Σαρωτική κακοκαιρία. Λέκκας:”30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες στον Κηφισό”. Δείτε από drone πόσο φούσκωσε το ποτάμι

Σαρωτική κακοκαιρία. Λέκκας:”30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες στον Κηφισό”. Δείτε από drone πόσο φούσκωσε το ποτάμι

Σφοδρό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» προκαλώντας προβλήματα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Για δεύτερη μέρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, καθώς και σήμερα αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα.

Λόγω της έντασης αυτών των φαινομένων, μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια.

«Μέσα από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».

Λέκκας για κακοκαιρία Μπάλλος: 30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες στον Κηφισό

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στην κακοκαιρία Μπάλλος που πλήττει τη χώρα.

Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, σημείωσε μάλιστα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

Δείτε το βίντεο drone του n.p. production με τον Κηφισό 

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα», εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Πηγή φωτογραφίας n.p. production

Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας και από την Αττική

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσε έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο 24ωρο την Αττική.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστά τα σχολεία στην Αττική, το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Απίστευτες εικόνες μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων από τη στιγμή που το λεωφορείο ακινητοποιείται κάτω από τη γέφυρα της παλιάς παραλιακής, στο ύψος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με αποτέλεσμα οι επιβάτες να το εγκαταλείπουν όπως όπως, κολυμπώντας κυριολεκτικά στα νερά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα.

«Εσπασαν» τα τηλέφωνα στην Πυροσβεστικής λόγω της κακοκαιρίας

Ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε στην Αττική λίγο μετά τις 4 το ξημέρωμα, ωστόσο δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πυρετωδώς εργάζονταν τα συνεργεία της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα τα ξημερώματα καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

Πυροσβέστες πραγματοποιούν άντληση υδάτων στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου λεωφορείο εγκλωβίστηκε χθες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Αττική, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με την ΟΣΥ στις 14:45 της Πέμπτης, στη γέφυρα της παλιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Πειραιά (στο ύψος του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”) και ενώ το όχημα εκτελούσε κανονικά το δρομολόγιό του, εφόσον δεν υπήρχε απαγόρευση διέλευσης, μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλος όγκος υδάτων από τα παρακείμενα έργα άρχισε να πλημμυρίζει τη γέφυρα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα του οχήματος. ‘Αμεσα και με ψυχραιμία, ο οδηγός αποβίβασε τους επιβάτες και ενημέρωσε την Πυροσβεστική, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία της Εταιρείας.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όσον αφορά την Αττική, συνολικά από χθες το πρωί που ξεκίνησε το φαινόμενο, η Πυροσβεστική έχει λάβει 779 κλήσεις κλήσεις. Οι 668 εξ αυτών αφορούν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. 5 συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δεχθεί 595 κλήσεις. Οι 495 κλήσεις αφορούν την Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

Σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια

Σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή των Στυρων, σύμφωνα με το tvstar, ενώ στους Τσακαίους η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε οικογένεια που κινδύνεψε από την οικία τους που πλημμύρισε με το τοπικό μέσο να αναφέρει πως οι πλημμύρες να είναι από τον κεντρικό ποταμό που φούσκωσε από την ποσότητα των νερών.

Επίσης, συνεχίζεται το «θρίλερ» με τον 70χρονο βοσκό στη Νότια Εύβοια, ο οποίος παραμένει αγνοούμενος από το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του evima, βρέθηκαν κομμάτια του αυτοκινήτου του αγνοούμενου βοσκού στη Νότια Εύβοια. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν η πόρτα και άλλα κομμάτια του οχήματος ανάμεσα στην περιοχή Τσακαίοι και Μεσοχώρια.

Επίσης, σύμφωνα με το evima, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία και στα Μεσοχώρια Εύβοιας. Ο επαρχιακός δρόμος στο παραλιακό μέτωπο προς την παραλία Λιμνιώνα, «κόπηκε στα δύο» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες στην Εύβοια.

Λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη σε γούβα 5 μέτρων

H κακοκαιρία «Μπάλλος» χτυπά και τη Θεσσαλονίκη και σήμερα το πρωί υποχώρησε τμήμα του οδοστρώματος στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί λεωφορείο, το οποίο εξυπηρετούσε υπαλλήλους εταιρείας, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν χωρίς πρόβλημα και είναι καλά στην υγεία τους.

Σφοδρό το πέρασμα του «Μπάλλου» από τη Χαλκιδική

Οπως μετέδωσε χθες το βράδυ το ΟΡΕΝ, ο δρόμος που συνδέει την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής με τον γειτονικό Σταυρό έκλεισε για προληπτικούς λόγους, λόγω της κακοκαιρίας ενώ και η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στο σημείο έχει απαγορευτεί καθώς είχε υπερχειλίσει ο ξεροχείμαρρος.

Ακόμη, 40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και 2 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

Επιπλέον Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει δεχθεί 8 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική σε εφαρμογή παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική.

Σαρώνει και την Κρήτη η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το cretalive, τα «δόντια» της δείχνει και στην Κρήτη από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία «Μπάλλος» που σαρώνει το νησί. Ισχυροί άνεμοι σε ορισμένες περιπτώσεις με ριπές πάνω από…11 μποφόρ, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, χτυπούν την Κρήτη ενώ τεράστιες ποσότητες νερού πέφτουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στις περισσότερες περιοχές.

Οπως αναφέρει επίσης, το cretalive, πολλοί ήταν αυτοί που τρόμαξαν από την ένταση των καιρικών φαινομένων ατην Κρήτη τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι κεραυνοί που έκαναν τη νύχτα μέρα, η χαλαζόπτωση αλλά και οι σφοδροί άνεμοι δημιούργησαν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΕΚΑΒ δέχτηκε αρκετές κλήσεις για βοήθεια σε παθολογικά κυρίως περιστατικά ενώ βοήθεια ζητήθηκε, λόγω φόβου κυρίως, και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μάλιστα, στην περιοχή της Φορτέτσας, στο Ηράκλειο, η κακοκαιρία «Μπάλλος» φαίνεται να ευθύνεται για την πτώση καμινάδας στον δρόμο, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές και όχι τραυματισμούς.

Επίσης, σύμφωνα με το ekriti, οι πολύ ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν κοπές δέντρων σε πολλά σημεία του Ηρακλείου όπως Κοκκίνη, Καλέσα, Γούρνες, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Μασταμπά και αλλού με τα συνεργεία της Πυροσβεστικής να δέχονται κλήσεις.

Σημειώνεται πως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη, σύμφωνα με το cretapost, προκάλεσαν αρκετές κατολισθήσεις και μεταφορά φερτών υλικών σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Οι σημαντικότερες κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε Αρκαλοχώρι, Βιάννο Αχεντριά και Βαγιωνιά.

Μάλιστα, στο χωριό Βορίζα καταγράφηκε τεράστιο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο με τους δρόμους να πλημμυρίζουν και το νερό μπαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και στις αυλές των σπιτιών ενώ η ορμή του νερού παρέσυρε και αυτοκίνητα.

Σαρωτικό πέρασμα και από το Ιόνιο

Πλημμύρισε το ποτάμι στο Ληξούρι, με το kefaloniamagazine, να σημειώνει πως ούτε στον Ιανό δεν είχε πλημμυρίσει τόσο δυνατά το ποτάμι.

Σύμφωνα με το ekefalonia, από τη δυνατή νεροποντή υπερχείλισε το ποτάμι που περνάει ανάμεσα στη πόλη με αποτέλεσμα από τα νερά να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως η παραλιακή ζώνη.

Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να διασχίσει τη γέφυρα παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να γίνεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ληξουρίου.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Κέρκυρας από τη σφοδρή βροχόπτωση, σύμφωνα με το enimerosi, με αποτέλεσμα η περιφερειακή ενότητα Κερκύρας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, κάτι που επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.