Seven X: ο «εναλλακτικός» τηλεοπτικός σταθμός των 90ς. Μαλβίνα, Πανούσης και λοιπές δυνάμεις

Seven X: ο «εναλλακτικός» τηλεοπτικός σταθμός των 90ς. Μαλβίνα, Πανούσης και λοιπές δυνάμεις

του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Η εκκίνηση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 80, δεν αφορούσε μόνο τα μεγάλα κανάλια. Υπήρχαν και κάποια μικρότερα, που σημείωσαν επιτυχία αλλά δεν άντεξαν στον χρόνο. Το Seven X ήταν ένας τηλεοπτικός σταθμός που άρχισε να εκπέμπει στα τέλη της δεκαετίας του 80 και έκανε φανατικούς φίλους τη δεκαετία του 90.

Το 1989, σχεδόν μαζί με το MEGA CHANNEL και τον ANT1, ένα μυστηριώδες σήμα καναλιού αποθηκεύτηκε στις συχνότητες. Στην αρχή όλοι προφέραμε λάθος το όνομά του, Σέβεν Χι αντί για Σέβεν Εξ. Επρόκειτο για το τηλεοπτικό παρακλάδι του ήδη γνωστού μουσικού ραδιοφωνικού σταθμού ‘Ράδιο Seven X 98,7’, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Κουλουκουντή.

Ραδιοφωνική εκπομπή με live εικόνα

Λίγο μετά, αντί για το συνηθισμένο λογότυπο του σταθμού, εμφανίσθηκε κάτι πρωτόγνωρο για τα τότε δεδομένα: Ζωντανή μετάδοση ραδιοφωνικής εκπομπής από την τηλεόραση! Ο Βασίλης Λούκας καλούσε μουσικούς, ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς, στο στούντιο του υπογείου του Agora Center στο Μαρούσι, και μιλούσαν επί παντός επιστητού.

Μέχρι και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επισκεφτεί το στούντιο. Η αντίδραση του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, υπήρχε μεγάλη δίψα για οτιδήποτε καινούριο, πέρα από τα δύο κρατικά κανάλια που μονοπωλούσαν ως τότε τον τηλεοπτικό χρόνο.

Θρυλικές σειρές και ταινίες για σινεφίλ

Σταδιακά προστέθηκαν στο πρόγραμμα σειρές που το ελληνικό κοινό γνώρισε και αγάπησε: Οικογένεια Monster, ο Μπάτμαν των 60s, η θρυλική Μαύρη Οχιά (Black Adder) με τον Rowan Atkinson πριν υποκριθεί τον Mr Bean, το Living Color με το νεαρό Jim Carey, η οικογένεια Adams.

Η σειρά όμως που έκανε πάταγο με το καυστικό χιούμορ της ήταν ‘Τα παιδιά της γειτονιάς’ (Kids in the Hall), μιας παρέας Καναδών κωμικών που μάλλον είχαν παρακολουθήσει Monty Python ατελείωτες ώρες…  Παράλληλα, κάθε βράδι προβαλλόταν μια κλασική ταινία, θείο δώρο για τους σινεφίλ.

Κάθε βράδι προβαλλόταν μια ταινία για σινεφίλ. Πηγή Mediagr.org

Η τηλεθέαση του Seven X ποτέ δεν έφτασε τα επίπεδα των άλλων μεγάλων καναλιών, είχε όμως γίνει το «εναλλακτικό» κανάλι που παρακολουθούσε κυρίως η νεολαία. Το 1991 άρχισε να αναμεταδίδει το γαλλικό μουσικό MCM καθώς και εκπομπές του MTV, όπως το Liquid Television, μια εκπομπή με πρωτοπόρα animation γραφικά.

Συνεντεύξεις που έγραψαν ιστορία

Μήνα με το μήνα, εκπομπές με άξονα τον πολιτισμό γέμισαν το πρόγραμμα του σταθμού. Από το Seven X, οι περισσότεροι έμαθαν τη Μαλβίνα Κάραλη, στη φοβερή εκπομπή Mea Culpa, όπου καλούσε περσόνες όπως τη διάσημη τρανς Πάολα μέχρι τον Βλάση Μπονάτσο και τον νέο πνευματώδη δημοσιογράφο, Θέμο Αναστασιάδη.

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης και η Αννίτα Ναθαναήλ παρουσίαζαν το ‘Άρωμα Γυναίκας’, με συνεντεύξεις σημαντικών γυναικών. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος πρόσφερε μια καλτ συνέντευξη με τον Τζίμη Πανούση, στην οποία ο ‘Τζιμάκος’ δήλωσε : “Η επανάσταση θα έρθει από τα μέσα, δηλαδή από τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης” .

Η εκπομπή σχολιασμού των τηλεοπτικών πεπραγμένων όλων των καναλιών, ‘Αγαπημένη μου τηλεόραση’ με τον Δημήτρη Δημογεροντάκη, ήταν η πρώτη του είδους της στην ελληνική τηλεόραση.

Πολιτιστικές εκπομπές

Ο Ηλίας Μαλανδρής παρουσίαζε το ‘Εστίν Ουν’, όπου συνομιλούσε με πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο Δημήτρης Χορν, η Ζωρζ Σαρή και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα.

Η εκπομπή με τον Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία εμφανίστηκαν η Μαίρη Λίντα, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, η Νανά Μούσχουρη, ο Κώστας Καζάκος και ο Βασίλης Βασιλικός, περιγράφοντας τη σχέση τους με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, είναι συλλεκτική.

Κάθε μεσημέρι, 13.00 -14.00, η μουσική εκπομπή ‘Rock Notes’ έπαιζε τις αγαπημένες ροκ επιτυχίες των 90ς και αμέσως μετά, η Λένα Αρώνη έλεγε τα καλλιτεχνικά νέα της ημέρας. Από τις ελάχιστες φορές που η ελληνική τηλεόραση ασχολήθηκε με το θέατρο, ήταν το ‘Στάσιμον’, που παρουσίαζε η Ζωή Ρηγοπούλου.

Δεν θα μπορούσε φυσικά να παραλειφθεί το ‘Χάριν Ευφωνίας’, που παρουσίαζε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, σολίστας του μπουζουκιού στα ‘Παιδιά από την Πάτρα᾿. Σε αυτή την απαλλαγμένη από μουσικές προκαταλήψεις και στερεότυπα εκπομπή, παρέλασαν δεκάδες μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, αφηγήθηκαν ιστορίες από τη ζωή τους και την τέχνη τους και φυσικά, έπαιξαν live.

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης αφηγήθηκε τον τρόπο που έγραφε τα κομμάτια των θρυλικών ‘Socrates drank the conium’ μαζί με τον Γιάννη Σπάθα, μετά το τέλος των συναυλιών τους και με αναμμένους ακόμα τους ενισχυτές. Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ταλαντούχος έφηβος με την κλασική φράντζα της εποχής, παρουσίασε τραγούδια του και παλιά λαϊκά, το 1998. Ακόμα και ο Ζωρζ Πιλαλί έπαιξε τα αγαπῆμένα του ρεμπετομπλούζ.

Το 1999 το κανάλι πωλήθηκε στον όμιλο INTERSAT, συμφερόντων Γιώργου Μπατατούδη και ονομάστηκε SEVEN.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu