«Ψωμί Παιδεία και όχι Επαιτεία.» Ο συγκλονιστικός αγώνας των μαθητών του «Οίκου Τυφλών» για εκπαίδευση και αξιοπρέπεια. Ο αγώνας κράτησε 5 μήνες και κατηγορήθηκαν με τον νόμο 4000 περί τεντυμποϊσμού

«Ψωμί Παιδεία και όχι Επαιτεία.» Ο συγκλονιστικός αγώνας των μαθητών του «Οίκου Τυφλών» για εκπαίδευση και αξιοπρέπεια. Ο αγώνας κράτησε 5 μήνες και κατηγορήθηκαν με τον νόμο 4000 περί τεντυμποϊσμού
Η οργάνωση, η πολύμηνη κατάληψη και οι «Τεντιμπόϊδες»
Στις αρχές του 1976 οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών, οργανώθηκαν και ξεκίνησαν να διεκδικούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και την αξιοπρέπεια. Για 70 χρόνια ο οίκος τυφλών σε συνεργασία με μικρότερα σωματεία, είχε επωμιστεί τη φροντίδα και την εκπαίδευση των μη βλεπόντων, αλλά τα προβλήματα ήταν πλέον πιο μεγάλα από τις οικονομικές δυνατότητές του Οίκου.
Με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία και όχι Επαιτεία», στις 2 Μαϊου 1976, οι τυφλοί μαθητές του οίκου αλλά και ενήλικες που είχαν χάσει την όρασή τους, έκαναν κατάληψη στο ίδρυμα, η οποία κράτησε 5 μήνες.

300 άτομα συγκεντρώθηκαν για συμπαρασταθούν στους διαδηλωτές ενώ πολλοί μαθητές έμειναν περιμετρικά του ιδρύματος για να περιφρουρήσουν τη διαμαρτυρία.

Ομάδα τυφλών διαμαρτύρεται έξω από την Ελληνική Βουλή. Για πολλά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο, ενώ πολλές χιλιάδες αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης / Youtube

Τη επόμενη μέρα μέλη της συντονιστικής επιτροπής κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας για να δώσουν εξηγήσεις.

Οι αστυνομικοί τους ρωτούσαν για τα πολιτικά τους φρονήματα και στο τέλος κατηγορήθηκαν βάσει του νόμου 4000 «περί τεντιμποϊσμού!»

Η διαμαρτυρία πήρε μεγάλες διαστάσεις, όταν περίπου 20,000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο του Πανιωνίου για να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους τυφλούς.

Την 1η Οκτώβρη έγινε κατάληψη του Δημαρχείου Αθηναίων.

Η διαμαρτυρία είχε πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Ο δήμος και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν άδειες μικροπωλητή σε τυφλούς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιοπορισμού.

Η διεθνής προβολή και η δικαίωση

Το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός προβλήθηκε σε όλη την Ευρώπη και επιφανείς διανοούμενοι στήριξαν τον αγώνα των τυφλών. Ανάμεσα τους σπουδαία ονόματα της εποχής όπως ο Σαρτρ, ο Φουκώ, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, ο Νίκος Πουλαντζάς, ο Βεργόπουλος και πολλοί άλλοι.

Οι τυφλοί μαθητές και όσοι τους συμπαραστάθηκαν καταγγέλθηκαν πολλές φορές από τη διοίκηση του Οίκου Τυφλών.

“Ο Αγώνας των Τυφλών”. Το κείμενο συμπαράστασης από διανοούμενους της εποχής / Youtube

Τελικά ο οίκος Τυφλών κρατικοποιήθηκε και τον Σεπτέμβριο του 1979,  μετά από 3 χρόνια κωλυσσιεργείας, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών αποτέλεσε το διάδοχο του πρώην σωματείου «Οίκος Τυφλών.»

Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Εδώ Πολυτεχνείο», η ταινία ντοκουμέντο του Δημήτρη Μακρή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που γυρίστηκε στην Ιταλία με υλικό που έφυγε κρυφά από την Αθήνα. Την αφήγηση έκανε ο Αλέκος Παναγούλης

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.