Η Κολοπετινίτσα χρησιμοποιείται συνήθως ως το τοπωνύμιο που αναφέρεται σε κάτι που δεν υπάρχει ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό. Για άλλους είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του «Θύμιου» Κώστα Χατζηχρήστου. Όμως η Κολοπετινίτσα υπάρχει και μάλιστα απέχει μόλις 2,5 ώρες από το Αθηναϊκό κέντρο.

Τριταία Φωκίδας

Πρόκειται για το χωριό Τριταία στο νομό Φωκίδας. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νομού σε υψόμετρο 300 μέτρων, ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τους 141 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Μαζί με την Κίρρα Φωκίδας θεωρούνται από τις παλαιότερα κατοικημένες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, καθώς αρκετοί αρχαιολόγοι τοποθετούν στην ευρύτερη περιοχή την αρχαία κωμόπολη Ύπνια στην οποία αναφέρονται τόσο ο Θουκυδίδης όσο και ο Παυσανίας.

Διαβάστε ακόμα: Οι θηριωδίες των Γερμανών στη Λιλαία Φωκίδας. Έκαψαν το χωριό, επειδή οι κάτοικοι έσωσαν αμερικανούς αλεξιπτωτιστές. Κάηκαν τα 150 από τα 160 σπίτια

Το χωριό ονομαζόταν Κολοπετινίτσα μέχρι το 1927, οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία το 1928.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η ονομασία Κολοπετινίτσα έχει προκύψει από παραφθορά της λέξης Καλοπετεινίτσας, η οποία αναφερόταν στο χωριό, επειδή σε αυτό υπήρχαν καλοί πετεινοί, δηλαδή κατάλληλα κοκόρια για κοκορομαχίες.

Δείτε το βίντεο drone από την Τριταία Φωκίδας από τους Up Stories:

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Άγνωστη Ελλάδα. Πτήση πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά της νησίδας Αψηφιά στη Φωκίδα. Εκεί βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα (βίντεο drone)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here