Ένα πτηνό με λευκές ραβδώσεις  που εξαφανίστηκε πριν από 136.000 χρόνια σε μια σπάνια πλημμύρα στον Ινδικό Ωκεανό έχει επανέλθει στον ίδιο τόπο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εξαφανισμένο πουλί είναι και πάλι ζωντανό χάρη σε μια εξαιρετικά σπάνια διαδικασία που ονομάζεται «επαναληπτική εξέλιξη». Όπως διαπίστωσαν εξελίχθηκε επανειλημμένα από τον ίδιο πρόγονο στο νησιωτικό σύμπλεγμα Αλντάμπρα. Πρόκειται για την «ασπρόλαιμη ραλλίδα» έναν πουλί που δεν πετάει και εξελίχθηκε μετά την αποικιοποίηση των νησιών, που είναι σχεδόν ανέγγιχτα από τον άνθρωπο.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν επαναληπτική εξέλιξη σε αυτό το είδος σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η επαναληπτική εξέλιξη αναφέρεται στην επαναλαμβανόμενη εξέλιξη ειδών από τον ίδιο πρόγονο σε διαφορετικούς χρόνους.

Έχοντας το μέγεθος ενός κοτόπουλου, η αυθεντική ραλλίδα «γεννήθηκε» στη Μαδαγασκάρη. Αρκετές ομάδες έκαναν απόπειρες μετανάστευσης, κάποιες στην Αφρική, όπου τους έτρωγαν τα αρπακτικά και άλλες σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Επειδή δεν υπάρχουν αρπακτικά ζώα στα νησιά Αλντάμπρα,  τα πουλιά που έφτασαν εκεί εξελίχθηκαν αλλά έχασαν τη δυνατότητα να πετάξουν. Έτσι, μια σπάνια πλημμύρα, πριν από 136.000 χρόνια, έπνιξε όλη την πανίδα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν.

Όταν τα επίπεδα της θάλασσας έπεσαν κατά την επόμενη εποχή των παγετώνων, οι λευκές ραλλίδες από τη Μαδαγασκάρη επανεμφανίστηκαν ξανά στα νησιά αυτά. Τα οστά ηλικίας 100.000 ετών, που ανακτήθηκαν από τους ερευνητές, δείχνουν ότι τα πουλιά που προσγειώθηκαν τόσο πριν όσο και μετά την εποχή των παγετώνων δεν μπόρεσαν να ξαναπετάξουν.

Ο Δρ Χιούμ, ένας παλαιοντολόγος πτηνών και ερευνητικός συνεργάτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δήλωσε: «Αυτά τα μοναδικά απολιθώματα παρέχουν αναμφισβήτητες ενδείξεις ότι ένα μέλος της οικογένειας των ραλλίδων αποίκισε εκεί, πιθανότατα από τη Μαδαγασκάρη, και έχασε την ικανότητα του να πετάει.

Πηγή: Skynews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here