Σπάνιο βίντεο από την επίσκεψη του Μουσολίνι στην κατοχική Αθήνα. Πως ο Τσολάκογλου, που τον είχε συντρίψει στο έπος του 40, τον χαιρέτισε ως “έναν ανεκτίμητον φίλον”

Σπάνιο βίντεο από την επίσκεψη του Μουσολίνι στην κατοχική Αθήνα. Πως ο Τσολάκογλου, που τον είχε συντρίψει στο έπος του 40, τον χαιρέτισε ως “έναν ανεκτίμητον φίλον”

20 Ιουλίου 1942. Ο Μπενίτο Μουσολίνι προσγειώθηκε αιφνιδιαστικά στο Τατόι. Η παραμονή του στην Αθήνα ήταν ολιγόωρη, όμως η υποδοχή του από το επίσημο κατοχικό κράτος πανηγυρική.   

Από τα τέλη του Ιουνίου, ο Ντούτσε βρισκόταν στη Βόρεια Αφρική, όπου επιθεωρούσε τα στρατεύματα και τις ναυτικές βάσεις που είχε υπό τον έλεγχό του στο αφρικανικό μέτωπο. Κατά την επιστροφή του στη Ρώμη, αποφάσισε να κάνει μία σύντομη στάση στην ελληνική πρωτεύουσα. Ήταν διακαής πόθος του ιταλού  δικτάτορα από την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου 1940. Η στρατιά του ηττήθηκε κατά κράτος στα βουνά της Αλβανίας και η παρέλαση που προγραμμάτιζε t;ote στην Αθήνα αναβλήθηκε μέχρις ότου οι σύμμαχοί του Γερμανοί του ανοίξουν τον δρόμο.

Έτσι, το πρωί της 20ης Ιουλίου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. Αφού έγινε δεκτός με τιμές από Ιταλούς στρατηγούς, κατευθύνθηκε προς την καρδιά της κατοχικής Αθήνας. Με συνοδεία μεγάλης φρουράς, επισκέφθηκε την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και θαύμασε τα μνημεία και τις αρχαιότητες του κέντρου.

Ο Μπενίτο Μουσολίνι με τη φρουρά του στην Ακρόπολη.

«Ο άνθρωπος αυτός, υπό την φωτεινήν κατεύθυνσιν του οποίου ανεζωογοννήθη και ανενεώθη η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ο τυπικός εκπρόσωπος του ρωμαϊσμού και της αναγεννήσεως, δεν ήτο δυνατόν παρά να αισθανθή βαθύτατα το μεγαλείον των αθανάτων αυτών μνημείων», περιέγραφε με γλαφυρότητα ο αρθρογράφος του «Ελεύθερου Βήματος» την επίσκεψη του Ιταλού δικτάτορα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και τα δημοσιεύματα των λοιπών αθηναϊκών εφημερίδων. Μάλιστα, το Κουαδρίβιο, ένα φιλοφασιστικό έντυπο που τυπωνόταν στην Ιταλία και κυκλοφορούσε στην Ελλάδα, έκανε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην απρόσμενη, αλλά ιστορική επίσκεψη.

Ο λογοκριμένος κατοχικός τύπος εκθείαζε τον Ντούτσε. Το ίδιο και ο Τσολάκογλου

Όταν ο Μουσολίνι ολοκλήρωσε την τουριστική του περιήγηση, επισκέφθηκε δύο ιταλικές μονάδες. Ύστερα, ήταν η σειρά των Ελλήνων συνεργατών του.

Η συνάντηση συνέβη στο Μέγαρο της Βασιλικής Αντιπροσωπείας. Εκεί δέχθηκε τον αρχηγό της ελληνικής κυβέρνησης, Γεώργιο Τσολάκογλου, τον υπουργό  Οικονομικών Σωτήριο Γκοτζαμάνη και τον δήμαρχο Αθηναίων, Άγγελο Γεωργάτο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, η συνομιλία τους ήταν σύντομη. Οι τρεις Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Ντούτσε «τα αισθήματα αφοσίωσης του πληθυσμού των Αθηνών» και τον ευχαρίστησαν για την τιμή που έκανε στη χώρα με την επίσκεψή του. Ιδιαίτερα, ο Τσολάκογλου, μετά το πέρας της συνάντησης έσπευσε να δημοσιεύσει στον τύπο της εποχής την εξής δήλωση:

«Εν τω προσώπω του Μεγαλοφυούς δημιουργού της Φασιστικής Ιταλίας και της νέας ευρωπαϊκής ιδεολογίας, το Έθνος μας ευρίσκει έναν μεγάλον και ανεκτίμητον φίλον. Είμαι ευγνώμων προς τον Ντούτσε δια τα αισθήματα τα οποία τρέφει δια την Ελλάδα».

Ο Μουσολίνι βγαίνει από το Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Τσολάκογλου, τον Γκοτζαμάνη και το Γεωργάτο.

Ο Γκοτζαμάνης, με τη σειρά του, δήλωνε ενθουσιασμένος με τη μεγαλοφυΐα του Ιταλού. Τον εντυπωσίασε η «απλότητα της φρασεολογίας του και η διαύγεια των σκέψεών του». «Τούτο ακριβώς είναι το μυστικόν της μουσολινικής μεγαλοφυΐας. Με μίαν απλήν χειρονομίαν να επαναδίδη ζωήν εις τους αιώνας του παρελθόντος και να δημιουργή εκείνους του μέλλοντος», έλεγε ο Έλληνας ιατρός και υπουργός της δοσιλογικής κυβέρνησης.

Ο παραλογισμός της φασιστικής προπαγάνδας έκλεισε με τα διθυραμβικά σχόλια του διορισμένου από τους Γερμανούς δημάρχου Άγγελου Γεωργάτου:

«Η επιβλητική προσωπικότης του, η αδρή φυσιογνωμία του, που ανάμεσά της σπινθηροβολούσαν δύο μάτια εκφραστικά και επιβλητικά, αυτά που ητένιζαν προς τα αιώνια πεπρωμένα της γείτονος μεγάλης Χώρας −ο άνθρωπος, ο Ντούτσε, που ενσαρκώνει ιδεολογικώς τον θρύλον της τυφλής εμπιστοσύνης, της ακραδάντου πίστεως που τρέφει εις έναν Αρχηγόν μια ζωντανή και προοδευτική Φυλή, εις έναν Αρχηγόν που με το παράστημά του δίδει την έννοιαν της ισχύος, της τόλμης, της πειθούς και της αποφασιστικότητος».

Το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούταν ο Ντούτσε.

Το απόγευμα της 20ης Ιουλίου, ο Μουσολίνι κατευθύνθηκε και πάλι στο Τατόι όπου τον περίμενε το τρικινητήριο αεροπλάνο του. Επιβιβάστηκε στο τζετ και λίγες ώρες αργότερα προσγειώθηκε στη Ρώμη. Η σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1942 μεταδόθηκε από την ιταλική τηλεόραση υπό την κρούση θριαμβευτικών εμβατηρίων. Στο ιστορικό βίντεο-ντοκουμέντο έχει καταγραφεί η περιήγηση του ιταλού δικτάτορα στην Ακρόπολη, στο προξενείο, αλλά και στους αθηναϊκούς δρόμους.

Το βίντεο κλείνει με ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του βράχου της Ακρόπολης, πάνω στον οποίο κυμάτιζαν τρεις σημαίες. Η ελληνική, η ναζιστική και αυτή της φασιστικής Ιταλίας.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η αριστοκράτισσα που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Μουσολίνι. Έλεγε ότι ήθελε να τον θυσιάσει για χάρη του Θεού. Γιατί ο «Ντούτσε» διέταξε να μην εκτελεστεί, ούτε να φυλακιστεί

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu