Τα ξενοδοχεία αναζητούν 55.000 εργαζόμενους. “Δεν υπάρχει σεφ ούτε για δείγμα”. Τι απαντούν για τις συνθήκες εργασίας

Τα ξενοδοχεία αναζητούν 55.000 εργαζόμενους. “Δεν υπάρχει σεφ ούτε για δείγμα”. Τι απαντούν για τις συνθήκες εργασίας

Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκονται οι ξενοδόχοι την εφετινή τουριστική περίοδο προκειμένου να καλύψουν τα υφιστάμενα κενά των επιχειρήσεων. “Σεφ ούτε για δείγμα δεν υπάρχει”, τονίζουν φορείς του κλάδου και αναφέρουν αναλυτικά το παζλ των παραγόντων που έχουν μεγεθύνει το πρόβλημα. Δίνουν, ακόμη, απαντήσεις για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας φέτος εμφανίζεται αμυδρά αυξημένο σε σχέση με το 2021, όταν σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στην αιχμή της περυσινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.

Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο “αγώνα αντοχής”, ώστε αφενός να ανοίξουν, όσες δεν έχουν ακόμα ανοίξει, και αφετέρου αυτό να μην είναι εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνει ότι από το 2019 είχε διαφανεί το πρόβλημα, αφού και τότε είχαν μετρηθεί 20.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία και, τελικά, καλύφτηκαν οι 16.000.

Η πανδημία προκάλεσε ανασφάλεια και φυγή εποχικών εργαζομένων

Οι φορείς του κλάδου των ξενοδόχων επισημαίνουν πως η πανδημία χειροτέρευσε την κατάσταση. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου του 2020 και το 2021 δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων και οδήγησε πολλούς σε αλλαγή εργασιακού πεδίου.

Πολλοί αλλοδαποί που δούλευαν ήδη στα ξενοδοχεία, όπως αναφέρει η κυρία Σβήνου, έφυγαν από την Ελλάδα και κατευθύνθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο, η πανδημία του κορωνοϊού, ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

Στη βραχυχρόνια μίσθωση κατευθύνθηκαν πρώην εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία

Την ίδια στιγμή η “άνθιση” της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε με την κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων πέραν της “παραδοσιακής ξενοδοχίας” απορρόφησε χιλιάδες εργαζόμενους.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Χριστίνα Τετράδη, πλέον ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου της καθαριότητας και της εστίασης των ξενοδοχείων επέλεξαν μισθούς 100 και πλέον ευρώ τη μέρα, χωρίς ασφάλιση, από τους μισθούς των ξενοδοχείων.

“Μια βίλλα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ την ημέρα μπορεί να προσφέρει μεροκάματο 100 ευρώ. Την ίδια στιγμή για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο που δίνει 40 ευρώ την ημέρα, δίνει επιπλέον 30 ευρώ για την ασφάλιση του εργαζομένου και λοιπές κρατήσεις”, ανάφερε η κ. Τετράδη προσπαθώντας να ρίξει φως στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Σεφ ούτε για δείγμα δεν υπάρχει στην αγορά

Δίνοντας το στίγμα των ελλείψεων προσωπικού τόσο η κ. Σβήνου, όσο και η κ. Τετράδη επισημαίνουν ότι τα χαμηλότερα εργασιακά κλιμάκια των ξενοδοχείων, όπως είναι οι υπηρεσίες εστίασης (γκαρσόνια, μάγειρες) αλλά και του καθαρισμού (καμαριέρες κ.λπ) εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός σημειώνει χαρακτηριστικά: “Σεφ στην αγορά εύρεσης εργασίας δεν υπάρχει ούτε για δείγμα”.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, οι περισσότεροι σεφ άνοιξαν φέτος δικά τους μαγαζιά, ενώ πολλοί αναζήτησαν καλύτερους μισθούς σε Μύκονο και Σαντορίνη ή άλλα μεγάλα θέρετρα διακοπών, αφήνοντας κενές θέσεις εργασίας στην Αθήνα.

Όλοι συμφωνούν ότι οι περιοχές που έχουν εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη, τα Ιόνια νησιά και οι Κυκλάδες υφίστανται πρωτίστως το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Πολλά ξενοδοχεία περιορίζουν τους χώρους εστίασης

Η κ. Σβήνου αναφέρει ότι πολλά ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν 4 και 5 εστιατόρια στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο μπορεί να κλείσουν τα 2 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, άρα και της ποιότητας.

Μια ακόμη ανορθολογική κατάσταση που μπορεί να προκύψει αφορά τις επιπλέον ώρες εργασίας των εργαζομένων, πάντα επί πληρωμή. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εργαζομένων να δουλεύουν Σαββατοκύριακο, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης. “Δεν υπάρχουν ελεύθεροι εργαζόμενοι να έλθουν να δουλέψουν στα ξενοδοχεία”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σβήνου.

“Άδικα στοχοποιείται ο κλάδος της ξενοδοχίας για τις συνθήκες εργασίας”

Επίσης, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ επισημαίνει ότι άδικα έχει στοχοποιηθεί ο κλάδος της ξενοδοχίας, αναφορικά με τους μισθούς αλλά και τις συνθήκες εργασίας.

“Οι κακές συνθήκες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν τα ξενοδοχεία, αλλά άλλες τουριστικές επιχειρήσεις”, συμπληρώνει η κ. Τετράδη.

“Στα ξενοδοχεία εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που στην πράξη οι ξενοδόχοι δίνουν περισσότερα από όσα αυτές ορίζουν. Παράλληλα οι συνθήκες διαμονής είναι αξιοπρεπέστατες για τους εργαζόμενους, αφού παραχωρείται ένα δωμάτιο για δυο άτομα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κ.λπ”, αναφέρει η κα Σβήνου.

Αν δεν καλυφτούν οι θέσεις εργασίας από Έλληνες, θα πρέπει να καλυφτούν από αλλοδαπούς

Όσο για το πως μπορεί να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση, όλοι συνηγορούν στο γεγονός ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις, θα υποβάλουν άμεσα τις διαθέσιμες θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση (πρώην ΟΑΕΔ). Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι θα γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και έτσι θα προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων.

Στο σημείο αυτό η κ. Σβήνου τονίζει ότι αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Ελληνες για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα να έρθουν από το εξωτερικό”, προκειμένου να καλυφτούν τα υπάρχοντα κενά.

Επιπλέον οι φορείς του κλάδου ζητάνε να γίνονται έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου εκεί ανθεί η γκρίζα οικονομία, με τους ανασφάλιστους εργαζομένους.

“Δεν υπάρχει ξενοδοχείο με ανασφάλιστο εργαζόμενο”, σημειώνει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη. Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την κάλυψη των κενών θέσεων στα ξενοδοχεία, σημειώνει ότι πρέπει να επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της εργασίας, ώστε να μπορεί ο ξενοδόχος να προσλαμβάνει και τον Μάιο αλλά και τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: PxHere

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu