Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εντυπωσιακή πριγκίπισσα της Αιγύπτου, Φαουζιά Φουάντ. Είχε γαλαζοπράσινα μάτια, χλωμό πρόσωπο και μαύρα μαλλιά και έμοιαζε με σταρ του κινηματογράφου. Ήταν η πρώτη σύζυγος του σάχη του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί.

Είχε γεννηθεί το 1921 και ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Φουάντ 1ου της Αιγύπτου, μετέπειτα βασιλιά της χώρας. Είχε μεγαλώσει σε παλάτια στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια με βρετανίδες νταντάδες και ιταλούς υπηρέτες. Είχε σπουδάσει στην Ελβετία και μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Η Φαουζιά θεωρούνταν από τις ομορφότερες γυναίκες της Αιγύπτου και ήθελαν να την παντρευτούν όλοι οι περιζήτητοι εργένηδες της εποχής. Τελικά, ο πατέρας της επέλεξε να παντρευτεί τον Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, γιο του βασιλιά του Ιράν.

Αρραβωνιάστηκαν το 1938 κι έως τον γάμο τους είχαν συναντηθεί μόλις μια φορά. Παντρεύτηκαν στο Κάιρο στις 15 Μαρτίου 1939 και μετά τον γάμο η Φαουζιά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ιράν. Το 1942, όταν ο σύζυγός της έγινε Σάχης του Ιράν, η Φαούζια φωτογραφήθηκε στο περιοδικό Life, το οποίο τη χαρακτήρισε «Αφροδίτη της Ασίας». Απέκτησε μια κόρη ωστόσο, η ζωή στον Ιράν δεν την ευχαριστούσε και δεν ήταν ευτυχισμένη από τον γάμο της.

Οι σχέσεις της με την πεθερά και τις αδερφές του συζύγου της ήταν ψυχρές και είχαν συχνούς καβγάδες. Λέγεται ότι μια φορά η αδερφή του Μοχάμεντ της έσπασε ένα βάζο στο κεφάλι! Παράλληλα, ο Σάχης ήταν άπιστος και είχε παράλληλες συντρόφους. Η Φαουζιά έπαθε κατάθλιψη και ανορεξία και τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον σύζυγό της, αποφάσισε να τον εγκαταλείψει και επέστρεψε στο Κάιρο.

Παρά τις προσπάθειες του Σάχη, η Φαουζιά αρνήθηκε να γυρίσει στο Ιράν. Το διαζύγιό τους συνοδεύτηκε από πολλές φήμες σχετικά με τις σχέσεις του ζευγαριού και αναγνωρίστηκε τρία χρόνια μετά. Η επίσημη ανακοίνωση του διαζυγίου ανέφερε ότι το κλίμα στην Περσία είχε προκαλέσει προβλήματα υγείας στην αυτοκράτειρα γι’ αυτό αποφάσισαν να χωρίσουν.

Με τον δεύτερο σύζυγό της

Η Φαουζιά επέστρεψε στην οικογένεια της και το 1948 παντρεύτηκε τον αιγύπτιο διπλωμάτη, Ismail Chirine, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη και έναν γιο. Μαζί έζησαν μια ήσυχη οικογενειακή ζωή στην Αλεξάνδρεια μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ο σύζυγός της πέθανε το 1994 και η Φαζουζιά το 2013 σε ηλικία 91 ετών. 

Ο ανιψιός της Φαούζια Φουάντ, μονάρχης Φουάντ Β’, έμεινε στην Ιστορία ως ο τελευταίος στον αιγυπτιακό θρόνο πριν παυτεί και εξοριστεί.

Ο Σάχης παντρεύτηκε στη συνέχεια την Σοράγια με την οποία χώρισε μετά από λίγα χρόνια επειδή δεν έκανε παιδιά. Η διαδοχή στον θρόνο ήθελε αγόρι…

Διαβάστε επίσης: Το σερνικοβότανο που έστελναν οι Ελληνίδες στην πριγκίπισσα Σοράγια για να μείνει έγκυος. Ο χωρισμός της με τον Σάχη της Περσίας που την έκανε τη «θλιμμένη πριγκίπισσα» 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here