Πού βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο, όπου οι σταλαγμίτες έπλασαν το άγαλμα του Δία; Αποτελούσε καταφύγιο των κομάντος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Πού βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο, όπου οι σταλαγμίτες έπλασαν το άγαλμα του Δία; Αποτελούσε καταφύγιο των κομάντος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Το 1960 ανακαλύφθηκε και εξερευνήθηκε ένας μεγάλος τουριστικός θησαυρός, «το σπήλαιο του Διός» στην Κάλυμνο, το οποίο μέχρι τότε ήταν άγνωστο στους περισσότερους.

Η όψη στο εσωτερικό του ήταν φαντασμαγορική. Σταλαγμίτες και σταλακτίτες είχαν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που έκοβε την ανάσα.

Το άγαλμα του Δία
Το ''άγαλμα του Δία'' στο σπήλαιο

Το ”άγαλμα του Δία” στο σπήλαιο

Εκείνο που προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους παλαιοντολόγους ήταν o μεγάλος σταλαγμίτης: έδινε την εντύπωση ότι είναι άγαλμα του Δία, ενώ οι σχηματισμοί των σταλακτιτών γύρω του έμοιαζαν με φτερά αγγέλου.

Το σπήλαιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είχε διαμορφωθεί χιλιάδες αιώνες πριν με τη βοήθεια υπόγειου ποταμού, ο οποίος περνούσε μέσα από συμπαγή στρώματα ασβεστολίθου της κρητιδικής περιόδου.

Η είσοδος του ήταν μικρή και δυσδιάκριτη, αλλά στη βορειοδυτική πλευρά υπήρχε μια μεγάλη οροφή με υπερμεγέθεις σταλαγμίτες, που έφταναν τα 4 μέτρα στην περιφέρεια τους.

«Θάλαμος του μικρού συμβουλίου των θεών»

Όσο  η ομάδα εξερεύνησης προχωρούσε προς το βάθος, οι ανακαλύψεις ήταν ακόμα πιο συναρπαστικές. Σε βάθος 8 μέτρων, εντοπίστηκε ένας πελώριος θάλαμος, διαμέτρου περίπου 12 μέτρων. Οι σταλαγμίτες που υπήρχαν εκεί, θύμιζαν αγάλματα θεών και γι’ αυτόν το λόγο ονομάστηκε «θάλαμος του μικρού συμβουλίου των θεών».

Η χρήση του κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στο σπήλαιο βρέθηκαν σπασμένα αγγεία από την αρχαιότητα, ενώ διαπιστώθηκε ότι  είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κονσερβοκούτια που υπήρχαν στους διαδρόμους επιβεβαίωναν ότι εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι κομάντος, που δραστηριοποιούντο στο Αιγαίο ενάντια στους Ιταλούς και τους Γερμανούς.

Οι σταλαγμίτες θυμίζουν αγάλματα θεών

Οι σταλαγμίτες θυμίζουν αγάλματα θεών

Η λαϊκή παράδοση για τα σπήλαια – κρυψώνες θησαυρών

Υπήρχαν πληροφορίες ότι η περιοχή έκρυβε και άλλου τέτοιου είδους σπήλαια, των οποίων την ύπαρξη γνώριζαν μόνο βοσκοί και ντόπιοι. Δεν φανέρωσαν ωστόσο ποτέ την τοποθεσία τους.

Πίστευαν – όπως έλεγαν –  πως κάποια μέρα θα μπορούσαν να εντοπίσουν τις κρυψώνες, όπου οι πειρατές κατά τη μεσαιωνική περίοδο έκρυβαν και φύλασσαν τους θησαυρούς που άρπαζαν από τα παράλια της Μεσογείου. Οι θησαυροί εκείνοι ονομάζονταν από τους κατοίκους «μάλι» και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση βρίσκονταν σε κάθε ανεξερεύνητο σπήλαιο του νησιού.

Το «σπήλαιο του Διός» είναι επισκέψιμο και βρίσκεται στην περιοχή Κεφάλα, κοντά στο μοναστήρι του Αγίας Αικατερίνης στην νοτιοδυτική πλευρά της Καλύμνου.

Αντλήθηκε υλικό από το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ»

maxresdefault-1Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ένα υπέροχο σπήλαιο που ακτινοβολεί. Δημιουργήθηκε πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Είναι επισκέψιμο και συναρπαστικό

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu