Ο Περικλής Παπαγεωργίου ήταν ο ωραιότερος και ο πιο αιμοβόρος ληστής του Μεσοπολέμου.

Καταγόταν από το Λουτρό Ελασσόνας. Στρατολογήθηκε σε ηλικία 17 χρόνων, μετά την προσβλητική συμπεριφορά ενός θείου του που τον κατηγόρησε ότι μπήκε στο σπίτι του και του έκλεψε κάποια πράγματα για να τα πουλήσει και να παίξει χαρτιά στο καφενείο του χωριού. Όταν θέλησε να μπει στη ληστοσυμμορία του Γκαντάρα, εκείνος του έθεσε ως απαράβατο όρο να σκοτώσει τον θείο του, βάφοντας με αίμα τα χέρια του, και ύστερα να έρθει να το συζητήσουν.

Ο Περικλής Παπαγεωργίου είχε τη φήμη του «ωραιότερου και πιο αιμοβόρου» ληστή του Μεσοπολέμου/ πηγή: YouTube

Σύμφωνα με τον άγραφο κώδικα των ληστών, για κάθε νεοεισερχόμενο στο ληστρικό βίο, οι γέφυρες επιστροφής στη νομιμότητα έπρεπε να είναι βαμμένες με αίμα. Ο νεαρός Παπαγεωργίου δεν άργησε να πραγματοποιήσει την θέληση του Γκαντάρα. Περιχαρής τότε έσπευσε να συναντήσει τον λήσταρχο σε ένα από τα λημέρια του, κρατώντας από τα μαλλιά το κομμένο κεφάλι του θείου του.

Στις 8 Ιουνίου 1922, ο Θωμάς Γκαντάρας εκτιμώντας την αποφασιστικότητα, αλλά και την αγριότητα του νεαρού Παπαγεωργίου, τον έχρισε «ψυχοπαίδι» του. Ο Παπαγεωργίου, για να ευχαριστήσει το λήσταρχο, προσηλύτισε στη συμμορία και τον αδερφό του, Δημήτρη.

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, αδερφός του Περικλή/ πηγή: YouTube

Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η μικρή, αλλά αιματοβαμμένη ιστορία των δύο αδερφών Παπαγεωργίου και ιδίως του Περικλή.

«Φωτιά και τσεκούρι» σε ένα ολόκληρο χωριό

Μία από τις χαρακτηριστικότερες και πιο φρικιαστικές δράσεις που συμμετείχε, έγινε το καλοκαίρι του 1922. Ο λήσταρχος Θωμάς Γκαντάρας, έχοντας δεξί του χέρι τον Περικλή Παπαγεωργίου και μεγάλο αριθμό συντρόφων, εισέβαλε στο χωριό Βαλανιδιά. Οι κάτοικοι του είχαν σκοτώσει τον αδερφό του και είχαν καταδώσει τον ίδιο στα αποσπάσματα. Ξημερώνοντας η 1η Αυγούστου, ο λήσταρχος και οι σύντροφοί του είχαν κιόλας φτάσει στο έμπα του χωριού, είχαν συλλάβει τους πρώτους από τους κατοίκους και τους είχαν σφάξει. Ύστερα, άρχισαν να λεηλατούν το ένα μετά το άλλο σπίτια και στάβλους. Τα περισσότερα ζώα που πήραν μαζί τους τα πούλησαν σε άλλα χωριά στη μισή τιμή.

Ο Θωμάς Γκαντάρας (αριστερά) με τον Περικλή Παπαγεωργίου (δεξιά)/ πηγή: YouTube

Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από τότε που ο Μαύρος λήσταρχος υποσχέθηκε «φωτιά και τσεκούρι» είχε κιόλας σκοτώσει τριάντα ανθρώπους , είχε κλέψει 6.000 ζώα και είχε συγκρουστεί πάνω από δέκα φορές με τα αποσπάσματα που έρχονταν στο κατόπι του. Από τις συμπλοκές αυτές κατάφερνε πάντα να βγαίνει σώος και αβλαβής.
 Το τέλος
Μετά την εξόντωση του Γκαντάρα, προσχώρησε στη συμμορία του Φώτη Γιαγκούλα, για να δολοφονηθεί το 1924 στην περιοχή του Μικρολίβαδου Γρεβενών. Η μπαμπέσικη εξόντωσή του έγινε από τον ληστή Τσιντάρη και τον άλλοτε υπαρχηγό του Γιαγκούλα, Στέργιο Ψαλίδα.
Με το κεφάλι του ανα χείρας, πήραν αμνηστία και πέρασαν στη νομιμότητα, όπως προέβλεπε ο νόμος για όποιον κατέδιδε ή σκότωνε έναν άλλο ληστή!

Πηγή: «Οι Λήσταρχοι: Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν», Βασίλης Ι. Τζανακάρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ένας υπουργός, ενώ από τύχη δεν επιβιβάστηκε και ο πρωθυπουργός Αλ. Παπαναστασίου. Ύποπτος θεωρήθηκε ο λήσταρχος Γιαγκούλας 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here