“Είδα την τρύπα στο κρανίο του”. Ο πράκτορας που ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει τον Τζον Κένεντι. Γιατί αισθανόταν ενοχές

“Είδα την τρύπα στο κρανίο του”. Ο πράκτορας που ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει τον Τζον Κένεντι. Γιατί αισθανόταν ενοχές

Στην αρχική φωτογραφία απεικονίζεται ένας άνδρας να πηδάει πάνω στην προεδρική λιμουζίνα, που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τη σύζυγό του, Τζάκι στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Επρόκειτο για τον Κλιντ Χιλ, πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Το στιγμιότυπο που έκανε το γύρο του κόσμου τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία του 35ου Προέδρου των ΗΠΑ, που σημάδεψε γενιές Αμερικανών, προκάλεσε πολλά και εύλογα ερωτηματικά και “πυροδότησε” αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Χιλ ήταν ο μόνος από τους παρευρισκόμενους πράκτορες που έτρεξε, για να σώσει τον Κένεντι. Για ελάχιστα δευτερόλεπτα δεν το κατάφερε και, παρότι επαινέθηκε για τη γενναιότητα του, ένιωθε πάντοτε αποτυχημένος. Ήταν εξάλλου το γεγονός που σημάδεψε για πάντα τη ζωή του.

Τα δευτερόλεπτα της δολοφονίας που συγκλόνισε τον κόσμο

Ο Κλιντ Χιλ ήταν μέρος της αυτοκινητοπομπής που διέσχιζε αργά το κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, στεκόταν όρθιος στο πλαϊνό σκαλοπάτι του αυτοκινήτου που βρισκόταν ακριβώς πίσω από τη λιμουζίνα του προεδρικού ζεύγους Κένεντι. Συνεπιβάτες του ήταν ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζον Κόναλι και η σύζυγός του, Νέλι.

JFK_limousine

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με τη σύζυγό του, Τζάκι, τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι και τη σύζυγό του, Νέλι, λίγο πριν τη δολοφονία του. Ο άνθρωπος στο πίσω αυτοκίνητο με τα γυαλιά ηλίου είναι ο Κλιντ Χιλ – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο Χιλ ήταν επίσης ο σωματοφύλακας της Τζάκι Κένεντι, όπως είχε δηλώσει στην επιτροπή έρευνας Γουόρεν:

Ήμουν υπεύθυνος για την προστασία της κυρίας Κένεντι. Προσπαθούσα να είμαι αδιάκοπα και όσο πιο κοντά της γινόταν και, κατ’ επέκταση, κοντά στον πρόεδρο Κένεντι, διότι όλα όσα έκαναν στο ταξίδι τα έκαναν μαζί παρά χωριστά“.

Λίγα δευτερόλεπτα αφότου αντιλήφθηκε τον πρώτο πυροβολισμό, ο Χιλ έτρεξε αμέσως προς τη λιμουζίνα του προέδρου Κένεντι, που επιτάχυνε με προορισμό το νοσοκομείο Parkland. Με αυταπάρνηση και χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά, γαντζώθηκε στο πίσω μέρος του οχήματος,

Προσπάθησε να λειτουργήσει ως ανθρώπινη ασπίδα του Αμερικανού προέδρου και της Τζάκι

Ήταν, όμως, αργά για να θυσιαστεί. Η δεύτερη και καθοριστική σφαίρα έπεσε την ώρα που ο Χιλ έτρεχε προς τη λιμουζίνα. Η Τζάκι πανικόβλητη σκαρφάλωσε από το πίσω κάθισμα προς το πορτμπαγκάζ, αλλά ο Χιλ την έσπρωξε πίσω, για να γλιτώσει από κάποια πιθανή σφαίρα.

O Τζον Κόναλι τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε. Για τον Τζον Κένεντι, όμως, το μοιραίο είχε ήδη επέλθει και, λίγες ώρες αργότερα, ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος, Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δύο ημέρες αργότερα, η σφαίρα του Τζακ Ρούμπι άφησε νεκρό τον δολοφόνο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και πολλά ερωτήματα για πάντα αναπάντητα.

Η υπερπροσπάθεια του Κλιντ Χιλ αποτυπώνεται και στο φιλμ Ζαπρούντερ.

Θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη καταγραφή της στιγμής της δολοφονίας του Κένεντι και από το 1994 είναι ενταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών ως τεκμήριο “πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντικό”:

“Είδα την τρύπα στο κρανίο του”

Ο Κλιντ Χιλ περιέγραψε τα δραματικά εκείνα δευτερόλεπτα ως εξής:

Ξαφνικά, άκουσα έναν θόρυβο σαν βεγγαλικό που ερχόταν από πίσω μου, από τον δεξί ώμο μου. Πήδηξα από τη θέση μου από το αυτοκίνητο παρακολούθησης, τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορούσα προς το προεδρικό όχημα, με σκοπό να ανέβω στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και να σχηματίσω μια ασπίδα, ένα φράγμα προστασίας τόσο για τον πρόεδρο όσο και την κυρία Κένεντι.

Δυστυχώς λίγο πριν φτάσω εκεί, ακούστηκε άλλος ένας πυροβολισμός και η σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι. Ήταν το θανάσιμο πλήγμα. Μπορούσα να δω την τρύπα στο κρανίο του και είδα ότι τα μάτια του δεν κινούνταν, ήταν σταθερά.

Ο εγκέφαλός του ήταν εκτεθειμένος. Υπήρχαν αίματα και υπολείμματα εγκεφαλικού ιστού σε όλο το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Η κυρία Κένεντι ήταν τελείως καλυμμένη με αίμα και μονολογούσε “Τι σου έκαναν, Τζακ!” και “Σε αγαπάω, Τζακ”.

Υπήρχε τόσο πολύ αίμα που δεν μπορούσες να καταλάβεις αν υπήρχε κάποια άλλη πληγή, εκτός από τη μία μεγάλη πληγή στο πίσω δεξιό τμήμα του κεφαλιού του προέδρου“.

Όσο για το κατά πόσο ακάλυπτος ήταν ο Τζον Κένεντι στη λιμουζίνα του, ο Χιλ ξεκαθάρισε σε όλες τις συνεντεύξεις του πως ο Αμερικανός πρόεδρος “προτιμούσε ανοιχτό αυτοκίνητο, ήθελε να βλέπει τον κόσμο και να τον βλέπουν“.

Kennedy_after_being_shot

Φωτογραφία που απεικονίζει τον Κλιντ Χιλ να σπρώχνει την Τζάκι Κένεντι προς τα πίσω, για να την προστατεύσει από πιθανή σφαίρα – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Οι μακροχρόνιες ενοχές του Χιλ

Στις 3 Δεκεμβρίου 1963, απονεμήθηκε στον Κλιντ Χιλ μετάλλιο για την πράξη γενναιότητάς του, σε ειδική τελετή στην Ουάσιγκτον. Το “παρών” έδωσε και η Τζάκι Κένεντι, η οποία ευχαρίστησε τον Χιλ για την προσπάθεια που κατέβαλε. Για τον ίδιο, όμως, η βράβευση αυτή λίγη σημασία είχε.

Στο βιβλίο “Τα ταξίδια μου με την κυρία Κένεντι“, που συνέγραψε με τη σύζυγό του, Λίζα ΜακΚάμπιν Χιλ και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022, ο Χιλ υποστηρίζει πως δεν θεώρησε ποτέ ως ηρωική την πράξη του:

Η 22α Νοεμβρίου 1963 είναι η ημερομηνία που δεν θα ξεχάσω ποτέ και, δυστυχώς, θα πρέπει να ζω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου. Για μένα δεν υπάρχει καμία υπερηφάνεια για αυτό που έκανα εκείνη την ημέρα.

Ενώ οι άλλοι μπορεί να βρίσκουν τις πράξεις μου ηρωικές, εγώ τις θεωρώ ανεπαρκείς. Ανεξαρτήτως των επαίνων που έλαβα, συνεχίζω να έχω αυτήν την αίσθηση ότι δεν εκπλήρωσα το καθήκον μου“.

Ακόμη και ένα μήνα μετά, σε μια έξοδο της Τζάκι Κένεντι με τα δύο παιδιά της, Καρολάιν και Τζον, ο Χιλ δεν μπορούσε να ξεχάσει όσα τραυματικά έζησε: “Οι ενοχές και η αγωνία με κυρίευαν. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν το Ντάλας“, αναφέρει στο βιβλίο του.

Υπέφερε για χρόνια από διαταραχή μετατραυματικού στρες και, όπως έλεγε σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τη δεκαετία του 2010, “πάντα ένιωθα ένα αίσθημα ενοχής” και “ευχόμουν να ήμουν γρηγορότερος“. Ποτέ δεν έχασε την επαφή του με την οικογένεια Κένεντι.

Clint_Hill_2016

Ο επί 17 χρόνια πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κλιντ Χιλ το 2016 – Πηγή εικόνας: Wikipedia

“Τίποτα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη δολοφονία Κένεντι”

Το Δεκέμβριο του 2022, με διάταγμα του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο 13.173 απόρρητων εγγραφών σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Μια πρώτη παρτίδα εγγράφων είχε αποχαρακτηριστεί και δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το κοινό έχει πρόσβαση στο 97% των αρχείων που αφορούν το γεγονός.

Ωστόσο, μελετητές εκτιμούν πως τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν προσέθεσαν νέα στοιχεία ούτε περιλαμβάνουν σημαντικές αποκαλύψεις που θα έβαζαν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας. Στον απόηχο της δημοσίευσης των εγγράφων, ο 90χρονος Κλιντ Χιλ μίλησε στο BBC Radio και είπε:

Πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχουν επιπλέον σημαντικές πληροφορίες. Υπάρχουν μόνο θεωρίες, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο τεκμηριωμένο απτό στοιχείο παρά μόνο εικασίες. Τίποτα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη δολοφονία Κένεντι. Ο Όσβαλντ βρισκόταν απλώς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή με τον κατάλληλο εξοπλισμό“.

Ο Κλιντ Χιλ παρέμεινε πράκτορας των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών έως το 1975. Συνολικά υπηρέτησε πέντε Αμερικανούς προέδρους: τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, τον Τζον Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον, τον Ρίτσαρντ Νίξον και τον Τζέραλντ Φορντ.

Μετά το θάνατο της Νέλι Κόναλι το 2006, ο Χιλ έγινε ο τελευταίος επιζών που βρισκόταν στην προεδρική λιμουζίνα του Τζον Κένεντι εκείνη την ημέρα. Έχει εκδώσει συνολικά τέσσερα βιβλία για την καριέρα του ως πράκτορας και τη σχέση του με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο τη μαρτυρία του Κλιντ Χιλ για τη δολοφονία που συντάραξε την οικουμένη και σημάδεψε την ιστορία του 20ού αιώνα:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu