Τετραπλασιάστηκε η μετάλλαξη Όμικρον στην Αττική μέσα σε λίγες μέρες. “Στο τραπέζι” νέα μέτρα

Τετραπλασιάστηκε η μετάλλαξη Όμικρον στην Αττική μέσα σε λίγες μέρες. “Στο τραπέζι” νέα μέτρα

Μεγάλη είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα με τους ειδικούς να ανησυχούν λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μέσα σε λίγες ημέρες άλλωστε τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν σχεδόν καθώς από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου έφτασαν τις 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου. Τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 6.590 κρούσματα, ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι έλεγχοι έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανέρχονται σε 4.036.

Σημειώνεται ότι στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο βαθύ κόκκινο με τελευταία την Εύβοια. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η διασπορά είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Η μετάλλαξη Όμικρον δεκαπλασιάστηκε σε 4 ημέρες στην Αττική

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το ΕΟΔΥ, το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο σε περιοχές όπως η Αττική όπου σταθερά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικότερα, στην χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ η Αττική μετρούσε 3.200 νέες μολύνσεις, ενώ σήμερα μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 1.803.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία στην Αττική και απόδειξη αυτού είναι η αλματώδης αύξησή της στα λύματα της πρωτεύουσας. «Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος Όμικρον στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της Όμικρον στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα μισά κρούσματα στην Αττική είναι Όμικρον.

«Από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική υπολογίζουμε ότι έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 10% στην κοινότητα στην Αττική αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έχει φτάσει το 30% και το 40%», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική είχε μιλήσει το πρωί στο Open και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Στην Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000, χθες ήταν κοντά 3.500. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε 463 κρούσματα και χθες είχαμε 1.173», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο καθηγητής επισήμανε πως μόνο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 10% της μετάλλαξης Όμικρον. «Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζοντας ότι το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον. «Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Ομικρον: Βρισκόμαστε προ καταιγίδας -Θα φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ανέφερε σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας». «Η Όμικρον, έρχεται, είναι εδώ. Στο Λονδίνο είδαμε 5 φορές αύξηση των κρουσμάτων, το θετικό στοιχείο σε σχέση με το Λονδίνο είναι ότι εμείς έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο δυνατή είναι η προσήλωση σε αυτά τα μέτρα τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπιση», είπε. Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα κέντρα αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό σταδιακά μέσα στο σπίτι του», σημείωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα δούμε μία αύξηση. «Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά το θεωρώ ότι θα συμβεί και σε εμάς. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί ο ιός έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά στην τρίτη δόση και όλα αυτά είναι τα όπλα μας. Το τελευταίο όπλο που θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος είναι το test» είπε και κάλεσε τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών για την πανδημία

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου. Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu