“Καριόλα”, “κουτσομπόλα”, “κλανιόλα”. Το παρεξηγημένο λεξικό των επίπλων που έγραψε ιστορία. Τι σημαίνουν οι λέξεις

“Καριόλα”, “κουτσομπόλα”, “κλανιόλα”. Το παρεξηγημένο λεξικό των επίπλων που έγραψε ιστορία. Τι σημαίνουν οι λέξεις

Κι όμως, αρκετές δεκαετίες πριν, μέσα σε κάθε σπίτι σχεδόν υπήρχε μια “καριόλα”, μια “κουτσομπόλα” και μια “κλανιόλα”

Ήταν απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό. Φυσικά, δεν πρόκειται για υβριστικούς χαρακτηρισμούς, αλλά για ονομασίες επίπλων και “αξεσουάρ” της εποχής.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι λέξεις συνδέθηκαν με έννοιες προσβλητικές για το γυναικείο ή το ανδρικό φύλο, πράγμα περίεργο, καθώς η χρήση τους δεν έκρυβε τότε κανένα υπονοούμενο.

Μια “κουτσομπόλα” από άλλη εποχή

Η “κουτσομπόλα” είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κάθισμα στο οποίο, χωράει να καθίσει μόνο ένα άτομο. Το κάθισμα αυτό, διαθέτει μια μικρή επιφάνεια στη μία άκρη του, ώστε να μπορεί να ακουμπήσει η τηλεφωνική συσκευή. Χωρίς αυτό, τι κουτσομπόλα θα ήταν;

Κάποια από αυτά τα έπιθπλα, διέθεταν και μικρά συρταράκια, για να τακτοποιούν οι νοικοκύρηδες του σπιτιού λογαριασμούς και άλλα μικροαντικείμενα.

Η ουσιαστική χρήση, ήταν να γίνεται με μεγαλύτερη άνεση το τηλεφώνημα, που συνήθως είχε μεγάλη διάρκεια και ποικίλη θεματολογία!

Συνήθως ήταν μια αυστηρά γυναικεία υπόθεση.

Κουτσομπόλα…Μια μάλλον γυναικεία υπόθεση. Πηγή φωτογραφίας: houseofclassic.com

“Καριόλα”… η παρεξηγημένη των επίπλων

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση για το τι ακριβώς είναι η καριόλα.

Στην Ελλάδα, τα παλαιότερα χρόνια ήταν το μεταλλικό κρεβάτι, που συνήθως το έδιναν προίκα στη νύφη.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Παξών στον Γάιο, μπορούμε να δούμε τα αναπαψόλια (από τη λέξη ανάπαυση) σε μια καριόλα, όπως ονόμαζαν συνήθως το σιδερένιο κρεβάτι. Οι κρίκοι εξυπηρετούσαν στην καλύτερη στάση σώματος της συζύγου, για να ξεκουράζονται τα πόδια της.

Η ακριβής μετάφραση από τα ιταλικά, όπου πιστεύεται ότι είναι η αυθεντική ρίζα της λέξης (carriola) είναι “καρότσι με μια μπροστινή ρόδα”.

Αυτό που στη χώρα μας κουβαλάμε συνήθως οικοδομικά υλικά. Το κλασικό καρότσι οικοδομής.

Carriola α λά Ιταλικά. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

“Κλανιόλα”… η αυθεντική

Στα Επτάνησα του περασμένου αιώνα,  οι ευγενείς σκαρφίστηκαν έναν  ιδιαίτερο τρόπο για να απαλλαχθούν από τις δυσάρεστες αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κλανιόλα ήταν απαραίτητο οικιακό σκεύος στα σπιτικά της υψηλής κοινωνίας των Επτανήσων. Μάλιστα καταγράφεται και στα προικοσύμφωνα της εποχής ως “αξεσουάρ” στο νυφικό κρεβάτι.

Η συσκευή αποτελούταν από ένα χωνί και ένα μακρύ λάστιχο, το οποίο δεν χρησίμευε σε τίποτα άλλο από το να διοχετεύει τις ενοχλητικές οσμές.

Το καινοτόμο σύστημα εξαερισμού του κρεβατιού αποτελούσε μάλιστα απαραίτητο συμπλήρωμα της νυφιάτικης επτανησιακής προίκας.

Η κλανιόλα εισήχθη στην τάξη των επτανήσιων ευγενών από τους αριστοκράτες της Ευρώπης, κυρίως μέσω Ιταλίας («piritera»), όπου το οικιακό σκεύος χρησιμοποιούταν κατά κόρον. Ειδικά μετά τη βρώση οσπρίων!

Τα χρόνια πέρασαν και οι άνθρωποι με την τεράστια φαντασία τους, κατάφεραν να συνδέσουν τις έννοιες με υπερβολή!

Καλό είναι να θυμόμαστε και την αρχική σημασία τους, έστω και αν είναι από μια μακρινή εποχή, όπου οι συνήθειες ήταν διαφορετικές.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Συντελεστές: Getty Images/iStockphoto | Πνευματικά δικαιώματα: cyano66

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu