Το Rivers of Babylon το έμαθε η Ευρώπη από τους Boney M, το 1978.  Όμως το τραγούδι είχε ένα άγνωστο παρελθόν, καθώς είχε γραφτεί στις αρχές του ΄70 στη μακρινή Τζαμάικα.  

Τη δεκαετία του 70 η μουσική ρέγγε και τα παρακλάδια της, όπως το Rock Steady και το Ska, απογειωνόντουσαν από τις ακτές της Τζαμάικα στις μεγάλες πρωτεύουσες της μουσικής. Οι The Melodians ήταν ένα γκρουπ από την περιοχή Γκρίνουιτς του Κίνγκστον της Τζαμάικα και έγραφαν μουσική από το 1963.

ψαλμούς
Εξώφυλλο δίσκου του τζαμαϊκανού συγκροτήματος που έγραψε το τραγούδι Rvers of Babylon το 1972

Το 1972 στην Τζαμάικα γυρίστηκε ένα αστυνομικό θρίλερ με τίτλο The harder they come με πρωταγωνιστή τον Τζίμι Κλιφ, έναν θρύλο της τζαμαϊκανής μουσικής.

Οι μουσικές της ταινίας ήταν μια συλλογή από τραγούδια ρέγγε, Ska και Rock Steady, από διάφορα συγκροτήματα της εποχής και οι «Τhe Melodians» συμμετείχαν στο σάουντρακ με την σύνθεσή τους Rivers of Babylon.

Η ταινία για πολλά χρόνια θεωρείτο ως ο πρεσβευτής της τζαμαϊκανής μουσικής αφού έβγαλε από τα σύνορα της χώρας πολλά συγκροτήματα που άφησαν τη σφραγίδα τους. Έτσι άρχισε και η παγκόσμια καριέρα του Rivers of Babylon.

H σημασία των στίχων

Το τραγούδι θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα είδος θρησκευτικού ύμνου. Επηρεασμένο από τη ρασταφαριανή θρησκεία των Τζαμαϊκανών και με πολλές αναφορές στη βίβλο. Οι όχθες στις οποίες αναφέρεται είναι του Τίγρη και του Ευφράτη.

Οι στίχοι βασίζονται στον Ψαλμό 137 της Βίβλου, στον ύμνο 1-4 που εκφράζει τους θρήνους των εξόριστων Εβραίων μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ. Στο τραγούδι γίνονται αναφορές στη Zion τον τόπο που ονειρεύονται οι ρασταφάρι ότι θα ενωθούν με το θείο και είναι η δική τους «Γη της επαγγελίας» στην Αφρική.

Η διασκευή που έκανε παγκόσμια γνωστό το τραγούδι

ψαλμούς
Οι Boney M έκαναν διάσημο το τζαμαϊκανό Rivers of Babylon

Το 1978 το ποπ συγκρότημα Βοney M από τη Γερμανία, κερδίζει τις προτιμήσεις του κοινού με τις ντίσκο, rhythm and blues Και ρέγγε  καταβολές του και φυσικά επειδή χρησιμοποιούν αγγλικούς στίχους. Η Λιζ Μίτσελ, ένα από τα τέσσερα μέλη του γκρουπ ήταν γεννημένη στη Τζαμάικα.

Το τραγούδι των Melodians  λοιπόν μέσα από την διασκευή των Boney M κατέκτησε την Ευρώπη και τις πίστες των ντισκοτέκ.
Το σινγκλ σε δίσκο 45 στροφών έγινε πλατινένιο και θεωρείται ένα από τα πιο ευπώλητα  όλων των εποχών στη Βρετανία.

ψαλμούς
Το δισκάκι 45 στροφών πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα στην Ευρώπη και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών στη Βρετανία που έγινε πλατινένιο

Ακούστε την πρώτη εκτέλεση από τους Τζαμαϊκανούς «The melodians»

Και η διασκευή του 1978 από τους «Boney

 

Οι στίχοι του τραγουδιού:

By the rivers of Babylon

Where he sat down

And there he wept

When he remembered Zion

Cause the wicked carried us away in captivity

Required from us a song

How can we sing King Alpha’s song

In a strange land?

Cause the wicked carried us away in captivity

Required from us a song

How can we sing King Alpha’s song

In a strange land?

Sing it out loud

Sing a song of freedom, sister

Sing a song of freedom, brother (sister)

We gotta sing and shout it!

We gotta jump and shout it!

Shout the song of freedom now, oh

So, let the words of our mouth

And the meditation of our heart

Be acceptable in Thy sight

Oh, Fari

Διαβάστε ακόμη: «I shot the sheriff». Η άγνωστη ιστορία του τραγουδιού του Μάρλεϊ που έγινε ύμνος ενάντια στη διαφθορά και την αδικία. Η απροσδόκητη εκδοχή της κοπέλας του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here