το τραγούδι «Οι παπατζήδες».

Στίχοι

Ήρθαν τα μαντάτα σου
πάτησες τη γάτα σου
επήγες κι έπεσες μες στους ατσίδες
και σου τα τρώγανε οι παπατζήδες

Όπου κι αν πας όπου κι αν πας
εδώ παπάς εκεί παπάς
πού είν’ ο παπάς πού είν’ ο παπάς

Σαν κορόιδο πιάστηκες να τα χάσεις βιάστηκες
φύλαγαν στη γωνιά οι τσιλιαδόροι
και σου τα τρώγανε οι αβανταδόροι

Όπου κι αν πας όπου κι αν πας
εδώ παπάς εκεί παπάς
πού είν’ ο παπάς πού είν’ ο παπάς

Κι έτσι αυτό το πάθημα να σου γίνει μάθημα
αυτό που έπαθες μην το ξεχάσεις
κι απ’ την οδό Αθηνάς να μην περάσεις

Όπου κι αν πας όπου κι αν πας
εδώ παπάς εκεί παπάς
πού είν’ ο παπάς πού είν’ ο παπάς

Πηγή: Μια ιστορία… ένα τραγούδι, του Ηρακλή Ευστρατιάδη, εκδόσεις Toubi’s

Διαβάστε ακόμη στη «ΜτΧ»: «Εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς». Ποια ήταν τα κόλπα των παπατζήδων και τι ρόλο είχαν οι τσιλιαδόροι, οι κράχτες και οι αβανταδόροι. Τα στέκια της Αθήνας και τα μαχαιρώματα για το καλύτερο πόστο .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here