Πως βγήκε η ονομασία “το Παζάρι του Διαβόλου” για το διάσημο σοκάκι της Πρέβεζας. Εντυπωσιακή καταγραφή της αρχόντισσας της Ηπείρου από ψηλά (drone)

Πως βγήκε η ονομασία “το Παζάρι του Διαβόλου” για το διάσημο σοκάκι της Πρέβεζας. Εντυπωσιακή καταγραφή της αρχόντισσας της Ηπείρου από ψηλά (drone)
Χτισμένη στη σκιά τριών κάστρων και στολισμένη με οθωμανικά και βενετσιάνικα στοιχεία, η Πρέβεζα απoκαλείται αρχόντισσα της Ηπείρου.

Στα βόρεια της πόλης βρίσκεται το κάστρο του Άγιου Ανδρέα (Ιτς Καλέ) δίπλα στη θάλασσα. Κτίστηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές του 17ου αιώνα αμέσως μετά από την κατεδάφιση του κάστρου της Μπούκας καθώς η απουσία του δυσχέραινε τον έλεγχο των στενών. Οι Οθωμανοί επέλεξαν να χτίσουν στην περιοχή αυτή αφού υπάρχει έως και σήμερα μια φυσική υπερύψωση. Επένδυσαν εξωτερικά με λιθοδομή και κατασκεύασαν το νέο τους κάστρο στη θέση που ονομαζόταν «στο κυπαρίσσι», λόγω προφανώς της ύπαρξης εκεί μεγάλου κυπαρισσιού συχνού είδους της περιοχής ακόμη και σήμερα. Το κάστρο του Αγίου Αντρέα πέρασε από τρεις κατασκευαστικές φάσεις, την οθωμανική, τη βενετσιάνικη και την περίοδο του Αλή Πασά.

Στο νότιο άκρο της πόλης, στην περιοχή που ονομαζόταν Κοκκινόχωμα βρίσκεται το κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο που περιστοίχισε, περιμετρικά, με τάφρο την πόλη. Αποτελείται από ένα επικλινές περιφερειακό τείχος που περιβάλλει εσωτερικό προαύλιο. Το περιμετρικό τείχος ενισχύθηκε στην συνέχεια με προμαχώνες στην βόρεια αλλά και στην νότια πλευρά που είναι και η είσοδος του Αμβρακικού κόλπου. Στην είσοδο του λέγεται ότι υπήρχε εντοιχισμένη πλάκα με τη χρονολογία κατασκευής του καθώς και ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος μεταβλήθηκε από τους Τούρκους σε πυριτιδαποθήκη.

Στα δυτικά της πόλης της, πάνω στην παραλία υψώνεται το φρούριο του Παντοκράτορα. Το κάστρο κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά με βάση το σχέδιο του Γάλλου μηχανικού Yadocourt. Η θέση του εξυπηρετούσε τον απόλυτο έλεγχο της ναυσιπλοΐας της εισόδου του Αμβρακικού κόλπου. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε τα μεταγενέστερα χρόνια από την ελληνική κυβέρνηση για φυλακές κρατουμένων.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο. Ο δρόμος που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κέντρο είναι το Σαϊτάν Παζάρ. “Το Παζάρι του Διαβόλου” έχει τη δική του ιστορία και τη διηγείται με πρωτότυπο τρόπο στους περαστικούς. Στην πρόσοψη ενός κτιρίου τρεις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες τοποθετημένες η μια πάνω από την άλλη, εξιστορούν πώς ο δρόμος αυτός απέκτησε την ιδιότυπη ονομασία του.

To Παζάρι του Διαβόλου

“Tην εποχή της Τουρκικής Κατοχής, βρισκόταν στην Πρέβεζα ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Ένα βράδυ, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το καλντερίμι, στο σημείο όπου είχε την πιο απότομη κλίση. Όταν την επομένη, ο διοικητής πέρασε από εδώ, το άλογό του γλίστρησε κι’ ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας: “Σαϊτάν Παζάρ”, δηλαδή, Διαβολοπάζαρο”.

H προτομή του Κώστα Καρυωτάκη

Στο τέλος του ανηφορικού δρόμου, που βρίσκεται το παζάρι, σώζεται η κατοικία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη αλλά και η προτομή του στην πλατεία Δαρδανελίων που είναι ακριβώς δίπλα.

To θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, βρίσκεται η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Νικόπολη ήταν το καμάρι του ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού, η πόλη που έχτισε σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στον συστρατευμένο στόλο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στη ναυμαχία του Ακτίου.

Στον αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνονται τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά τείχη, το Ωδείο, το Θέατρο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Νομισματοκοπείο, το Στάδιο, τα Λουτρά, το Νεκροταφείο, ενώ εκεί βρίσκονται και έξι βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα.

Δείτε την Πρέβεζα από ψηλά σε βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Πτήση πάνω από την «Καραϊβική» της Ελλάδας. Εξωτικές παραλίες, καταπράσινο τοπίο και υπέροχα νησάκια που μπορείτε να τα προσεγγίσετε με τα πόδια (βίντεο) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.