Ανήκουν στους σύγχρονους “αστικούς μύθους” γιατί χτίστηκαν με φιλόδοξα σχέδια και κατέληξαν να είναι ερείπια. Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Πάρνηθα τραβούν το ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία τους, όσο και για τη εποχή που εκπροσωπούν. Παράλληλα τροφοδοτούν ευφάνταστα σενάρια για φαντάσματα και δημιουργούν μυστήριο γύρω από την σημερινή εικόνα τους.
Η κρυφή βίλα του Παπαδόπουλου
Χτίστηκε στην εποχή της παντοδυναμίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου από το 1967 έως το 1973 μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας με σκοπό να γίνει το ορεινό του εξοχικό. Αποτελούσε το τρίτο κατά σειρά σπίτι του δικτάτορα μετά την έπαυλη στο Λαγονήσι και την μονοκατοικία της οδού Αδριανού στο Ψυχικό.
Η βίλα της Πάρνηθας ήταν απλησίαστη λόγω της στρατιωτικής φρουράς και του αποκλεισμού της περιοχής από κάθε πρόσβαση. Για πολλά χρόνια επικρατούσε μυστήριο γύρω από την ακριβή θέση και το μέγεθός της. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε χτιστεί σε δύο επίπεδα και ότι ήταν γύρω στα 400 τετραγωνικά.
Η δαπάνη για την ανέγερση της βίλας έφτασε σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Βραδυνή (1 Δεκεμβρίου 1973) στα 100 εκατομμύρια δραχμές. Το σπίτι εξοπλίστηκε από γνωστό οίκο επίπλων της εποχής. Όπως διαβάζουμε “το φρούριον διαθέτει υπόγειες διαβάσεις με διαφυγές” και μη ορατό ελικοδρόμιο. Επίσης πληροφορούμαστε ότι διέθετε “σύστημα ραντάρ με οθόνη ακριβέστατης εμβέλειας” που μπορεί να καταγράφει τα πάντα σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων.
Το “Ξενία” φάντασμα στην Πάρνηθα
Κοντά στην βίλα Παπαδόπουλου υπάρχει ίσως το διασημότερο «αστικό φάντασμα» της Αττικής. Λειτούργησε αρχικά ως σανατόριο από το 1914 ως παράρτημα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Εκεί νοσηλεύτηκε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Το κτίριο που σώζεται ως σήμερα χτίστηκε το 1935.
Το 1961 η φυματίωση αντιμετωπίστηκε με αντιβιοτικά και τα σανατόρια έπαψαν να έχουν λόγο ύπαρξης. Έτσι, αποφασίστηκε η μετατροπή του κτιρίου σε Ξενία, στο πλαίσιο της ανέγερσης παρόμοιων ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα, και αγοράστηκε από τον ΕΟΤ.
Όμως η γειτνίασή του με το επίσης νεότευκτο Μον Παρνές, η έλλειψη θέας προς την Αττική και η προβληματική πρόσβαση το οδήγησαν σε εμπορική αποτυχία και ο ΕΟΤ αποφάσισε να στεγάσει εκεί την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Αλλά και αυτή έκλεισε το 1980.
Τη συνέχεια μπορεί κανείς να τη μαντέψει: εγκατάλειψη, λεηλασία, απόλυτο ξεγύμνωμα μέχρι να μείνουν μόνο οι τοίχοι.
Δείτε ακόμα: Άγνωστες ιστορίες από το καζίνο της Πάρνηθας, που μπορούσε να παίξει μόνο η αθηναϊκή ελίτ και οι Σαουδάραβες, που άφηναν τεράστια φιλοδωρήματα
ΔΕΙΤΕ ακόμη: Στα άδυτα του πρώην ανάκτορου στο Τατόι. Δείτε πως ήταν το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας και η περίφημη μαρμάρινη μπανιέρα της Όλγας. Εντυπωσιακές εικόνες από τη σοφίτα – καταφύγιο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- “Κοιμόμουν στο γρασίδι. Πήγαινα κάθε μέρα στο Τμήμα”. Οι πρώτες δηλώσεις του Έλληνα που χάθηκε στην Κωνσταντινούπολη
- Επιβάτης στο ΚΤΕΛ Δράμας ταξίδεψε στην μπαγκαζιέρα του λεωφορείου! Ο οδηγός τον κλείδωσε κατά λάθος
- Πέντε φορές είχε εντοπιστεί να οδηγεί μεθυσμένος ο 46χρονος που παρέσυρε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη
- Τεντόγλου στο Diamond League μετά την τρίτη θέση: «Θα αφήσω το μήκος, αν αλλάξει ο κανονισμός»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ