Η υπόθεση της κατάρρευσης του εργοστασίου της Ρικομέξ στο Μενίδι έγινε συνώνυμο της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας. Στο χάρτινο κτίριο παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες της οικοδομικής και της νομιμότητας, αλλά κανείς δεν μπήκε φυλακή. Οι ποινές στο τέλος μετατράπηκαν σε πλημμέλημα και οι 39 νεκροί δεν δικαιώθηκαν πότε. Οι μηχανικοί της υπόθεσης συνέχισαν να χτίζουν κτίρια, αφού ούτε οι συνάδελφοί τους αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναστείλουν -έστω για λίγο- την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Διαβάστε το δραματικό χρονικό της υπόθεσης όπως το κατέγραψε το δημοσιογραφικό ημερολόγιο.
7 Σεπτεμβρίου: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώνεται στις 14:56 το μεσημέρι στην Αθήνα, με επίκεντρο κοντά στην Πάρνηθα. Δεκάδες άτομα εγκλωβίζονται στα ερείπια κτιρίων σε 11 σημεία της Αττικής, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 136.
8 Σεπτεμβρίου 1999. Δήλωση Πρωθυπουργού “Θέλω να εκφράσω και πάλι τη λύπη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των νεκρών. Μετά από εντολή μου, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων εκείνων για τις καταστροφές, για τους θανάτους, για τους τραυματισμούς. Η άποψή μας και η επιθυμία μας είναι να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν το ταχύτερο.
09/09/1999. Απεγκλωβισμός νεαρής γυναίκας μετά από 46 ώρες στη Ρικομέξ.
Θαμμένη ζωντανή για δύο ημέρες έμεινε η 31χρονη Εύη Σοφίλου, που κατορθώνοντας να επιζήσει πάνω από 46 ώρες εγκλωβισμένη στα συντρίμμια του εργοστασίου “ΡΙΚΟΜΕΞ”, ξαναείδε το φως του ήλιου στις 12.45 το μεσημέρι.
4/11/1999. Στον εισαγγελέα στοιχεία για τις καταρρεύσεις των κτιρίων .
Στον εισαγγελέα στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος όσα στοιχεία συγκεντρώνει καθημερινά για τις οικοδομές που κατέρρευσαν κατά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου στην Αττική.
13/12/1999. Σε αντίξοες συνθήκες η έρευνα για την κατάρρευση της “Ρικομέξ”.
Η επιστημονική επιτροπή διερεύνησης των αιτίων κατάρρευσης των κτισμάτων από το φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου ψάχνει -κάτω από αντίξοες συνθήκες- να βρει τα υπόλοιπα στοιχεία από το φάκελο του εργοστασίου “Ρικομέξ”. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη.
7/3/2000. Την τιμωρία των ενόχων ζήτησαν οι συγγενείς των θυμάτων στη “Ρικομέξ”.
Να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το θάνατο 39 ατόμων, από την κατάρρευση του κτιρίου της “Ρικομέξ” στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, ζήτησαν την Τρίτη οι συγγενείς των θυμάτων, σε τρισάγιο που τέλεσαν στα ερείπια του κτιρίου.
3/10/2000. Δίκες «εξπρές» για τα φλέγοντα θέματα εθνικής σημασίας μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Νομοθετική ρύθμιση η οποία ορίζει τις προϋποθέσεις ώστε μία υπόθεση να κρίνεται ως εθνικής σημασίας -όπως το ναυάγιο του Σάμινα, οι καταρρεύσεις κτιρίων από το περυσινό σεισμό και η τραγωδία του πρωθυπουργικού Falcon- και να εκδικάζεται άμεσα προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Εξουσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σχετικών θεσμικών μέτρων.
26/10/2000. Το πράσινο φως για την επίσπευση της εκδίκασης πέντε μεγάλων υποθέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός.
Πέντε μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, θα εκδικαστούν κατά προτεραιότητα από τα ελληνικά δικαστήρια, ύστερα από σχετική νομοθετική παρέμβαση που αποφασίστηκε την Πέμπτη στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο.
15/12/2000. Πόρισμα «φωτιά» του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αίτια κατάρρευσης της Ρικομέξ.
Κακοτεχνίες, πρόχειρες προσθήκες και παραλείψεις προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου της Ρικομέξ κατά τον περυσινό καταστροφικό σεισμό. Αυτό αναφέρουν στο πόρισμα που παρέδωσαν στη 16η τακτική ανακρίτρια, Ιωάννα Λάμπρου, οι εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι εξέτασαν επί σειρά μηνών τα σχέδια και τις μελέτες για την ανέγερση του εν λόγω κτιρίου.
28/12/2000. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπεύθυνοι της Ρικομέξ.
Προσωρινά ελεύθεροι αφέθηκαν την Πέμπτη μετά τις απολογίες τους στην 16η Τακτική Ανακρίτρια, Ιωάννα Λάμπρου, όλοι οι υπεύθυνοι της εταιρείας Ρικομέξ, το κτίριο της οποίας κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη για την κατάρρευση του κτιρίου, αλλά και για το θάνατο 39 ατόμων φέρει αποκλειστικά ο εγκέλαδος.
7/6/2001. Παραπομπή σε δίκη μελών του ΔΣ της Ρικομέξ, αρχιτεκτόνων και μηχανικών ζήτησε η εισαγγελέας.
Την παραπομπή σε δίκη 11 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρικομέξ, καθώς και πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων ζητά η εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Γεωργία Αδειλίνη. Στο πόρισμά της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η κ. Αδειλίνη διαπιστώνει σειρά μοιραίων παραλήψεων και επεμβάσεων στο κτίριο του εργοστασίου της Ρικομέξ, στα ερείπια του οποίου καταπλακώθηκαν 39 άνθρωποι από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.
25/6/2001. Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ρικομέξ στο Πρωτοδικείο.
Τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των υπευθύνων του εργοστασίου της Ρικομέξ μέχρι του ποσού του μισού δισεκατομμυρίου δραχμών ζητεί με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το Πρωτοδικείο Αθηνών, ο Μιχάλης Κενδριστάκης. Η σύζυγός του, Γεωργία, ήταν ανάμεσα στα θύματα που καταπλακώθηκαν στα συντρίμμια της Ρικομέξ από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.
26/6/2001. Στο πλευρό της Ρικομέξ εργαζόμενοι της επιχείρησης που δούλευαν σε άλλο κτίριο. Οι ιδιοκτήτες “φυγαδεύουν” την περιουσία τους στην Κύπρο.
Στο πλευρό των ιδιοκτητών βρέθηκαν εργαζόμενοι της επιχείρησης, που βρίσκονταν σε άλλο κτίριο της Ρικομέξ στον Ασπρόπυργο. Αποδοκίμασαν το Μιχάλη Κενδριστάκη, ο οποίος με αίτησή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο διεκδικεί τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρίας ως αποζημίωση για το θάνατο της γυναίκας του από την κατάρρευση του κτιρίου. Τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν και λίγο αργότερα οι ιδιοκτήτες μετέφεραν την προσωπική τους περιουσία σε Κυπριακές εταιρείες!
03/12/01 Ώρα για δικαιοσύνη; Την παραπομπή έντεκα ατόμων για τη «Ρικομέξ» αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Το Συμβούλιο, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση, αποφάνθηκε ότι οι υπεύθυνοι του εργοστασίου καθώς και ο αρχιτέκτονας και οι πολιτικοί μηχανικοί, πρέπει να λογοδοτήσουν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή.
7 /9/ 2001. Δύο χρόνια μετά τον σεισμό. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι του σεισμού της Πάρνηθας ζήτησαν από τον Λαλιώτη οι συγγενείς των θυμάτων.
Λαλιώτης: «Το ΥΠΕΧΩΔΕ απαιτεί την αλήθεια και την τιμωρία των ενόχων. Μάλιστα, έχει στείλει στη Δικαιοσύνη 27 φακέλους με τεκμηριωμένα στοιχεία για όλα τα κτίρια που κατέρρευσαν».
29/11/2001. Δικαστική αποζημίωση από την Ρικομέξ ζητά η γυναίκα που επέζησε στα συντρίμμια του εργοστασίου.
Πρόκειται για την Εύη Σοφίλου, η οποία παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια του εργοστασίου πάνω από 46 ώρες. Από τότε αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
28/05/02. Αναβολή της δίκης με εντάσεις. Διαπληκτισμοί στο δικαστήριο.
Για τις 4 Ιουνίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής της Εύης Σοφίλου πρώην εργαζόμενης της εταιρείας Ρικομέξ. Από το δικαστήριο δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των εναγόντων και εργαζομένων του άλλου εργοστασίου της επιχείρησης στον Ασπρόπυργο, που παρενέβησαν υπέρ των ιδιοκτητών, ώστε να μην καταβληθούν αποζημιώσεις και κινδυνεύσει η δική τους μισθοδοσία.
29/05/2002. «Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι πρόκληση. Πρέπει ν’ αποδοθούν ευθύνες, αυτό το κτίριο ήταν εγκληματικό».
Μ’ αυτά τα λόγια αντέδρασε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, στη νέα αναβολή της εκδίκασης της αγωγής της Εύης Σοφίλου, της γυναίκας που είχε παραμείνει επί 46 ώρες εγκλωβισμένη στα συντρίμμια της «Ρικομέξ» και σήμερα νιώθει «ζωντανή-νεκρή, αφού βιώνει μια κατάσταση πλήρους και διαρκούς αναπηρίας».
04/06/02. Σε οξύ κλίμα η δίκη για την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ.
Σε κλίμα έντασης διεξάγεται από το πρωί της Τρίτης, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η συζήτηση των έξι αγωγών που έχουν καταθέσει οικογένειες των θυμάτων από την κατάρρευση του κτιρίου της Ρικομέξ στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999. Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν η εργαζόμενη στο εργοστάσιο Αννα Ματσιώτα υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι το εργοστάσιο δεν είχε κανένα σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα, άποψη που εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων. Η κ. Ματσιώτα φυγαδεύτηκε από αστυνομικούς μέχρι την έξοδο των δικαστηρίων. Υπέρ των εναγόντων παρεμβαίνει στη δίκη η ΓΣΕΕ.
10.6.2002. Ο Σταύρος Ξαρχάκος ζητά από την Κομισιόν να παρέμβει για την υπόθεση της RICOMEX. Ρωτά πώς αποζημιώνονται τα θύματα χαρακτηρισμένων “εργατικών ατυχημάτων” στην υπόλοιπη Ε.Ε. και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει άμεσα πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για την 3ετή καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης.
7/9/2002. Μνημόσυνο για τα θύματα του σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου. Τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην πρωτεύουσα, οι συγγενείς των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια της «Ρικομέξ» πραγματοποίησαν μνημόσυνο για τα θύματα του Εγκέλαδου. Σχετικά με το ποινικό τμήμα της υπόθεσης το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρέπεμψε τους κατηγορούμενους σε δικάσιμο για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο, και στη συνέχεια η υπόθεση πήγε στο Συμβούλιο Εφετών. Όμως, ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών (Αντωνακάκης) στην πρότασή του προς το Συμβούλιο των Εφετών, που τελικά θα αποφασίσει για την υπόθεση, εισηγήθηκε τη μη διεξαγωγή της δίκης και την παραγραφή όλων των αδικημάτων (τα κακουργήματα να γίνουν πλημμελήματα). Εν αναμονή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου είναι και οι πρώτες αποφάσεις των έξι αγωγών στα αστικά δικαστήρια από αυτές που κατέθεσαν οι συγγενείς των 39 θυμάτων.
26/09/02. Ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον ιδιοκτήτη της «Φιαλοπλάστ» που κατέρρευσε στο σεισμό της Αθήνας.
Η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τα χάρτινα κτίρια που κατέρρευσαν στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, εκδόθηκε χθες το βράδυ, από το τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο ξεπέρασε τον σκόπελο της παραγραφής και επέβαλλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου της «Φιαλοπλάστ», Παναγιώτη Καλαβρυτινό για τον θάνατο τριών ανθρώπων.
27/09/02. Η απονομή Δικαιοσύνης προχωρά με γοργούς ρυθμούς διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Οι δίκες των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη 17Ν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις του, ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι η όλη δικαστική διαδικασία προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ο Κώστας Σημίτης συζήτησε με τον Φίλιππο Πετσάλνικο και το θέμα των δικών για το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Εξπρές Σάμινα» και την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστρεπτικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 στην Αθήνα. «Διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό ότι οι δίκες θα ολοκληρωθούν σύντομα» τόνισε ο υπουργός.
23/10/02 . “Pίχτερ” για τα «χάρτινα κτίρια» «Πράσινο φως» για να αντιμετωπιστούν ως κακουργήματα οι εγκληματικές παραλείψεις κατασκευαστών που αποκάλυψε ο σεισμός της Πάρνηθας. «Φρένο» και στον κίνδυνο παραγραφής
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με το υπ’ αριθμό 1887/2002 βούλευμά του έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα Ευάγγελου Κρουσταλάκη σχετικά με την κατάρρευση τμήματος οικοδομής στη Νέα Φιλαδέλφεια (στην συμβολή των οδών Γιώργου Παπανδρέου και Πίνδου) κατά το σεισμό του 1999, όπου σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίσθηκε μια γυναίκα. Ο ΑΠ ζητά ουσιαστικά οι τρεις κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος, όπως είχε αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
25/10/2002. Αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων «Ρικομέξ».
Οι πρώτες αποφάσεις για αποζημιώσεις σε συγγενείς των θυμάτων της «Ρικομέξ», που κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, εκδόθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο επιδικάζει συνολικό ποσό 420 χιλιάδων ευρώ στην οικογένεια του Μιχάλη Κενδριστάκη, αυτοκινητιστή, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που έχασε τη σύζυγό του στα ερείπια του εργοστασίου. Με άλλη απόφασή του, το Πρωτοδικείο διατάζει την καταβολή ποσού αποζημίωσης ύψους 250 χιλιάδων ευρώ στην εργαζόμενη Εύη Σοφίλου, που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα προβλήματα υγείας μετά τον εγκλωβισμό της στα συντρίμμια της «Ρικομέξ».
14/11/02. Σε βαθμό κακουργήματος. Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση παραπέμπονται 6 άτομα για τη Ρικομέξ.
Στο εδώλιο για το «φέρετρο της Ρικομέξ» και μάλιστα για το κακούργημα της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», παραπέμπονται τελικά έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ανάμεσά τους δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου και 4 πολιτικοί μηχανικοί. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 2512/2002 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι υπεύθυνοι του εργοστασίου και οι κατασκευαστές είχαν προβεί σε σωρεία κατασκευαστικών λαθών που επέδρασαν δυσμενώς στην στατική αντοχή του κτιρίου με τα τραγικά αποτελέσματα. Οι δικαστές όμως κρίνουν ότι πρέπει να απαλλαγούν κάθε κατηγορίας τέσσερα μέλη του Δ.Σ. και ένας μηχανικός, οι οποίοι «δεν φέρουν ευθύνη για το τραγικό αποτέλεσμα».
10/02/03. Υπέρ της παραπομπής των έξι κατηγορουμένων για τη Ρικομέξ ο εισαγγελέας Ευ.Κρουσταλάκης.
Την απόρριψη των αναιρέσεων τριών εκ των έξι κατηγορουμένων για το θάνατο 38 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε κατά την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 προτείνει ο Ευάγγελος Κρουσταλάκης. Κατά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο έξι άτομα. Παράλληλα, τα ίδια άτομα παραπέμπονται, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Ειδικότερα, παραπέμπονται να δικαστούν ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρικομέξ Γεράσιμος Τσάσης και οι μηχανικοί: Μιχ.Τσάσης (αδελφός του ιδιοκτήτη), Νικ.Σχολίδης, Αλ.Δόβας, Αδ.Βασιλάκης και Εμμ.Κοτζαστράτης.
Παρασκευή 16 Μαΐου 2003. OPIΣTIKH AΠOΦAΣH TOY APEIOY ΠAΓOY: Kακούργημα η “Pικομέξ”
Στο εδώλιο οδηγούνται οριστικά και αμετάκλητα οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Pικομέξ» για να αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την κατάρρευση του «χάρτινου κτιρίου» στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 39 εργαζόμενοι, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 5. Το ποινικό τμήμα του Aρείου Πάγου έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα AΠ, Eυ. Kρουσταλάκη, και απέδωσε κακουργηματικό χαρακτήρα στις πράξεις και τις παραλείψεις τους, αφού έκρινε ότι λειτούργησαν με «ενδεχόμενο δόλο», δηλαδή γνώριζαν το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το κτίριο σε έναν σεισμό λόγω των μεγάλων προβλημάτων του και το αποδέχθηκαν.
26/10/03. Σχέδιο για κάθειρξη έως και δέκα χρόνια στα πολύνεκρα δυστυχήματα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για να αποδίδονται ορθά οι ευθύνες που αναλογούν, σε περιπτώσεις πολύνεκρων τροχαίων δυστυχημάτων, ναυαγίων, καταρρεύσεις κτιρίων σε σεισμούς, όταν η πρόθεση δεν είναι το κίνητρο αλλά και η αμέλεια δεν φθάνει για να καλύψει την ευθύνη για τα δεκάδες θύματα. Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, το νομοθετικό κενό που οδηγεί τη Δικαιοσύνη σε αναντίστοιχες με τη βαρύτητα των εγκλημάτων ποινές για τους υπεύθυνους των πολύνεκρων δυστυχημάτων αφήνει αδικαίωτα τα θύματα.
21 Νοεμβρίου 2003. Αναβλήθηκε η δίκη της ΡΙΚΟΜΕΞ στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.
Τέσσερα χρόνια μετά το φονικό σεισμό της Πάρνηθας το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας θα εκδίκαζε την υπόθεση. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε, λόγω ασθένειας ενός εκ των κατηγορουμένων. Ο μηχανικός Νικ. Σχολίδης μέσω του δικηγόρου δήλωσε ότι νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο με στηθάγχη. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 24 Μαρτίου, προκαλώντας την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων.
20/01/04. Δύο εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Ρικομέξ σε οικογένειες θυμάτων του σεισμού του 1999
Το ποσό των δύο εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου της Ρικομέξ, αλλά και οι αρμόδοι πολιτικοί μηχανικοί, στις οικογένειες έξι εκ των 39 θυμάτων από την κατάρρευση του κτίσματος στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999. Οι υπεύθυνοι της Ρικομέξ υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση δεν έχει δυνατότητα να καταβάλει το ποσό και θα πτωχεύσει.
24/03/04. Επίσπευση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Με αντικείμενο την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.Ο κ. Παπαληγούρας ζήτησε να αναζητηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την επίσπευση της απονομής της. Ακόμη, ο υπουργός τόνισε αφενός μεν την ανάγκη κοστολόγησης των διαφόρων μέτρων επίσπευσης, αφ’ ετέρου δε του υπολογισμού του οφέλους σε χρόνο επίσπευσης, αφού προκριθούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα.
24/03/04. Στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι για την κατάρρευση της Ρικομέξ.
Στο εδώλιο κάθισαν οι τέσσερις εκ των έξι κατηγορουμένων για την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ κατά το μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 στην Αθήνα. Η δίκη ξεκίνησε μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, καθώς, κατά τη διάρκεια εκφώνησης του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα έδρας και την ονομαστική αναφορά στους 39 νεκρούς του εργοστασίου, πολλοί συγγενείς τους ξέσπασαν σε λυγμούς.
02/04/04. Συγκλονιστική κατάθεση εργαζόμενης για τη Ρικομέξ.
Ράγισε καρδιές η κατάθεση της Ευης Σοφίλου στην δίκη της Ρικομέξ. Η γυναίκα που έμεινε επί δύο ήμερες κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου, όπου χάθηκαν 39 άνθρωποι, στον καταστροφικό σεισμό του 1999, έκανε με την κατάθεσή της ακόμη και τους συνηγόρους των κατηγορούμενων να συγκινηθούν και να της ζητήσουν συγγνώμη. Όπως είπε, περίμενε πέντε ολόκληρα χρόνια την στιγμή, που θα κατέθετε για την τραγωδία που έζησε. “Οταν φυσούσε, έτριζε όλη η Ρικομέξ”, είπε. Δεκάδες μάτια ήταν καρφωμένα πάνω της. Όλα δακρυσμένα. Δικαστές, δικηγόροι, συγγενείς θυμάτων, παλιοί συνάδελφοι, ακροατήριο. Με ανάστημα ψυχής και λόγο συγκροτημένο, ήταν ίσως ο μοναδικός άνθρωπος μέσα στη δικαστική αίθουσα που παρέμεινε ψύχραιμος.
06-04-2004. Υπόθεση Φαράν. Πλημμέλημα με 8 νεκρούς.
Με οριακή πλειοψηφία, δικαστές και ένορκοι του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών μετέτρεψαν την κατηγορία που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου της Φαράν, στα συντρίμμια του οποίου θάφτηκαν οκτώ εργαζόμενοι κατά τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας, από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ως τεχνικός σύμβουλος υπέρ της εταιρείας κατέθεσε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
07/04/04. Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση της Ρικομέξ. Αναίρεση αποζημιώσεων ζητούν οι ιδιοκτήτες.
Στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου της Ρικομέξ, ζητώντας να αναιρεθούν οι αποφάσεις του Εφετείου, που τους υποχρεώνουν να καταβάλουν αποζημιώσεις ύψους δύο εκατ. ευρώ προς τους συγγενείς των θυμάτων ή τους τραυματισθέντες κατά το μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου.
04/05/04 . «Όχι» από τον Άρειο Πάγο στις αιτήσεις αναίρεσης αποζημιώσεων της Ρικομέξ
Απέρριψε ο Άρειος Πάγος την αίτηση της Ρικομέξ για αναστολή εκτέλεσης της πληρωμής των αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων από την κατάρρευση του κτιρίου στο σεισμό του 1999. Ο ισχυρισμός των υπευθύνων της εταιρείας, ότι οδηγούνται σε χρεοκοπία προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Χαρ.Γεωργακόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «αίσχος» το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει στα θύματα κανένα ποσό.
03/05/2004. «Προσχηματική η αίτηση πτώχευσης της Ρικομέξ».
Για δόλια χρεοκοπία προτίθενται να καταγγείλουν τους υπεύθυνους της Ρικομέξ οι συγγενείς των θυμάτων που καταπλακώθηκαν μετά το σεισμό της Πάρνηθας στα συντρίμμια του εργοστασίου.
20-05-2004. ΒΟΥΛΗ: ομόφωνα απέρριψαν πρόταση για νομοθετική ρύθμιση
Ομόφωνα απέρριψαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν. Καραμάριου για την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην πτωχεύσει η Ρικομέξ. Οι βουλευτες θεώρησαν ότι μία κοινοβουλευτική παρέμβαση «θα ήταν πολιτικά άκομψη, αφού η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια».
20/5/2004. Αναβλήθηκε η συζήτηση για την πτώχευση της ρικομέξ.
Στις 9 Ιουνίου θα συζητηθεί τελικά στο Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης της ΡΙΚΟΜΕΞ, μαζί με την παρέμβαση που έχουν κάνει όσοι από τους συγγενείς των θυμάτων στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 δεν έχουν δεχτεί την πρόταση της εταιρίας να πάρουν το 33% του ποσού που έχει οριστεί από τα αστικά δικαστήρια σαν αποζημίωση. Οι προσβάλλοντες την πτώχευση της ΡΙΚΟΜΕΞ σημειώνουν ότι είναι εικονική, με μοναδικό σκοπό να μην πληρώσει τις αποζημιώσεις. Η εταιρία στην αίτηση παύσης πληρωμών που έχει καταθέσει, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι είναι ο κύριος μέτοχος σε εταιρία με έδρα την Τουρκία και σε άλλη μία με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της εταιρίας είναι Βέλγος με μόνιμη κατοικία το εξωτερικό.
9/6/2004. Και νέα αναβολή για την πτώχευση της Ρικομέξ.
Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (κατά πλειοψηφία) για τις 27 Οκτωβρίου, η συζήτηση αίτησης πτωχεύσεως της εταιρείας ΡΙΚΟΜΕΞ. Την αναβολή ζήτησαν, όπως και την πρώτη φορά, οι συγγενείς των θυμάτων, επειδή δεν προσήλθαν στο δικαστήριο τα τέσσερα μέλη του ΔΣ, αν και ήταν υποχρεωμένα με αυτοπρόσωπη εμφάνιση.
12/07/04. Κακουργηματική πράξη. Τρεις καταδίκες, μια απαλλαγή και μετατροπή της κατηγορίας πρότεινε ο εισαγγελέας Χρήστος Σατλάνης
Ποινή κάθειρξης από 6 έως 20 χρόνια για τους δύο πολιτικούς μηχανικούς και τον αρχιτέκτονα, που κατηγορούνται για την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ πρότεινε ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, αν και απέρριψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Χρ.Σατλάνης πρότεινε να μετατραπεί το κατηγορητήριο από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρο έκθεση.
27/07/04. Καταδίκη για πλημμέλημα. Ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε δύο εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση «Ρικομέξ»
Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, με τον θάνατο 39 ανθρώπων στα ερείπια της Ρικομέξ, ήρθε να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων δικαστική απόφαση, που κήρυξε αθώους τους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους μηχανικούς. Οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή και αφέθησαν ελεύθεροι. Το δικαστήριο μετέτρεψε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα.
28/07/04. Αγανάκτηση για τις ποινές. Επανάληψη της δίκης ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ.
Αίτηση στον εισαγγελέα Εφετών προκείμενου να ασκήσει έφεση ώστε να επαναληφθεί η δίκη για την υπόθεση της Ρικομέξ κατέθεσαν, οι συγγενείς των 39 θυμάτων από την κατάρρευση του κτιρίου στο σεισμό του 1999. H αίτηση για την άσκηση έφεσης έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που έκρινε ένοχους μόνο δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ μετέτρεψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, που είναι κακούργημα, σε πλημμέλημα.
4/8/2004. Έφεση άσκησε ο εισαγγελέας στην πρωτόδικη απόφαση για τους υπευθύνους τις Ρικομέξ.
Έφεση σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης για τους υπευθύνους της υπόθεσης Ρικομέξ άσκησε ο εισαγγελέας, μετά τις αντιδράσεις για την καταδίκη του πολιτικού μηχανικού Αλέξανδρου Δόβα και του αρχιτέκτονα Νίκου Σχολίδη για πλημμέλημα. Για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, θα δικαστούν και πάλι οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του εργοστασίου.
Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2004. ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Kανείς δεν έχει τιμωρηθεί για τους ανθρώπους που βρήκαν το θάνατο κάτω από τα ερείπια. Στο εργοστάσιο της Ρικομέξ όπου σκοτώθηκαν 39 εργαζόμενοι, η κατηγορία για τους υπεύθυνους μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα.
16/09/04. Εισήγηση – πρόκληση. Αναίρεση της απόφασης για αποζημίωση στα θύματα της Ρικομέξ εισηγείται αρεοπαγίτης.
O Aρεοπαγίτης Ε. Τσακόπουλος εισηγείται στην Oλομέλεια του Αρείου Πάγου να επιβληθούν χαμηλότερες ποινές για την κατάρρευση του κτιρίου στον σεισμό του ’99 και να δοθούν μικρότερες αποζημιώσεις. Κατά τον εισηγητή οι αποφάσεις του Εφετείου πρέπει να αναιρεθούν, καθώς πάσχουν ως προς το σκέλος της τεκμηρίωσης της κατηγορίας που τους αποδόθηκε αρχικά (ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο), η οποία έχει χαρακτήρα κακουργήματος.
24/09/2004. «Δεν είχαν ενδεχόμενο δόλο» λέει ο εισαγγελέας Λινός.
Κακώς αποδόθηκε η κακουργηματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στους υπευθύνους του εργοστασίου «Ρικομέξ» εισηγήθηκε χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Δημ. Λινός.
11/10/04. «Να αποδοθεί δικαιοσύνη». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συγγενών θυμάτων της «Ρικομέξ» στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν οι συγγενείς των θυμάτων του εργοστασίου της «Ρικομέξ». Οι συγγενείς ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να μην μετατραπούν οι κατηγορίες από κακουργηματικές σε πλημμεληματικές. Ο κ. Παπαληγούρας εξήγησε ότι ως υπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ούτε να ανατρέψει τις αποφάσεις της.
27-10-04. Ρικομέξ. Αναβλήθηκε η πτώχευση
Νέα αναβολή στην εκδίκαση της αίτησης της Ρικομέξ να κηρυχθεί σε πτώχευση αποφάσισε το Πρωτοδικείο, και έτσι η υπόθεση θα εξεταστεί και πάλι στις 10 Νοεμβρίου. Αιτία της αναβολής στάθηκε η απουσία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, όπως είχε αποφασιστεί, προκαλώντας την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, που ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για να λάβουν τις αποζημιώσεις.
10/11/04. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης της Ρικομέξ. Έντονες αντιδράσεις
Η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η εταιρεία Ρικομέξ συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Οι συγγενείς των 39 θυμάτων καταλογίζουν δόλο στην εταιρεία και καταγγέλλουν την πώληση της Ρικομέξ σε πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Βέλγιο και την ίδρυση θυγατρικής στην Τουρκία. Oι συγγενείς των θυμάτων διαπίστωσαν ότι στην έδρα ήταν η δικαστής του Μεικτού Ορκωτού Χρυσούλα Φλώρου που είχε δικάσει την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Τελικά, η δικαστής αυτοεξαιρέθηκε και η διαδικασία προχώρησε. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα αναβολής που ζητήθηκε απο την πλευρά των συγγενών λόγω απουσίας των ιδιοκτητών της εταιρείας. Ζήτησαν ωστόσο να καταγραφεί στα πρακτικά η απουσία των αιτούντων προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω απόσπασμα για να ζητήσουν τη δίωξη για απείθεια σε βάρος των αντιδικούντων.
13/12/2004. Καθυστερεί η απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Τελευταία στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και πρώτη στην ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, είναι η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Σωτήρης Μπάγιας για το πρόβλημα της διαφθοράς, πρότεινε τη δήμευση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, του οποίου η απόκτηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από νόμιμους πόρους και έσοδα.
13/01/05. Απόφαση-σταθμός της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για κακούργημα στη Ρικομέξ.
Ο Άρειος Πάγος δέχεται οριστικά και αμετακλήτως ότι οι κατασκευαστές των “χάρτινων” κτιρίων ενήργησαν με ενδεχόμενο δόλο. H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, (υπό τον πρόεδρό της Γ. Kάπο με μεγάλη πλειοψηφία 34-14 ψήφων) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των μηχανικών. Οι μηχανικοί ζητούσαν να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αθηνών που επιδίκασε αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της κατάρρευσης του εργοστασίου (39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους). Το Εφετείο απέδωσε στους μηχανικούς ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) στις πράξεις και ενέργειές τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο υποχρεώνει τους κατασκευαστές του εργοστασίου να αποζημιώσουν πλήρως τους συγγενείς των 39 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα, στα συντρίμμια της Ρικομέξ. Την απόφαση αυτή του ανώτατου δικαστηρίου δεν υιοθέτησε το εφετείο που λίγους μήνες μετά αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει κακούργημα.
Τραγωδία και στην απόδοση ποινικών ευθυνών
Η υπόθεση τελεσιδίκησε τον Ιούλιο του 2004 στο Μικτό Ορκωτό Αθηνών που έκρινε ότι δεν υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις των κατηγορούμενων μηχανικών. Το Δικαστήριο, με ψήφους 5-2 μετέτρεψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή. Εκρινε ενόχους τον πολιτικό μηχανικό Αλ. Δόβα και τον αρχιτέκτονα Ν. Σχολίδη, επιβάλλοντάς τους ποινή 5 ετών με αναστολή. Αθώωσε ομόφωνα άλλους δύο πολιτικούς μηχανικούς. Ο φάκελος με τους 39 νεκρούς και τους βαριά τραυματίες έκλεισε με ποινές τροχαίου ατυχήματος, χωρίς τελικά κανείς θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Για την ιστορία παραθέτουμε την λίστα με τα ονόματα των θυμάτων της Ρικομέξ. Αιωνία τους η μνήμη:
ΝΕΚΡΟΙ
1- Παπαργύρης Βασίλης (πελάτης/Λάρισα) 35 ετών
2- Δημητράκη Θηρεσία (Τερέζα) 41
3- Ψυρίδη Ιωάννα 36
4- Ροδανού Μαρία 41
5- Κοντού Βασιλική 21
6- Βότση-Κορρέ Χαρά 34
7- Χατζηδημητρίου Δημήτρης 35
8- Παλομπέλα Μαρία 42
9- Λαζούρη Γεωργία 40
10- Τσίτουρας Βασίλης 50
11- Λεγάκης Σπύρος 45
12- Μιχαηλίδης Χρήστος 46
13- Μαναγούδη Μαρίνα 54
14- Καμπανέλη-Ορφανού Αλεξάνδρα 35
15- Θεοδωρακόπουλος Ιωάννης 49
16- Θεοδωρακοπούλου Πηγή 24
17- Γιαννοπούλου Θεοδώρα 47
18- Παπαδοπούλου Αθηνά 47
19- Κροντήρη Δανάη 26
20- Μηλαϊτης Ανδρέας 32
21- Πανούση Μαρία 44
22- Λάμπρου Χαρίλαος (ιδιοκτήτης) 69
23- Παπαδόπουλος Γρηγόρης 34
24- Τζαβέλλα –Λαϊου Μαίρη 31
25- Κωνσταντοπούλου Αθηνά 27
26- Αντωνοπούλου Δήμητρα 27
27- Στεργιώτη Αγγελική 23
28- Πουλακάκου Κατερίνα 32
29- Αβράμη Βασιλική 46
30- Γαβριελάτου Μαρίνα 30
31- Κανάκης Λέανδρος 52
32- Ρούσσης Δημήτρης 49
33- Ζώρας Δημήτρης 44
34- Διονυσοπούλου Αιμιλία 40
35- Πουλόπουλος Κων/νος 30
36- Μελισσουργού Κατερίνα 42
37- Μελισσουργού Σοφία 11
38- Σπυριδάκος Κων/νος 45
39- Τζάκης Χαράλαμπος 33
ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
1- Ευδοκία Σoφίλου 32 ετών
2- Ανδρέας Μάρκου 34
3- Άννα Ματσιώτα 45
4- Γιώργος Σωτηρόπουλος 35
5- Ελένη Λιάγκουρα (πελάτης/Λάρισα) 42
Διαβάστε ακόμη: Ποιος θυμάται τι έλεγε ο Τσελέντης για τα χάρτινα κτίρια του σεισμού το 99 και τι κατέθεσε μετά στη δίκη των θυμάτων;
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ