Το μικρό κίτρινο λουλούδι πήρε το όνομά του από την ιταλική λέξη, “sempre” που σημαίνει πάντα και τη μετοχή του ρήματος, “vivere” που σημαίνει ζω, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση ζωντανό για πάντα.
Οι Βενετσιάνοι κατακτητές χάρισαν αυτό το όνομα στο μικρό αμάραντο λουλούδι που μοιάζει αποξηραμένο και διατηρεί το χρώμα του για πολλά χρόνια χωρίς νερό. Στην πραγματικότητα, αυτό που διατηρείται για πάντα δεν είναι το μικροσκοπικό άνθος το οποίο μαραίνεται, αλλά τα μικρά κίτρινα αχυρώδη φύλλα που το περιβάλλουν.

Η σεμπρεβίβα των Κυθήρων έχει έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα και φυτρώνει σε απόκρημνα μέρη στα νοτιοδυτικά του νησιού
Το άνθος αυτό, σύμβολο της παντονινής αγάπης, φύεται στα Κύθηρα, την Αμοργό (Helichrysum amorginum) όπου υπάρχει και ένα σπάνιο είδος με υπόλευκο χρώμα, αλλά και στα ορεινά πετρώδη εδάφη της Ηπείρου.
Περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη σε όλο τον κόσμο πολλά εκ των οποίων καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν περίπου δέκα είδη. Στην Ήπειρο είχαν και πρακτική χρήση αφού οι γυναίκες στο παρελθόν τα χρησιμοποιούσαν σαν ένα είδος φυσικού σκωροαπωθητικού αντί για ναφθαλίνη.

Helichrysum amorginum. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ενδημικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας που απαντά κανείς μόνο στην Αμοργό
Ο μύθος του Πάρη και της ωραίας Ελένης
Ο μύθος λέει ότι όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από την Σπάρτη και ενώ ταξίδευαν προς την Τροία, σταμάτησαν στα Κύθηρα για να κάνουν σπονδές προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης που τους προστάτευε.
Εκεί πέρασαν λίγες μέρες και ολοκλήρωσαν τον έρωτά τους.
“Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί του χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με τον μίσχο του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα διατηρηθεί έτσι για πάντα”Η ωραία Ελένη όμως ζήλεψε την θέα Αφροδίτη που κατά την μυθολογία ζούσε στο νησί και απαίτησε απο τον Πάρη να της πει ότι εκείνη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. Ο Πάρης θέλοντας να καθησυχάσει την ωραία Ελένη της είπε δείχνοντας το κίτρινο άνθος :
Και το λουλούδι ονομάστηκε σεμπρεβίβα.
Εκτός από την σεμπρεβίβα, στην ίδια κατηγορία είναι και ο αμάραντος, ένα αυτοφυές ποώδες φυτό που τραγουδήθηκε και από τη λαϊκή μας παράδοση.
Όμως η ομορφιά της άγριας σεμπρεβίβας με το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα που φυτρώνει στα απόκρημνα μέρη της ελληνικής υπαίθρου είναι μοναδική και μας θυμίζει τους θησαυρούς της ελληνικής γης και τα ανεκτίμητα δώρα της φύσης.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα χρυσά λιβάδια. Το φυτό με τα όμορφα λουλούδια που δημιουργεί έναν «κίτρινο ωκεανό». Δείτε το παραμυθένιο τοπίο
Ειδήσεις σήμερα:
- Οργή Μπάιντεν για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Μισισιπή
- 14χρονος πέταξε στον αέρα και κλώτσησε το γατάκι στην Κομοτηνή. Ταυτοποιήθηκε και σχηματίστηκε δικογραφία
- Το πρώτο κόμικ «Wonder Woman» άγγιξε επταψήφια τιμή σε δημοπρασία. 1,62 εκατ. δολάρια για την Αμαζόνα πολεμίστρια
- Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ ανέτρεψε απόφαση ορόσημο. Καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ