Τα αρπακτικά του δημοσίου. Πώς στήθηκε τη δεκαετία του ’20 το μεγάλο κόλπο με την υπεξαίρεση συντάξεων και επιδομάτων από πρόσφυγες και ανάπηρους πολέμου. Ποιοι εμπλέκονταν

Τα αρπακτικά του δημοσίου. Πώς στήθηκε τη δεκαετία του ’20 το μεγάλο κόλπο με την υπεξαίρεση συντάξεων και επιδομάτων από πρόσφυγες και ανάπηρους πολέμου. Ποιοι εμπλέκονταν

του Ελευθέριου Σκιαδά

Παλιά, όσο και το ελληνικό κράτος, είναι η ιστορία με τις «πλαστές» συντάξεις και τα διάφορα κόλπα που εφεύρισκαν οι αετονύχηδες σε διάφορες εποχές. Όπως συνέβη πριν 90 χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε κατάχρηση ενός εκατομμυρίου δραχμών στο Υπουργείο Υγιεινής και Πρόνοιας με την πλαστογράφηση αποδείξεων.

Όλα ξεκίνησαν όταν αυξήθηκαν τα παράπονα θυμάτων πολέμου και προσφύγων για την πληρωμή των συντάξεων και των επιδομάτων τους.

Έτσι, ξεκίνησε έρευνα στα βιβλία του ταμείου του υπουργείου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι μπορεί να μη λάμβαναν τις συντάξεις τους, αλλά υπήρχαν αποδείξεις που αποδείκνυαν το αντίθετο. Τότε άρχισαν οι υπόνοιες και ανατέθηκε σε οικονομικό επιθεωρητή και ανακριτικό υπάλληλο να ερευνήσουν το θέμα.

Τον Μάρτιο του 1923 η έρευνα έφερε στην επιφάνεια «λαβράκι»

Ανακαλύφθηκε κατάχρηση που ξεπερνούσε το 1.000.000 δραχμές, ποσό τεράστιο για εκείνη την εποχή. Αποκαλύφθηκε ότι ο ταμίας του υπουργείου και ακόμη τρεις υπάλληλοι, ένας στρατιωτικός υποταμίας και δύο επόπτες, είχαν στήσει το μεγάλο κόλπο.

Πλαστογραφούσαν τις υπογραφές και τσέπωναν τα επιδόματα και τις συντάξεις πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να ελέγξουν το σύστημα, ώστε να μην αποκαλυφθεί η απάτη τους.

Ακολούθησε η προφυλάκιση των κατηγορούμενων και η βαριά καταδίκη τους.

Τα ίδια, όμως, συνέβησαν και δέκα χρόνια αργότερα, το 1933, όταν αποκαλύφθηκαν καταχρήσεις στην υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου.

Και τότε είχε συσταθεί σπείρα ολόκληρη, η οποία φρόντιζε να εισπράττει τις συντάξεις από τις χήρες που δεν ζούσαν ή των θυμάτων πολέμου που βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Τις συντάξεις εμφανίζονταν να εισπράττουν φτωχές γυναίκες τις οποίες στρατολογούσαν από προσφυγικούς συνοικισμούς.

Για την υπόθεση αυτή προφυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις 17 άτομα – ανάμεσά τους ένας ελεγκτής του Γενικού Λογιστηρίου και ένας τμηματάρχης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πηγή: Μικρός Ρωμιός, του Ελευθέριου Σκιαδά

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η πρώτη ασφαλτόστρωση της Αθήνας ήταν και το πρώτο εργολαβικό σκάνδαλο. Αντέδρασαν οι χαμάληδες που κουβαλούσαν τις κυρίες για να μη λασπώνονται. Τότε που πούλαγαν βενζίνη μόνο τα φαρμακεία!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu