Συμφωνία 117 χωρών να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Μετέχουν ΕΕ, ΗΠΑ και Αραβικά Εμιράτα

Συμφωνία 117 χωρών να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Μετέχουν ΕΕ, ΗΠΑ και Αραβικά Εμιράτα

Περισσότερες από τις τις μισές χώρες του πλανήτη -συνολικά 117 κυβερνήσεις, μεταξύ τους και η Ελλάδα- δεσμεύτηκαν να το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) να τριπλασιάσουν την παγκόσμια απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Η δέσμευση ήταν μεταξύ μιας σειράς ανακοινώσεων που έκανε το Σάββατο η COP28 και είχαν στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα (πηγή περίπου των τριών τέταρτων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) και η οποία περιελάμβανε επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών μεθανίου και περιορισμό της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.

Με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δέσμευση ανέφερε επίσης ότι ο τριπλασιασμός της ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα έως το 2050 το αργότερο.

Υποστηρικτές της πρότασης ήταν η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή και τα νησιά Μπαρμπέιντος.

Ενώ η Κίνα και η Ινδία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, δεν υποστήριξαν τη συνολική δέσμευση- η οποία συνδυάζει την αύξηση της καθαρής ενέργειας με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι υποστηρικτές, όπως η ΕΕ και τα ΗΑΕ, θέλουν η υπόσχεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να περιλαμβάνεται στην τελική απόφαση της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ώστε να γίνει παγκόσμιος στόχος. Αυτό θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παρούσες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Αρχική φωτογραφία wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu