“Όνομα: Ραμσής. Επάγγελμα: Αυτοκράτορας”. Δεν είναι αστείο. Οι Αιγύπτιοι έβγαλαν ταυτότητα στη μούμια του Φαραώ για να ταξιδέψει στη Γαλλία

“Όνομα: Ραμσής. Επάγγελμα: Αυτοκράτορας”. Δεν είναι αστείο. Οι Αιγύπτιοι έβγαλαν ταυτότητα στη μούμια του Φαραώ για να ταξιδέψει στη Γαλλία
Όνομα: Ραμσής Β’

Ημερομηνία γέννησης: 1303 π.Χ.

Επάγγελμα: Βασιλιάς (θανών)

Κι όμως, αυτά ήταν τα αναγραφόμενα στοιχεία σε διαβατήριο που εκδόθηκε εν έτει 1974 στον αιγύπτιο αυτοκράτορα, Ραμσή Β’. Τρεις χιλιετίες μετά το θάνατο του, η μούμια του Φαραώ έπρεπε να μπει σε αεροπλάνο και να ταξιδέψει στη Γαλλία για να υποβληθεί σε «εξετάσεις».

Η αιγυπτιακή νομοθεσία ήταν καθόλα τυπολατρική και ιδιαίτερα αυστηρή με τον έλεγχο του ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε από τη χώρα. Τόσο οι ζωντανοί, όσο και οι νεκροί έπρεπε να διαθέτουν ταυτοποίηση. Ο Ραμσής, παρότι ο διασημότερος αρχαίος φαραώ στην ιστορία, δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η μούμια του Ραμσή χρειαζόταν άμεσα συντήρηση. Η καλύτερη λύση ήταν να μεταφερθεί στη Γαλλία, όπου υπήρχαν προηγμένα μέσα και κατάλληλη τεχνογνωσία. Αυτό απαιτούσε την επιβίβαση της σαρκοφάγου σε αεροπλάνο. Έτσι, η κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες για να εκδοθεί το διαβατήριο. Έπρεπε να συμπληρωθεί το όνομα, η ηλικία, το φύλο, αλλά και το επάγγελμα. Απαιτείτο ακόμα μία κοντινή φωτογραφία του προσώπου. Οι αιγυπτιακές αρχές συνέχισαν να είναι καθόλα τυπικές. Ακόμα και στο επάγγελμα έγραψαν αυτό που έκανε στη σύντομη ζωή του: αυτοκράτορας.

Μάλιστα, τα τυπολατρικά παράδοξα δε σταμάτησαν εκεί. Το 1976, όταν τελικά πραγματοποιήθηκε η πτήση, η γαλλική νομοθεσία προέβλεπε την υποδοχή του Ραμσή με τιμές αρχηγού κράτους, λόγω της αναγραφόμενης ιδιότητάς του. Έτσι, όταν το αεροπλάνο έφτασε στο αεροδρόμιο Le Bourget, τον περίμενε άγημα και επίσημοι καλεσμένοι.

Έτσι, μετά τιμών, η μούμια μεταφέρθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο του Παρισιού όπου οι ειδικοί την εξέτασαν ενδελεχώς. Το πόρισμα της μελέτης τους έδειξε ότι ο Ραμσής είχε ύψος 1.70, κόκκινα μαλλιά, υπέφερε από αρθρίτιδα και στο σώμα του έφερε τραύματα μάχης.

Αφού ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες συντήρησης, στάλθηκε πίσω στην πατρίδα του.

Ο Ραμσής Β’. YouTube

Παρόλο που η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή, η εικόνα του διαβατηρίου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι προϊόν φωτομοντάζ. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ήταν πολύ προσεκτική και δεν επέτρεψε ποτέ να διαρρεύσουν φωτογραφίες του αυθεντικού εγγράφου.

αρχική εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι Μυκηναίοι υπηρέτησαν στον στρατό του Ραμσή, του Φαραώ της Αιγύπτου; Το μυστήριο με την αιγυπτιακή πανοπλία που βρέθηκε στη Σαλαμίνα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.