Η ιστορία που ακολουθεί είναι προϊόν διαδικτυακής απάτη που απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, Σοβιετικοί επιστήμονες έβαλαν πέντε ανθρώπους σε έναν θάλαμο με ένα ειδικό αέριο που θα τους κρατούσε ξύπνιους για 15 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο ήλπιζαν να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της αϋπνίας στον οργανισμό. Τα πράγματα όμως, βγήκαν εκτός ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν πολιτικοί κρατούμενοι, που θεωρήθηκαν εχθροί του κράτους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άγνωστο αέριο που απελευθερωνόταν στον θάλαμο λειτουργούσε διεγερτικά, ενώ σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις θεωρούνταν τοξικό και θανατηφόρο.
Η επικινδυνότητα του αντισταθμιζόταν με την απελευθέρωση οξυγόνου.
Στο δωμάτιο του πειράματος υπήρχαν βιβλία, κουκέτες, τουαλέτα, νερό και άφθονο φαγητό και για τους πέντε συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες τους παρακολουθούσαν από ένα κλειστό κύκλωμα κάμερας, υπήρχαν μικρόφωνα, αλλά και παράθυρα, τα οποία στους κρατούμενους φαίνονταν σαν καθρέπτες.
Τις πρώτες πέντε μέρες τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Οι ερευνητές όμως, παρατήρησαν ότι οι κρατούμενοι συζητούσαν συνεχώς για τραυματικές δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος.
Μετά τις πέντε μέρες, άρχισαν να παραπονιούνται και εκδήλωσαν συμπτώματα παράνοιας. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους και ψιθύριζαν κοντά στα μικρόφωνα και τους καθρέπτες. Ήθελαν να κερδίσουν την εκτίμηση των επιστημόνων για να τους απελευθερώσουν.
Μετά τις εννιά μέρες, ο ένας από τους κρατούμενους άρχισε να ουρλιάζει. Έτρεχε κατά μήκος του θαλάμου και φώναζε για τρεις συνεχόμενες ώρες μέχρι που κατέστρεψε τις φωνητικές τους χορδές και σταμάτησε. Οι επιστήμονες όμως, παρατήρησαν κάτι ακόμη περίεργο. Παρά τις υστερικές αντιδράσεις του, δεν αντέδρασε κανένας. Οι υπόλοιποι συνέχιζαν να ψιθυρίζουν στο μικρόφωνο. Λίγο αργότερα, ένας ακόμη κρατούμενος άρχισε επίσης να ουρλιάζει, ενώ οι υπόλοιποι έσκιζαν τα βιβλία σελίδα – σελίδα.
Ξαφνικά, οι φωνές και οι ψίθυροι σταμάτησαν.
Για τις τρεις επόμενες ημέρες, δεν ακουγόταν ο παραμικρός ήχος από τον θάλαμο.
Την 14η ημέρα οι επιστήμονες αποφάσισαν να εισέλθουν στον θάλαμο. Είπαν από τα μικρόφωνα στους κρατουμένους να απομακρυνθούν από την πόρτα και να ξαπλώσουν στο πάτωμα. Τους απείλησαν ότι αν έκαναν το παραμικρό, θα τους πυροβολούσαν εν ψυχρώ και τους υποσχέθηκαν πως αν συνεργάζονταν, θα τους άφηναν ελεύθερους σύντομα.
Τότε, ένας από τους κρατούμενους, ψιθύρισε πως δεν ήθελαν πια να ελευθερωθούν. Απελευθέρωσαν καθαρό αέρα στο θάλαμο για να μπουν στρατιώτες και να ελέγξουν την κατάσταση. Τρεις από τους κρατούμενους άρχισαν να παρακαλούν στα μικρόφωνα να τους “δώσουν πίσω το αέριο τους”.
Όταν οι στρατιώτες μπήκαν στον θάλαμο, άρχισαν να ουρλιάζουν σοκαρισμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν. Ένας από τους κρατούμενους ήταν νεκρός. Μέλη του σώματός του, ήταν σκορπισμένα στο πάτωμα. Μια λιμνούλα αίματος είχε σχηματιστεί στη μέση του θαλάμου.
Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν σκίσει διάφορα σημεία του σώματός τους με τα χέρια. Είχαν αφαιρέσει το δέρμα από τα πλευρά τους, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα κόκαλά τους. Παρ’ όλα αυτά, η καρδιά, οι πνεύμονες και το διάφραγμα λειτουργούσαν κανονικά.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μετά την πέμπτη μέρα οι κρατούμενοι δεν είχαν αγγίξει τίποτα από τα φαγητά. Υπέθεσαν ότι έτρωγαν τις σάρκες τους.
Οι κρατούμενοι φοβήθηκαν ότι οι στρατιώτες θα τους απομάκρυναν και έτσι, τους επιτέθηκαν. Πέντε από τους στρατιώτες πέθαναν. Ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Μερικές εβδομάδες αργότερα ένας στρατιώτης που είχε καταφέρει να επιζήσει, αυτοκτόνησε.
Κατά την πάλη, ένας από τους κρατούμενους τραυματίστηκε στη σπλήνα. Οι γιατροί του έδωσαν μορφίνη για να τον χειρουργήσουν, αλλά εκείνος χτυπιόταν, τραυματίζοντας τον γιατρό. Σιγά σιγά, η μορφίνη έδρασε και ηρέμησε.
Οι υπόλοιποι τρεις συνέχιζαν να ζητούν το αέριο που θα τους κρατούσε ξύπνιους.
Ένας από αυτούς ήταν σε άσχημη κατάσταση. Τα όργανά του είχαν μετατοπισθεί. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον ναρκώσουν για να τον χειρουργήσουν. Εκείνος αντέδρασε. Έσκισε τα δερμάτινα λουριά, με τα οποία τον είχαν δέσει και επιτέθηκε σε γιατρούς και στρατιώτες. Όταν κατάφεραν να του δώσουν το αναισθητικό, έκλεισε σιγά σιγά τα μάτια του και λίγο αργότερα η καρδιά του σταμάτησε.
Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στο αίμα του είχε υπερβολικά πολύ οξυγόνο και εννιά κόκαλα ήταν σπασμένα.
Ο άλλος κρατούμενος χειρουργήθηκε χωρίς αναισθησία. Μια νοσοκόμα είπε ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ασθενής την κοιτούσε και της χαμογελούσε.
Χειρουργείο χωρίς αναισθησία έγινε και στους άλλους δυο. Οι γιατροί χρειάστηκε να τους κάνουν παράλυση γιατί γελούσαν και τους κοιτούσαν σε κάθε κίνησή.
Όταν συνήλθαν, συνέχισαν να αποζητούν το αέριο του θαλάμου.
Οι σοβιετικοί επιστήμονες τους ρώτησαν γιατί αυτοτραυματίστηκαν και γιατί ζητούν συνεχώς το αέριο.
Εκείνοι απάντησαν ότι “έπρεπε να μείνουν ξύπνοι”.
Οι ερευνητές πρότειναν την ευθανασία τους. Ο στρατός όμως, που χρηματοδοτούσε το πείραμα, ζήτησε οι κρατούμενοι να ξαναμπούν στον θάλαμο με το αέριο, ώστε να δουν τι θα συμβεί.
Μόλις τους ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στον θάλαμο, ηρέμησαν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μείνουν ξύπνοι. Ο ένας μιλούσε ασταμάτητα, ο άλλος τραβούσε τους μύες των ποδιών του και ο άλλος ανοιγόκλεινε συνεχώς τα μάτια του.
Οι τρεις επιζήσαντες συνδέθηκαν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ την περισσότερη ώρα ο εγκέφαλός του ενός λειτουργούσε κανονικά, υπήρχαν στιγμές που σταματούσε να λειτουργεί, σαν να νέκρωνε.
Λίγο αργότερα, έκλεισε τα μάτια, έπεσε σε βαθύ ύπνο και πέθανε.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του στρατού διέταξε οι άλλοι δυο κρατούμενοι να μπουν στον θάλαμο μαζί με τρεις ερευνητές. Τότε ο ένας από τους ερευνητές αποφάσισε να δώσει τέλος σε αυτή την ιστορία. Σήκωσε το όπλο του, σκότωσε τον αξιωματούχο και αμέσως μετά τους δυο τελευταίους κρατούμενους.
Το απάνθρωπο πείραμα αποδείχθηκε μια απάτη
Πολλά χρόνια μετά το πείραμα, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ιστορία έγινε γνωστή και διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο σαν αστραπή. Η μία ιστοσελίδα αντέγραφε την άλλη. Πολλοί έλεγαν ότι οι επιστήμονες ξέφυγαν από τα όρια και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο που κανείς δεν είχε καταλάβει ότι πρόκειται για μια καλογραμμένη φανταστική ιστορία, μια ψευδή είδηση. Το πείραμα δεν έγινε ποτέ στην πραγματικότητα!
Το ρωσικό πείραμα ύπνου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά από το CreepyPasta.com το 2010, μια ιστοσελίδα με τρομακτικές ιστορίες και αστικούς μύθους που έχουν στόχο να σοκάρουν τους αναγνώστες.
Η ιστορία αντιγράφτηκε και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες, ακόμη και από πολλές ελληνικές ιστοσελίδες. Κανένας όμως, δεν ανέφερε την πηγή. Έτσι δημιουργήθηκε μια από τις πιο μεγάλες απάτες του διαδικτύου.
Το 2015 η ιστορία έγινε και ταινία. Το σενάριο άλλωστε ήταν έτοιμο.
Δείτε τη μικρού μήκους ταινία:
Διαβάστε επίσης: Ο εξορκισμός ενός 14χρονου αγοριού που ενέπνευσε την ταινία «Ο Εξορκιστής». Οι τρομαχτικές ουλές στο σώμα του παιδιού και ο ισχυρισμός ότι όλα ήταν απάτη
Ειδήσεις σήμερα:
- «Brain rot». H λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης
- Νέα πρόστιμα ύψους 610.000 ευρώ σε τέσσερις εταιρείες για παραπλανητικές εκπτώσεις
- Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου. «Πέταξαν το παιδί μου σαν το σκυλί». H κατάθεση του πατέρα
- Υπολειτουργούν πολλά από τα καταστήματα ΙΚΕΑ λόγω επίθεσης χάκερς. Στον αέρα οι συναλλαγές. Η ανακοίνωση του ομίλου Fourlis
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ