Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάνω από 3.000 σελίδες δικογραφία. Οι συνομιλίες βουλευτών για εξυπηρετήσεις

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάνω από 3.000 σελίδες δικογραφία. Οι συνομιλίες βουλευτών για εξυπηρετήσεις

Προσβάσιμη από τις 9 το πρωί είναι η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που διαβιβάστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Ο πρώτος βουλευτής που θέλησε να την αναγνώσει ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσιμάρης.

Η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας έφθασε χθες το απόγευμα στη Βουλή. Αριθμεί περί τις 3.000 σελίδες και συνοδεύεται από 34σελιδο έγγραφο που αποτελεί σύνοψή της.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία από τους πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη (2019 – 2021) και Λευτέρη Αυγενάκη (2023-2024).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υλικό της δικογραφίας περιγράφονται σε αδρές γραμμές πράξεις των δύο υπουργών που θα διερευνηθεί αν στοιχειοθετούν αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων από τους δύο υπουργούς.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων στο πλαίσιο της έρευνας που προηγήθηκε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη δικογραφία αναφέρονται οι συνομιλίες με βουλευτές τριών κομμάτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για 10 με 12 βουλευτές της ΝΔ, ενός του ΠΑΣΟΚ και ενός του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι φέρονται να ζητούσαν εξυπηρετήσεις για διευκόλυνση των ψηφοφόρων τους για τη χορήγηση επιδοτήσεων.

Διαβιβάστηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορά τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Σχολιάζοντας την δικογραφία που έφθασε στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού ήταν και είναι η πλήρης εξυγίανση των διαχρονικών παθογενειών στη λειτουργία του οργανισμού.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από το 2024, η διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί σε επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνοδεύεται από συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις πληρωμές» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πέραν αυτού, υπενθύμιζαν, ανακοινώθηκε και δρομολογείται η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της ενσωμάτωσης των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η ανεξαρτησία και οι σημαντικές επιτυχίες της ΑΑΔΕ διασφαλίζουν την αναμόρφωση του συστήματος αγροτικών ενισχύσεων και πληρωμών υπέρ του πρωτογενούς τομέα και της χώρας.

«Με τον ίδιο γνώμονα της πλήρους διαφάνειας και σύμφωνα με την πάγια θέση της κυβέρνησης, η δικογραφία που διαβιβάσθηκε σήμερα στη Βουλή ως προς τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε σχέση με την υπό εξέλιξη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα μελετηθεί ενδελεχώς προς περαιτέρω αξιολόγηση» κατέληγαν οι πηγές της κυβέρνησης.

Τα επόμενα βήματα

Τα κόμματα τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν τη δικογραφία. Πάντως, μετά τη μελέτη της δικογραφίας, οι κοινοβουλευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα είναι δύο: είτε να ζητηθεί προανακριτική επιτροπή, όπως έγινε προσφάτως με τους Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Τριαντόπουλο, είτε εξεταστική.

Θυμίζουμε ότι η εξεταστική επιτροπή ερευνά πολιτικές ευθύνες και για τη σύστασή της απαιτούνται οι υπογραφές 60 βουλευτών (1/5 του συνόλου). Η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών υποβάλλεται γραπτώς (προανακριτική) και υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές.

Με το αναθεωρημένο Σύνταγμα (α.68) υπάρχει και η πρόβλεψη η μειοψηφία να καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής με 10 υπογραφές, εφόσον υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.