Πτήση πάνω από τα δυο λατομεία που πρόκειται να μετατραπούν σε χώρο ταφής απορριμάτων (ΧΥΤΥ) στο νομό Αττικής. Που βρίσκονται και ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις (βίντεο drone)

Πτήση πάνω από τα δυο λατομεία που πρόκειται να μετατραπούν σε χώρο ταφής απορριμάτων (ΧΥΤΥ) στο νομό Αττικής. Που βρίσκονται και ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις (βίντεο drone)
Στην αρχική φωτογραφία φαίνονται από ψηλά τα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί και Σταμέλου στα Μέγαρα. Είναι τα σημεία όπου θα δημιουργηθούν νέοι ΧΥΤΥ. Πρόκειται για ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων μετά από ανακύκλωση και διαλογή των απορριμάτων, σε αντίθεση τους χώρους ΧΥΤΑ που είναι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων των πόλεων χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.

Την αντίδραση του δήμου Κορωπίας, αλλά και του τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού,  προκαλεί το σχέδιο δημιουργίας νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (XYTY) σε παλιά λατομεία στο Κορωπί και τα Μέγαρα. Ο κος Σγουρός δήλωσε ότι: “Η Αττική δεν πρέπει να ξαναδεί νέα Κερατέα”.

Ο δήμος κάνει λόγο για παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των χωροθετήσεων. Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος  Δημήτριος Κιούσης απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο με όλα τα τεκμήρια ακαταλληλότητας της περιοχής Κορωπίου (Λατομεία Κυριακού) και για την αποφυγή σκέψης για νομοθετική παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  που δημοσίευσε η Καθημερινή, η απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και της Περιφέρειας Αττικής θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Τα χαρακτηριστικά των δύο χώρων που επελέγησαν

Το λατομείο Σταμέλου – Ντόσκουρι βρίσκεται στο όρος Πατέρα, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. Πρόκειται για ιδιωτική περιουσία της εταιρίας Αφοί Ι. Σταμέλου Ο.Ε. που σταμάτησε να χρησιμοποιείται το 2006. Σε 48,5 στρ. δόθηκε το 2013 άδεια για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων, για μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ή σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Λατομείο Σταμέλου στα Μέγαρα

Το λατομείο Κυριακού βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, έχει έκταση 484,1 στρεμμάτων και σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2001. Η συγκεκριμένη θέση είχε επιλεγεί και το 2003, αλλά προτιμήθηκε ως καταλληλότερο το «Βραγόνι» Κερατέας, όπου τελικά δεν κατασκευάστηκε ΧΥΤΥ λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Το 2012 δόθηκε άδεια για τη φιλοξενία σε τμήμα του μονάδας επεξεργασίας και αποθήκευσης μπάζων.

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι δημόσιο δασικό. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Εκτιμάται ότι ο ωφέλιμος όγκος για τη διάθεση απορριμμάτων ανέρχεται σε 10.600.000 m3.

Λατομείου Κυριακού στο Κορωπί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέληξαν στις συγκεκριμένες τοποθεσίες ύστερα από έρευνα 154 λατομείων της Αττικής. Τα περισσότερα απορρίφθηκαν γιατί ήταν ενεργά, ενώ άλλα βρίσκονταν σε Α΄ζώνες προστασίας, κοντά σε οικισμούς, πολύ μικρή χωρητικότητα και δύσκολη προσβασιμότητα. Οι δυο νέοι ΧΥΤΥ θα έρθουν να συμπληρώσουν το περιφερειακό σχέδιο για τα απορρίμματα μαζί με το Γραμματικό, όπου ο εκεί ΧΥΤΥ βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ η λύση αυτή επελέγη ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να αποφευχθεί η δαιδαλώδης διαδικασία χωροθέτησης μπροστά στον κίνδυνο να βγει εκτός ο ΧΥΤΑ Φυλής και να “πνιγεί” η Αττική.

Παρακολουθήστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας UP DRONES, από το προσωπικό του κανάλι στο You Tube, πάνω από τα δυο λατομεία της Αττικής: 

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η παραλία του Αιγαίου με τα ερείπια του αρχαίου λατομείου. Η Πολυνησία της Ελλάδας, με τους λιγοστούς κατοίκους και τον τεράστιο αλιευτικό στόλο … 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.