“Ο Μυστράς του Σαρωνικού”. Η καστροπολιτεία που ήταν το καταφύγιο των Αιγινητών από τους πειρατές (drone)

“Ο Μυστράς του Σαρωνικού”. Η καστροπολιτεία που ήταν το καταφύγιο των Αιγινητών από τους πειρατές (drone)

Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού μετά τη Σαλαμίνα, δεν φημίζεται μόνο για τα φιστίκια της και τον αρχαίο ναό της Αφαίας. Υπάρχει και η Παλαιοχώρα ή Παλιαχώρα με την εντυπωσιακή ιστορία.

Πρόκειται για μια ερειπωμένη σήμερα αλλά επιβλητική καστροπολιτεία που είναι χτισμένη σε λόφο κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού. Το προσωνύμιό της είναι “Ο Μυστράς του Σαρωνικού”, επειδή θυμίζει τον διάσημο Μυστρά της Λακωνίας.

Σύμφωνα με ιστορικούς και αρχαιολόγους, η Παλαιοχώρα δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ., μετά από επιδρομή των Σαρακηνών. Οι Αιγινήτες κατασκεύασαν σπίτια, εκκλησίες και δρόμους.

Η παράδοση θέλει τις εκκλησίες της Παλαιοχώρας να είναι 365, όσες και οι ημέρες του χρόνου. Ιστορικές μελέτες, ωστόσο, αναφέρουν ότι, στην πραγματικότητα, υπήρξαν γύρω στις 50.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει 35 εκκλησάκια που χρονολογούνται από τις αρχές του 12ου έως και τον 18ο αιώνα. Αν και δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, αντέχουν ακόμα στο χρόνο και σώζονται μερικές τοιχογραφίες τους.

Σώζεται, επίσης, μέρος των οχυρωματικών τειχών και δεξαμενές νερού. Στο ψηλότερο μέρος του λόφου υπάρχουν ερείπια ενετικού κάστρου, με τις δίδυμες εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου.

agios_gewrgios_dimitrios_palaioxwra

Οι δίδυμες εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο της Παλαιοχώρας – Πηγή εικόνας: Gabriel Grasu (Google Maps)

Κάτω από την Παλαιοχώρα, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Νεκταρίου, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων.

agios_nektarios_aigina

Κάτω από την Παλαιοχώρα, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Νεκταρίου, μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων – Πηγή εικόνας: Up Stories

Ήταν για δέκα αιώνες το καταφύγιο των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές

Από τους μέσους βυζαντινούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, η Παλαιοχώρα αποτελούσε τον κεντρικό οικισμό της Αίγινας. Το νησί, σημαντικό εμπορικό κέντρο και με κομβική στρατηγική θέση, δεχόταν συνεχείς επιδρομές από πειρατές.

Για να σωθούν από τη μανία των επίδοξων κατακτητών, οι Αιγινήτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα παράλια και να εγκατασταθούν στο λόφο.

Eίχαν πρόσβαση σε νερό και τροφή, καθώς η γύρω περιοχή του Μεσαγρού ήταν πολύ εύφορη. Επιπλέον, η τοποθεσία ήταν ιδανική, διότι επέτρεπε στους Αιγινήτες να έχουν πλήρη εποπτεία όλου του Σαρωνικού κόλπου.

palaioxora_spitia

Μέρος των οχυρωματικών τειχών και των κτισμάτων της Παλαιοχώρας στην Αίγινα – Πηγή εικόνας: Up Stories

Το 1537, ο τρομερός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα πολιόρκησε την Αίγινα και κατέστρεψε την Παλαιοχώρα, αφήνοντάς την γεμάτη συντρίμμια. Το 1654, η Παλαιοχώρα καταστράφηκε εκ νέου και ερημώθηκε, αυτή τη φορά από τους Ενετούς.

Οι Αιγινήτες ξαναέκτισαν πάλι τα σπίτια τους. Ωστόσο, ακόμη και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ζούσαν με το φόβο των πειρατικών επιδρομών.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η δραστηριότητα των πειρατών μειώθηκε δραστικά, οι Αιγινήτες εγκατέλειψαν σταδιακά την Παλαιοχώρα και εγκαταστάθηκαν στη σημερινή πόλη της Αίγινας.

Δείτε την Παλαιοχώρα Αίγινας μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του Up Stories:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.