Πώς βρέθηκε η προτομή του Όθωνα στον βυθό του Πειραιά. Πίστευαν ότι ήταν ρωμαϊκής εποχής και αναγνωρίστηκε τυχαία από έναν μαθητή. Που βρίσκεται τώρα

Πώς βρέθηκε η προτομή του Όθωνα στον βυθό του Πειραιά. Πίστευαν ότι ήταν ρωμαϊκής εποχής και αναγνωρίστηκε τυχαία από έναν μαθητή. Που βρίσκεται τώρα
Του Στέφανου Μίλεση από το Πειραιόραμα
H προτομή του πρώτου βασιλιά της σύγχρονης Ελλάδος, Όθωνα, τοποθετήθηκε στο κέντρο μιας πλατείας στο λιμάνι του Πειραιά που έφερε το όνομά του. Η πλατεία Όθωνος σήμερα είναι γνωστή ως πλατεία Καραϊσκάκη.
Από το 1851 βρισκόταν πάνω σε μια βάση που ήταν παράλληλα και δημόσια κρήνη, η οποία κάλυπτε τις ανάγκες του πληθυσμού σε προμήθεια νερού. Στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Πειραιά την 11η Οκτωβρίου του 1862 με την έξωση του Όθωνα, αποκολλήθηκε βιαίως από τη βάση της και ρίχθηκε στη θάλασσα από εξοργισμένους επαναστάτες.

1880 – Η πλατεία που αρχικώς ονομάζονταν Όθωνος, μετέπειτα Απόλλωνος και σήμερα Καραϊσκάκη. Διακρίνεται το οινοπνευματοποιείο του Καψαμπέλη

Μετά από πολλά χρόνια η παρουσία της  είχε ξεχαστεί, καθώς τη θέση της στην πλατεία, είχαν καταλάβει διαδοχικά η προτομή του αρχαίου θεού Απόλλωνα, ο ατυχής ανδριάντας ως προς την απεικόνιση του Καραϊσκάκη και τελικά το σημερινό άγαλμα του Καραϊσκάκη.
Κάποτε όταν γίνονταν εργασίες για την εκβάθυνση του λιμανιού του Πειραιά με την χρήση της λεγομένης “Βορβοροφάγου”, μεταξύ των διαφόρων αρχαιοτήτων, κυρίως Ρωμαϊκής εποχής, που ανασύρονταν εκ του βυθού, ανελκύθηκε και η ξεχασμένη προτομή του Όθωνα. Πρόχειρα χαρακτηρίστηκε κι αυτή ως “Ρωμαϊκής εποχής” και τέθηκε προς αποθήκευση στην ισόγειο αίθουσα του τότε “Γυμνασίου Πειραιώς”, τη μετέπειτα Ιωνιδείο, όπου φυλάσσονταν όλες οι πειραϊκές αρχαιότητες.

Από τις εργασίες εκβάθυνσης του λιμένος Πειραιώς προς τα τέλη του 19ου αιώνα

Κάποια στιγμή ένας παλαιός μαθητής του συγκεκριμένου γυμνασίου αναγνώρισε ότι επρόκειτο για τον Όθωνα, καθώς λάμβανε μέρος στις εκδηλώσεις που γίνονταν κάποτε στον Πειραιά προς τιμή του βασιλιά Όθωνα. Οι εκδηλώσεις γίνονταν στην ομώνυμη τότε Πλατεία μπροστά στην προτομή. Μετά την αναγνώρισή της, απομακρύνθηκε από το Μουσείο, καθώς δεν αποτελούσε αρχαιολογικό εύρημα και μεταφέρθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Αθηνών στο κτίριο της παλαιάς βουλής, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το ιστορικό της ανεύρεσης της χαμένης προτομής το περιγράφει ο Ιωάννης Μελετόπουλος (Χρονικό του Πειραιώς) αναφέροντας πως ο μικρός μαθητής που αναγνώρισε την προτομή του Όθωνος ήταν ο πατέρας του Αλέξανδρος Μελετόπουλος. Ο Ιωάννης Μελετόπουλος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας και έφορος του Ιστορικού και Εθνικού Μουσείου, στο οποίο μεταφέρθηκε η προτομή, όταν αναγνωρίσθηκε από τον πατέρα του.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.