Καταρρίχηση στην γέφυρα της Τατάρνας. Τι απέγινε η αρχική γέφυρα όπου οι Ρουμελιώτες έστησαν την πρώτη ενέδρα στους Τούρκους (drone)

Καταρρίχηση στην γέφυρα της Τατάρνας. Τι απέγινε η αρχική γέφυρα όπου οι Ρουμελιώτες έστησαν την πρώτη ενέδρα στους Τούρκους (drone)

Στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών δεσπόζει η εντυπωσιακή γέφυρα της Τατάρνας που συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με το νομό Ευρυτανίας.

Η κατασκευή της κράτησε πέντε χρόνια, από το 1965 μέχρι το 1970. Σχεδιαστής της ήταν ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου, ο οποίος έλαβε πολλά διεθνή βραβεία για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου.

Είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της εν προβόλω δομήσεως. Δηλαδή η τμηματική κατασκευή του κυρίως σώματος ξεκινούσε από τα μεσόβαθρα στήριξης (υποστυλώματα) και καθώς εξελισσόταν, το συγκεκριμένο τμήμα βρισκόταν κατά την κατεύθυνση κατασκευής του “στον αέρα”.

Η τεχνική της τμηματικής κατασκευής έλαβε διεθνείς διακρίσεις. Πηγή εικόνας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κυριάκου Γκλεζάκου

Τα ανοίγματά της, δηλαδή οι αποστάσεις μεταξύ των δομικών στοιχείων στήριξης, είναι 97, 196 και 150 μέτρα.

Η νέα σύγχρονη γέφυρα δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος και την βύθιση της παλαιάς μονοκάμαρης γέφυρας που είχε κτιστεί στα μέσα του 17ου αιώνα από πρωτομάστορες της περιοχής.

Στο ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας στον Αχελώο, δόθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ρουμελιωτών του Οδυσσέα Ανδρούτσου κατά των Τούρκων. Πηγή εικόνας: “Γεφύρια της Ευρυτανίας

Την ονομασία “Τατάρνα” έλαβε από το κοντινό ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνας του 12ου αιώνα.

Μέχρι το 1911, που κατασκευάστηκαν τα γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακιού, ήταν το μοναδικό πέρασμα του Αχελώου για ολόκληρη την περιοχή.

Στα σερβοκροατικά, η λέξη “Τατάρνα” σημαίνει “τόπος με πλούσια βλάστηση“, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την περιοχή που είναι κατάφυτη.

Η μεγαλύτερη από τις τρεις καμάρες έχει άνοιγμα 196 μέτρα. Πηγή εικόνας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)

Στο παλαιό γεφύρι της Τατάρνας διεξήχθη η πρώτη μάχη των Ρουμελιωτών εναντίον των Οθωμανών.

Στις 22 Μαρτίου 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με τα παλικάρια του και ο ηγούμενος της Μονής Τατάρνας Κυπριανός με τους καλόγερους έστησαν ενέδρα και στον Χασάμπεη Γκέκα και τους άνδρες του, που αποτελούσαν φρουρά της χρηματαποστολής.

Με τους πρώτους πυροβολισμούς έπεσαν αρκετοί νεκροί, ενώ οι ελάχιστοι που απόμειναν, αναγκάστηκαν να παραδοθούν άνευ όρων, ζητώντας έλεος από τον Ανδρούτσο για τη ζωή τους.

Από τους Έλληνες δεν αναφέρθηκε μεν καμία απώλεια, αλλά μετά το γεγονός αυτό οι Τούρκοι έστειλαν στρατιωτικό απόσπασμα που λεηλάτησε το μοναστήρι και έκαψε τα κελιά της Μονής.

Στην αναρριχητική ορολογία έχει επικρατήσει η ξενική λέξη rappel. Πηγή εικόνας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)

Το επιβλητικό ύψος της γέφυρας, σε συνδυασμό με το υπέροχο κατάφυτο τοπίο, δίνει την ευκαιρία να κάνει κάποιος καταρρίχηση, γνωστή και ως ράπελ.

Η εμπειρία είναι μοναδική και την κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone):  

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)
Με πληροφορίες από ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Μηχανολόγου Μηχανικού, Κυριάκου Γκλεζάκου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu