Πού βρίσκεται η “Ρόδος” των Ηνωμένων Πολιτειών. Πως δόθηκε η ονομασία και τι σχέση έχει με την Ελλάδα

Πού βρίσκεται η “Ρόδος” των Ηνωμένων Πολιτειών. Πως δόθηκε η ονομασία και τι σχέση έχει με την Ελλάδα

Στις ΗΠΑ η μικρότερη από τις 50 πολιτείες λέγεται επίσημα «Πολιτεία της Νήσου Ρόδου» (State of Rhode Island). Βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Αγγλίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Αν και το όνομα της πολιτείας αναφέρεται σ’ ένα νησί, στην πραγματικότητα, η πολιτεία αυτή αποτελείται από σαράντα μικρά νησιά που βρίσκονται στον όρμο Ναραγκάνσετ (Narragansett Bay) στον Ατλαντικό καθώς και ένα τμήμα της απέναντι ηπειρωτικής ακτής.

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Η Πολιτεία της Νήσου Ρόδου μπορεί να είναι η μικρότερη των ΗΠΑ, αλλά έχει μία ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της. Το 1776 η τότε αποικία της νήσου Ρόδου ήταν η πρώτη από τις 13 αποικίες -μετέπειτα πολιτείες- στη βόρεια Αμερική που αποφάσισαν να αποκηρύξουν τη βρετανική κυριαρχία, κάτι που σηματοδότησε το ξεκίνημα της Αμερικανικής Επανάστασης.

Χάρτης του 18ου αιώνα της νήσου Aquidneck-Ρόδου. Πηγή: Pinterest

Το όνομα «Ρόδος», αρχικά είχε δοθεί στο μεγαλύτερο από τα νησιά στον όρμο Ναραγκάνσετ όπου βρίσκεται και το ιστορικό λιμάνι του Νιούπορτ. Πριν από την έλευση των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, οι Ινδιάνοι το έλεγαν «Aquidneck». Σήμερα έχει επικρατήσει και πάλι το παλιό ινδιάνικο όνομα καθώς το όνομα «Νήσος Ρόδος» έχει δοθεί σ’ όλη την πολιτεία.

Δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες για το πως πήρε το όνομά της η μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ. Η πρώτη και πιο ρεαλιστική συνδέει το όνομα με τη Ρόδο.

O Τζοβάννι ντα Βερρατζάνο. Πηγή: Wikipedia

Σύμφωνα με αυτή, ο Ιταλός εξερευνητής Τζοβάννι ντα Βερρατζάνο (Giovanni da Verrazzano), ο οποίος πρώτος ανακάλυψε το Aquidneck, το 1524, το ονόμασε έτσι γιατί το σχήμα του έμοιαζε με εκείνο της Ρόδου. Οι επόμενοι εξερευνητές που πέρασαν από την ίδια περιοχή στις αναφορές τους κατέγραψαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιο από τα πολλά νησιά ονόμασε «Ρόδο».

Όμως, οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι που κατοίκησαν στα νησιά αυτά ήταν βέβαιοι ότι ο Ιταλός εξερευνητής είχε δώσει το όνομα στο μεγαλύτερο νησί, το Aquidneck.

Βενετικός χάρτης της Ρόδου του 1570. Πηγή: Pinterest

Η δεύτερη θεωρία συνδέει το όνομα με τον Ολλανδό εξερευνητή Άντριαν Μπλοκ (Adriaen Block).

Σε βιβλίο που εξέδωσε στο Άμστερνταμ το 1625 για τα ταξίδια του αναφέρει ότι το Aquidneck ήταν νησί με κοκκινωπό χρώμα. Η σχετική φράση στο βιβλίο του είναι «een rodlich Eylande» (σύμφωνα με το ολλανδικά εκείνης της εποχής). Έτσι, κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι το όνομα του νησιού -και αργότερα της πολιτείας- υπήρξε παραλλαγή της περιγραφής του Μπλοκ.

Πάντως αν συγκρίνουμε ένα χάρτη του Aquidneck μ’ ένα της Ρόδου, μπορούμε να πούμε ότι μάλλον ισχύει η πρώτη θεωρία καθώς τα σχήματά τους όντως μοιάζουν πολύ!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu