Όσοι την επισκέφτηκαν, είπαν πως «Σαν την Χαλκιδική…δεν έχει». Έκφραση που μπορεί να κρύβει υπερβολή αλλά και ενθουσιασμό. Πρόκειται για τον πιο κοντινό καλοκαιρινό προορισμό της Θεσσαλονίκης, αφού σε λιγότερο από μια ώρα βρίσκεται η πρώτη οργανωμένη παραλία. 

Το πρώτο και δεύτερο πόδι, είναι αυτά που συγκεντρώνουν μαζικά τον τουρισμό, ενώ το τρίτο είναι αφιερωμένο στο Θεό. Στην Χαλκιδική σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, υπάρχουν νόμιμα, με άδεια ΕΟΤ, 2.400 καταλύματα, με 17.300 δωμάτια και περίπου 38.000 κλίνες. Είναι τουριστικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.
Τα στατιστικά στοιχεία για τη φετινή σεζόν ήταν σε ένα βαθμό αποκαρδιωτικά για τους επιχειρηματίες καθώς τα καταλύματα της AirBnB προσέλκυσαν πολλούς επισκέπτες και μείωσαν τις κρατήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής. Έως το 2017 οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν Ρώσοι, ενώ φέτος την πρωτιά κατέχουν η Γερμανία και η Βρετανία.

Προς τη μύτη της χερσονήσου συναντάμε τη φυσική μαρίνα του Γλαρόκαβου, με την παρθένα φυσική ομορφιά και στο νοτιότερο άκρο το ήσυχο αγροτικό χωριό Παλιούρι, που φημίζεται για ντόπια προϊόντα του, τα γραφικά καλντερίμια του και το γαλήνια όμορφο πευκόδασός του

Οι παραλίες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι οργανωμένες και προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στους λουόμενους. Είναι δημοφιλής προορισμός για τη νεολαία, αλλά και για οικογένειες που αναζητούν συγκεκριμένες παροχές.

Σκάλα Φούρκας και Σίβηρη, αποτελούν το επίκεντρο της νυχτερινής διασκέδασης στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Η διώρυγα της Ποτίδαιας είναι ο προπομπός για τα επόμενα χωριά που βρίσκονται μέσα στις πευκόφυτες περιοχές της Χαλκιδικής. Φώκιες, Καλλιθέα, Άθυτος, Φούρκα, Σίβηρη, Πευκοχώρι ή Καψόχωρα για τους παλαιότερους, είναι κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες. Έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση τουριστικά.

Δείτε μια εντυπωσιακή πτήση πάνω από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής του συνεργάτη μας Danos stories από το κανάλι του στο YouTube:

Όσο απομακρυνόμαστε από το πρώτο πόδι, το περιβάλλον γίνεται πιο «εξωτικό». Η φύση γίνεται λίγο πιο άγρια και οι παραλίες είναι πιο εντυπωσιακές. Περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη αρχίζει να φαίνεται η Νικήτη, ο Μαρμαράς, η Βουρβουρού, η Σάρτη, η Συκιά, το Καλαμίτσι, ο Πολύγυρος, τα Ψακούδια, η Γερακινή, το Μεταγγίτσι, ο όρμος Παναγιάς.

Βαθυγάλαζα νερά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής

Η χιουμοριστική ιδιομορφία του δεύτερου ποδιού είναι ότι έχει αρκετά χωριά που η ονομασία τους καταλήγει σε -ίτσι, σε σχετικά κοντινή απόσταση: Πλατανίτσι, Μεταγγίτσι,Κριαρίτσι, Καλαμίτσι.

Περιοχές απόκοσμες, ιδανικές για ολοήμερη διαμονή

Και εδώ, όπως και στο πρώτο πόδι υπάρχουν οργανωμένες παραλίες. Οι περιοχές του δεύτερου ποδιού όμως είναι ιδανικές για τις απόκοσμες αμμουδερές παραλίες της που ξεπροβάλλουν μέσα από τα βράχια.

Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής από ψηλά. Βίντεο drone του συνεργάτη μας Danos stories από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube:

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ο πύργος – στρατηγείο του τραπεζίτη Εμμανουήλ Παπά που ξεσήκωσε τη Χαλκιδική κατά των Τούρκων το 1821. Οι μοναχοί τον ανακήρυξαν προστάτη, αλλά όταν ηττήθηκε φοβήθηκαν να του δώσουν καταφύγιο (βίντεο drone) … 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here