«Say hello to my little friend». Η θρυλική ατάκα του “Σημαδεμένου”, στο τέλος της ταινίας. Οι κριτικοί τη χαντάκωσαν για τη βία και το “υπερβολικό” παίξιμο του Πατσίνο (Βίντεο)

«Say hello to my little friend». Η θρυλική ατάκα του “Σημαδεμένου”, στο τέλος της ταινίας. Οι κριτικοί τη χαντάκωσαν για τη βία και το “υπερβολικό” παίξιμο του Πατσίνο (Βίντεο)

«Say hello to my little friend», κραύγασε ο Αλ Πατσίνο, ενώ πυροβολούσε ασταμάτητα με μια καραμπίνα Μ16. Τα λόγια του μεγαλέμπορου κοκαΐνης Τόνι Μοντάνα έχουν τυπωθεί σε μπλούζες, σε αφίσες, σε βιβλία.

Εκατοντάδες έχουν αναπαραστήσει τη σκηνή με τη χαρακτηριστική κουβανέζικη προφορά του Πατσίνο.

Είναι η στιγμή που ο Τόνι Μοντάνα αποφασίζει να σκοτώσει όσους πιο πολλούς απ’ τους εχθρούς του μπορεί, μέχρι να πεθάνει και ο ίδιος.

Στην ταινία, ο Πατσίνο υποδύεται έναν φτωχό αντικομμουνιστή Κουβανό πρόσφυγα, που καταφτάνει αυτοεξόριστος στις ακτές του Μαϊάμι το 1980.

Αφού εκτέλεσε ένα συμβόλαιο θανάτου καταφέρνει να πάρει πράσινη κάρτα, βρίσκει μία χαμηλόμισθη δουλειά σε εστιατόριο και κυνηγά τα μεγαλεία που υπόσχεται το «αμερικάνικο όνειρο».

Τελικά πραγματοποιεί τα όνειρά του για χρήματα και εξουσία, πουλώντας κοκαΐνη από την Κολομβία, αλλά μετά από χρόνια, εθισμένος πια και ο ίδιος, χάνει τους πιο στενούς συνεργάτες του και έχει θανάσιμους εχθρούς, το κολομβιανό καρτέλ.

Σκοτώνεται με την καραμπίνα στα χέρια, ενώ προσπαθεί να πάρει μαζί του όσους πιο πολλούς εχθρούς μπορεί.

Τα λόγια του Πατσίνο, καθώς και το υπόλοιπο σενάριο, έγραψε ο Όλιβερ Στόουν, που αργότερα θα γινόταν διάσημος για τη σκηνοθεσία αριστουργηματικών ταινιών όπως το «Platoon» και «Wall Street».

Στις αρχές του ’80 ήταν γνωστός μόνο ως ο σεναριογράφος του «Εξπρές του Μεσονυχτίου» και του «Κόναν του Βάρβαρου».

Έγραψε τον «Σημαδεμένο» στο Παρίσι, όπου είχε καταφύγει για να απεξαρτηθεί απ’ την κοκαΐνη.

Ήθελε να μείνει μακριά απ’ το Λος Άντζελες και τη σόου μπίζνες που είχαν προκαλέσει εξ’ αρχής τον εθισμό του.

«Ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ. Έγραψα το σενάριο για τον «Σημαδεμένο», τελείως νηφάλιος. Ήταν πολύ σωστή απόφαση, γιατί η κοκαΐνη δεν κάνει καλό στο γράψιμο. Καίει τελείως τον εγκέφαλο. Το γράψιμο μου γινόταν όλο και πιο επιφανειακό».

Η ταινία ήταν “remake” της ομώνυμης ταινίας του 1932, η οποία είχε βασιστεί στο βιβλίο του Armitage Trail, που είχε επίσης το ίδιο όνομα.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου ήταν εμπνευσμένος από τον “πραγματικό” Σημαδεμένο, που δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό γκάνγκστερ Αλ Καπόνε, ο οποίος είχε μαχαιρωθεί στο πρόσωπο από έναν αντίπαλό του, επειδή είχε σχολιάσει τα οπίσθια της αδερφής του.

Παρακολουθήστε στο βίντεο τις λήψεις του Πατσίνο, πριν να καταλήξουν στη σκηνή που μπήκε στην ταινία.

Βία και αίμα στο Μαϊάμι

Ο «Σημαδεμένος» προκάλεσε σάλο όταν κυκλοφόρησε, τον Δεκέμβριο του 1983.

Ο κόσμος δεν άντεχε τη βία και χαρακτήριζε «κακόγουστο» το όραμα του σκηνοθέτη Μπράιαν ντε Πάλμα.

Οι κριτικές για τον Πατσίνο ήταν επίσης αρνητικές.

Έγραφαν: «Ο Πατσίνο δεν υποκρίνεται. Απλά επιδεικνύει τις ικανότητές του στον πιο υπερβολικό βαθμό. Είναι σχεδόν κωμικός».

Παρ’ όλα αυτά, η ταινία πήγε καλά εμπορικά και πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις «κλασικές» ταινίες του Χόλιγουντ.

Ο Πατσίνο έχει δηλώσει πως είναι πολύ περήφανος για την ταινία και την ερμηνεία του, την οποία δεν θεωρεί καθόλου υπερβολική.

«Ήταν γυρισμένη όλη η ταινία σε αυτό το στυλ όπερας. Ήταν μεγαλειώδης, έντονη και ξεπερνούσε την πραγματικότητα».

Ο «Σημαδεμένος» με τα ναρκωτικά, τις υπερβολές και τα κιτς στοιχεία εκπροσωπεί άψογα τη δεκαετία του ’80.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Flickr

Διαβάστε στη”ΜτΧ”: Φρανκ Γκαλούτσιο. Ο άνθρωπος που σημάδεψε με τρεις χαρακιές τον Αλ Καπόνε, επειδή σχολίασε τα οπίσθια της αδελφής του.

Διαβάστε ακόμα: Ανέδειξε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, μεγαλούργησε με τον «Σημαδεμένο», ανέστησε τον Τραβόλτα. Μπράιαν ντε Πάλμα, ο σκηνοθέτης που απείλησε με όπλο τον πατέρα του.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu