Η ιστορία μιας γυναίκας, που την “γλυκοκοίταζε” ο πατέρας της, κακοποιήθηκε στη ζωή, αλλά δεν ηττήθηκε. Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο, το νέο βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού, εκδόσεις Διόπτρα

Η ιστορία μιας γυναίκας, που την “γλυκοκοίταζε” ο πατέρας της, κακοποιήθηκε στη ζωή, αλλά δεν ηττήθηκε. Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο, το νέο βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού, εκδόσεις Διόπτρα

Παντρεμένη στα δεκατρία, με παιδί στα δεκατέσσερα, χωρίς καμία ελπίδα κοινωνικής ελευθερίας και μονίμως υπό την “προστασία” ενός άνδρα. Σήμερα είναι σχεδόν αδιανόητο, αλλά στην ελληνική επαρχία της δεκαετίας του 1930, ήταν μια αναμενόμενη προοπτική για ένα ανήλικο κορίτσι.

Η Ζαχάρω, μεγάλωσε στο Γκουλέμα Ρέκα, σε ένα χωριό της Νάουσας το 1933. Η ιστορία της, γεμάτη πόνο, κακοποίηση και τόλμη, ξετυλίγεται σαν αγκάθινο κουβάρι, που πληγώνει τις γυναίκες την εποχή της ανισότητας και της αδιαφορίας. Η Ζαχάρω είναι η πρωταγωνίστρια του νέου βιβλίου της Πασχαλίας Τραυλού“Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο”, αλλά η ιστορία της είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Το βιβλίο “Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο” είναι αφιερωμένο στη Μελέκ Ιπέκ, που δολοφόνησε τον άντρα της ύστερα από δώδεκα χρόνια συστηματικής κακοποίησης. Η τουρκική δικαιοσύνη, σε μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα της, την αθώωσε. Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια γυναίκες σε όλη την υφήλιο κοιμήθηκαν ανακουφισμένες. Όπως δηλαδή κοιμήθηκε η Μελέκ τη νύχτα που δεν φοβόταν πια τον άνδρα της.

Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο

Η πανδημία του κορονοϊού και το πρώτο λοκντάουν, βρήκε την τουλάχιστον 90χρονη Ζαχάρω Αλεξανδρή παρέα με την αρκετά νεότερή της δημοσιογράφο και νοικάρισσά της, Φαίδρα Καραδήμα. Η Φαίδρα, έχοντας φύγει από έναν γάμο, που μάλλον προσπαθεί να ξεχάσει, αναζητά μία καινούργια ζωή. Χωρίς δουλειά και με λίγα λεφτά στην τσέπη, βρίσκει το διαμέρισμα που νοικιάζει η γεροδεμένη και αθυρόστομη Ζαχάρω.

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι και ο φόβος του θανάτου, φέρνει κοντά τις δύο γυναίκες. Η σχέση τους παύει να είναι τυπική. Ανασκαλεύουν τις πληγές τους και μιλούν για το παρελθόν. Η Ζαχάρω εφοδιάζεται με τσιγάρα Σαντέ και λικέρ από τριαντάφυλλο. Παραγγέλνει στη Φαίδρα να φέρει το μαγνητόφωνί της και ξεκινά την αφήγηση.

Η ζωή της κακοτράχαλη από την αρχή. Με έναν πατέρα-δυνάστη, που καθόλου δεν ενδιαφερόταν ούτε για την ίδια ούτε για την μάνα της, την οποία “αγόρασε” για να ξεχρεώσει. Ένας άνδρας που κακοποιούσε σωματικά και σεξουαλικά τη γυναίκα του καθημερινά. Που δε δίστασε να γλυκοκοιτάξει μέχρι και την ίδια του την κόρη, μόλις εκείνη μπήκε στην εφηβεία και έφερνε περισσότερο σε γυναίκα παρά σε παιδί.

Στις σελίδες του βιβλίου της Πασχαλίας Τραυλού ξεδιπλώνεται η ζωή της Ζαχάρως. Δεν είναι όμως μόνο η δική της. Είναι η μοίρα πολλών γυναικών που υπέστησαν τη μοίρα τους, κατά κανόνα σιωπηλά. Η Ζαχάρω λίγο πριν τα εκατοστήσει, μίλησε.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης γνωρίζει

“τη Ζαχάρω με τα κόκκινα, που βγήκε αφύλαχτη στη ζωή και την κατασπαράξανε λύκοι και κυνηγοί, την Τρελοζαχάρω, που τίναξε στον αέρα τη ζωή της σαν τη στάχτη του Σαντέ της για έναν έρωτα. Τη Ζαχάρω την κόρη, που πικραινόταν όταν ξέχασε η μητέρα της το όνομά της. Τη Ζαχάρω τη μάνα, που μύριζε το ζιπουνάκι της κόρης της, για να μπορεί να αντέχει την απουσία της. Τη Ζαχάρω τη δανεική σ’ όποιον άντρα της έδινε το αντίτιμο του κορμιού της. Τη Ζαχάρω την τρομαγμένη κάθε φορά που κατέβαινε η πετούγια της κάμαράς της στο μισοσκόταδο. Τη Ζαχάρω τη γυναίκα, εντέλει, που έκανε όνειρα αιρετικά για το φύλο της και κατάφερε να γίνει πεταλούδα, έστω και με φτερούγες τσακισμένες, σε έναν κόσμο που οι γυναίκες ήτανε καταδικασμένες να μείνουν για πάντα κάμπιες..”

Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες

Έμπνευση για το βιβλίο είναι η κυρά-Θοδώρα και οι ιστορίες της. Μία γυναίκα από την Τρίπολη, που κάθε βράδυ καθόταν με τις γειτόνισσές της στα πεζούλια, για να πλέξουν, να κουτσομπολέψουν και αφηγηθούν ιστορίες “από τα παλιά”. Κάθε φορά που η κυρά-Θοδώρα ή αλλιώς Τσουρίνα μιλούσε, “παρατούσα αυτοστιγμεί το παιχνίδι κι έτρεχα να καθίσω δίπλα της κρεμασμένη απ’ τα χείλη της”, παραδέχεται η συγγραφέας.

“Αυτή η γυναίκα αποτέλεσε το εκμαγείο για τη δική μου ηρωίδα και συνάμα η δική της αφηγηματική τεχνική και οι δικές της ιστορίες λειτούργησαν ως έναυσμα για το ύφος και τη γλώσσα αυτού του βιβλίου”, εξηγεί.

Πασχαλία Τραυλού

Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι πάνω στο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας». Τα περισσότερα βιβλία της, με αφετηρία κάποιο πραγματικό γεγονός, πραγματεύονται την ανισότητα των φύλων, την κακοποίηση των γυναικών ειδικά σε εποχές που η κοινωνία τη δικαιολογούσε και ήταν σχεδόν θεσμικά αποδεκτή.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία, Θεοί από Στάχτη, το Φιλί στα Μάτια, Το Άγαλμα στη Σοφίτα, μια πλήρως αναθεω­ρημένη έκδοση του βιβλίου, Τα Ρόδα της Σιωπής, η τριλογία της Στάχτης, Άνθρωποι από Στάχτη και H Γιατρίνα.

Προμηθευτείτε το νέο βιβλίο της Πασχαλίας ΤραυλούΣαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο” από τις εκδόσεις διόπτρα

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Γαβριέλα. Ο άγριος στραγγαλισμός της διασημότερης πόρνης στην Ελλάδα που σόκαρε την ελληνική κοινωνία. Ποιος ήταν ο δολοφόνος (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.