Προσωρινή διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο εφετείο 7 από τους 26 κρατούμενους. “Θέλουμε καταδίκη” λέει η Μάγδα Φύσσα

Προσωρινή διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο εφετείο 7 από τους 26 κρατούμενους. “Θέλουμε καταδίκη” λέει η Μάγδα Φύσσα

Προσωρινή διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο εφετείο 7 από τους 26 κρατούμενους. “Θέλουμε καταδίκη” λέει η Μάγδα Φύσσα

Λίγο μετά τις 9 το πρωί το δικαστήριο ανέβηκε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Ωστόσο, λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το δικαστικό Μέγαρο εξαιτίας των διαδηλώσεων, διέκοψε για να μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.

Επτά από τους 26 καταδικασθέντες κρατούμενους αποφάσισαν να παρευρεθούν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα από την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής είναι ο Χρήστος Παππάς, ο Ιωάννης Λαγός, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Αντώνης Γρέγος. Μεταξύ των καταδικασθέντων που δεν έχουν προσέλθει αν και κρατούμενοι είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης καθώς και ο δράστης της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Η Μάγδα Φύσσα επίσης έχει εισέλθει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, δηλώνοντας «θέλουμε το ίδιο αποτελέσμα όπως πρωτόδικα, καταδίκη», ενώ παρούσα είναι και η βουλευτής Λιάνα Κανέλη.

Η πρώτη συνεδρίαση

Η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου. Αντί της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, με πρόεδρο τη Σοφία Πανουτσακοπούλου, θα συνεδριάσει στην αίθουσα τελετών στο Μέγαρο του Εφετείου Αθηνών, καθώς είναι η μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα της πρωτεύουσας. Όταν όλα τα μέλη ανέβουν στην έδρα και η πρόεδρος εφετών Σοφία Πανουτσακοπούλου θα κηρύξει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Σε αντίθεση και πάλι με την πρωτοβάθμια διαδικασία, σήμερα στο εδώλιο αναμένεται να βρίσκονται περισσότεροι κατηγορούμενοι και κυρίως οι επτά καταδικασθέντες ως διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Νίκος ΜιχαλολιάκοςΙωάννης ΛαγόςΗλίας ΚασιδιάρηςΓιώργος ΓερμενήςΧρήστος ΠαππάςΗλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, καθώς εκτίουν την ποινή τους.

Βέβαια, οι πράξεις που θα ερευνηθούν από το εφετείο είναι πολύ λιγότερες, καθώς τα πλημμελήματα που κατά περίσταση βαραίνουν τους κατηγορούμενους, όπως το σύνολο της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, έχουν ήδη παραγραφεί, καλώντας την ελληνική Δικαιοσύνη να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της δίκης, στα πλαίσια των επιταγών ενός κράτους δικαίου, προκειμένου να μην παραγραφούν πρόσθετες πράξεις.

Η πρωτόδικη απόφαση

Βέβαια, δεν είναι μόνο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, που έχει καταδικαστεί για την εγκληματική οργάνωση. Σε ακόμη 43 κατηγορούμενους έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο κακούργημα, οι οποίοι κατά περίσταση έχουν καταδικαστεί για την τέλεση άλλων βαρύτατων κακουργημάτων, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και η επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αριθμεί τις 12.746 σελίδες, “η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που όχι μόνο ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά συγκροτήθηκε από την πρώτη στιγμή ως εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση και ως τέτοια παρέμεινε. Και αν αυτό ήτοι εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, είχε παραμείνει απλά σε επίπεδο φιλοσοφικών συζητήσεων και αναζητήσεων θα ήταν αδιάφορο και πάντως όχι αξιόποινο. Όμως όπως προέκυψε εν προκειμένω εθνικοσοσιαλισμός υπήρξε το κριτήριο επιλογής των θυμάτων και το κίνητρο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων”.

Ειδικότερα, στο σκεπτικό των δικαστών, καταγράφεται για τους δικαστές ότι «όλοι ανεξαιρέτως επιδεικτικά και επανειλημμένα, ο καθένας με τον τρόπο του, άμεσα ή έμμεσα, σιωπηρώς ή δια βοής, εγκωμίαζαν τα διάφορα εγκλήματα και τα αποτελέσματα τους, εκθείαζαν τους δράστες και στρέφοντο φραστικά κατά των παθόντων και ασφαλώς όλοι ανεξαιρέτως, ως κοινοβουλευτικά στελέχη του, είχαν χαράξει την πολιτική του κόμματος και είχαν εγκρίνει την δράση του καθώς και τους τρόπους και τις μέθοδος εφαρμογής της πολιτικής του αυτής. Η απόλυτη ομοφωνία τους προκύπτει και χωρίς καμία αμφισβήτηση από το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί έστω και μία παραίτηση κάποιου διαφωνούντα, αλλά δεν έχει αρθρωθεί έστω και ένας λόγος αντίθετος στην πολιτική της βίας πριν την άσκηση των διώξεων και την κλήση τους σε απολογία”.

Ως προς τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίθηκε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς “δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Ειδικότερα από τις νόμιμες καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ προκύπτει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά».

Οι ποινές

Αναλυτικότερα, οι ποινές που έχουν επιβληθεί πρωτοδίκως στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) είναι κατά περίσταση από 10 έτη έως 13 έτη και 6 μήνες.

Παράλληλα, επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης) καταδικάστηκαν κατά περίπτωση από 6 έως 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Τέλος, σε τέσσερις πρώην βουλευτές (Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη Ευστάθιο Μπούκουρα και Νίκο Μίχο) επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης από 5 έως 6 έτη επίσης για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, καθώς τους αναγνωρίστηκε κάποια ελαφρυντική περίσταση.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu