Σε ποιο σημείο της Γης η θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τους 10 βαθμούς. Το 85% της χώρας καλύπτεται από πάγο και οι κάτοικοί της δεν φτάνουν τους 60 χιλιάδες

Σε ποιο σημείο της Γης η θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τους 10 βαθμούς. Το 85% της χώρας καλύπτεται από πάγο και οι κάτοικοί της δεν φτάνουν τους 60 χιλιάδες
Έχει πυκνότητα πληθυσμού 0,03 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και τα δύο τρίτα της χώρας ανήκουν στον Αρκτικό Κύκλο. Αν και το όνομά της στα αγγλικά είναι Greenland, δηλαδή, πράσινη χώρα, το 85% της έκτασή της καλύπτεται από πάγο.

Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου χωρίς να είναι ήπειρος. Η έκτασή της ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ωστόσο, οι κάτοικοι είναι λίγο περισσότεροι από 56.000. Οι 16.500 από αυτούς ζουν στην πρωτεύουσα Νούουκ, μια από τις μικρότερες πρωτεύουσες του κόσμου.

Στα χωριά όπως τα Κάνγκερλουσουακ, Σίσιμιουτ, Ιλούλισατ, Ουουμανάακ δεν ζουν περισσότεροι από 500-600 άνθρωποι στο καθένα. Οδικό δίκτυο μεταξύ πόλεων και χωριών δεν υπάρχει κι έτσι η μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο γίνεται μόνο από αέρος ή από θαλάσσης.

Η Γροιλανδία, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν Καλάαλιτ Νουνάατ και στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει η “Γη των Ανθρώπων”, είναι πολύ κοντά στη Βόρεια Αμερική, αλλά πολιτικά ανήκει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Δανία. Ωστόσο, διατηρεί μερική αυτονομία.

Ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς το 982

Το 1721 ιδρύθηκε από τους Σκανδιναβούς η πρώτη αποικία Γκόντχαμπ, στη θέση της σημερινής πρωτεύουσας. Το 1814, οπότε χωρίστηκε η Νορβηγία από τη Δανία, η Γροιλανδία παρέμεινε στη Δανία. Χάρη στην πολιτική της Δανίας, ο πληθυσμός αυξήθηκε και δημιουργήθηκαν πολλοί οικισμοί. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διαπιστώθηκε η μεγάλη στρατηγική της σημασία και το 1951 η Δανία επέτρεψε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Κάνακ.

Η οικονομία της βασίζεται κυρίως στην αλιεία, το κυνήγι και στον τουρισμό. Ιδιαίτερα στον θεματικό τουρισμό, αφού δεν είναι λίγοι οι ερευνητές και φυσιολάτρες που επισκέπτονται το παγωμένο νησί.

Τα φαγητά που τρώνε ντόπιοι και τουρίστες είναι κυρίως θαλασσινά: γαρίδες, κοκκινόψαρα, μπακαλιάροι και σολομός, αλλά και κρέας από θαλάσσια θηλαστικά και πουλερικά.

Η διάρκεια του χειμώνα στη Γρουλανδία είναι 9 μήνες με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους -59 βαθμούς Κελσίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεπερνά τους 10 βαθμούς την ημέρα και τους 6 τη νύχτα.

Όσοι επισκέπτονται τη Γροιλανδία έχουν την ευκαιρία να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές.

Το Εθνικό Πάρκο Northeast Greenland, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο παγκοσμίως, προσφέρει βόλτες με καγιάκ, ιστιοπλοϊα, ορειβασία, αλλά και βόλτα με έλκηθρο που το σέρνουν σκύλοι.

Στα νότια της χώρας, οι θερμές πηγές είναι ένα κοινό φυσικό φαινόμενο και στο ακατοίκητο νησί Ουουναρτόκ το νερό έχει τη σωστή θερμοκρασία για να δεχθεί το ανθρώπινο σώμα.

Όσοι βρεθούν στη Γροιλανδία από τον Σεπτέμβριο έως τις αρχές Απριλίου έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν ένα από τα ωραιότερα φαινόμενα που προσφέρει η φύση: το Βόρειο Σέλας!

Διαβάστε: Ποιο είναι το «μάτι της Αττικής». Η παράξενη εγκατάσταση στην κορυφή του Υμηττού και οι θεωρίες συνωμοσίας ότι φιλοξενεί μυστική βάση (βίντεο drone)
Διαβάστε: Πτήση πάνω από τη μαγευτική παραλία της Πρέβελης, όπου υπήρξε καταφύγιο των χίπις και έζησε ο προϊστορικός πρόγονος των Κρητικών. Ζούσε στα σπήλαια και ήταν γνώστης της ναυσιπλοϊας και της φωτιάς (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu