«Θα πετύχεις περισσότερα σε αυτό τον κόσμο, μέσα από πράξεις ελέους, από ότι μέσα από πράξεις τιμωρίας». Η ζωή του Μαντέλα μέσα από τα μεγάλα λόγια και τις σπουδαίες πράξεις

«Θα πετύχεις περισσότερα σε αυτό τον κόσμο, μέσα από πράξεις ελέους, από ότι μέσα από πράξεις τιμωρίας».  Η ζωή του Μαντέλα μέσα από τα μεγάλα λόγια και τις σπουδαίες πράξεις
Πολλοί τον χαρακτήρισαν σαν τον Γκάντι της εποχής μας. Μετά τον θάνατό του, ξεκίνησε η αποτίμηση του έργου του, όπου σίγουρα ο Μαντέλα θα πάρει τη θέση του στο πάνθεον των σημαντικών της ιστορίας.

Ο Μαντέλα είπε σοφά λόγια, τα οποία όμως, έζησε πρώτα ο ίδιος. Αυτές είναι οι 15 φράσεις του, που έχουν ήδη περάσει στην ιστορία:

1. «Κατά την διάρκεια της ζωής μου, έχω αφοσιώσει το εαυτό μου στον αγώνα του αφρικανικού λαού. Έχω πολεμήσει εναντίον της λευκής κυριαρχίας, και έχω πολεμήσει εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Έχω λατρέψει το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλα τα άτομα θα ζήσουν για πάντα μαζί, αρμονικά και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, που ελπίζω να ζήσω για αυτό. Αλλά, Θεέ μου, εάν χρειαστεί, είναι και ένα ιδανικό, που είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω για αυτό».

2. «Δεν είχα καμία επιφοίτηση, καμία προσωπική αποκάλυψη, καμία στιγμή της αλήθειας, αλλά μία σταθερή συσσώρευση από χιλιάδες προσβολές, χιλιάδες εξευτελισμούς και χιλιάδες αξέχαστες στιγμές, που προκάλεσαν μέσα μου έναν θυμό, μία επαναστατικότητα, έναν πόθο, να πολεμήσω το σύστημα που φυλάκιζε τον λαό μου. Δεν υπήρξε κάποια ξεχωριστή ημέρα όπου είπα, από τώρα και στο εξής θα αφοσιώσω τον εαυτό μου στην απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα, βρήκα τον εαυτό μου απλά να το κάνει, και δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά».

3. «Θα πετύχεις περισσότερα σε αυτό τον κόσμο, μέσα από πράξεις ελέους, από ότι μέσα από πράξεις τιμωρίας».

4. «Το πρώτο πράγμα είναι, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να έχεις ποτέ επιρροή στην κοινωνία, εάν δεν έχεις αλλάξει τον εαυτό σου… Οι μεγαλύτεροι ειρηνοποιοί είναι όλοι άνθρωποι με ακεραιότητα, ειλικρίνεια αλλά και ταπεινότητα».

5. «Κανείς δεν γεννιέται μισώντας ένα άλλο άτομο λόγω του χρώματος του δέρματός του, ή λόγω του παρελθόντος του, ή της θρησκείας του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν, και εφόσον μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν να αγαπάνε, επειδή η αγάπη έρχεται πολύ πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, από το αντίθετό της».

6. «Ενώ έβγαινα από την πόρτα, πηγαίνοντας προς την πύλη που θα οδηγούσε προς την ελευθερία μου, ήξερα πως εάν δεν άφηνα την πίκρα και το μίσος μου πίσω, θα ήμουν ακόμα στη φυλακή».

7. «Όταν κάποιος ανέβει ένα μεγάλο λόφο, το μόνο που ανακαλύπτει, είναι πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόφοι για να ανέβει».

8. «Έμαθα πως το θάρρος δεν είναι η απουσία του φόβου, αλλά ο θρίαμβος νικώντας τον. Ο θαρραλέος άντρας δεν είναι εκείνος που δεν φοβάται, αλλά εκείνος που θριαμβεύει σε αυτόν τον φόβο».

9. «Η μνησικακία είναι σα να πίνεις δηλητήριο και μετά να ελπίζεις πως θα σκοτώσει τους εχθρούς σου».

10. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τον χρόνο και πάντα να συνειδητοποιούμε, πως ο χρόνος είναι πάντα ώριμος, να κάνει το σωστό».

11. «Εάν μιλάς σε έναν άντρα, σε μία γλώσσα που καταλαβαίνει, αυτό πηγαίνει στο κεφάλι του. Εάν του μιλάς στη δική του γλώσσα, αυτό πηγαίνει στην καρδιά του».

12. «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, για να αλλάξεις τον κόσμο».

13. «Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος, μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του. Ένα έθνος δεν θα πρέπει να κρίνεται από το πως αντιμετωπίζει τους ανώτερους πολίτες του, αλλά τους κατώτερους».

14. «Το να είσαι ελεύθερος, δεν σημαίνει απλά να απελευθερώσεις κάποιον από τις αλυσίδες του, αλλά να ζεις κατά ένα τρόπο, που σέβεται και ενισχύει την ελευθερία των άλλων».

15. «Μοιάζει πάντα αδύνατο, μέχρι να συμβεί».

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Αν πρέπει να πεθάνω, δηλώνω σε όλους ότι θα δεχτώ τη μοίρα μου σαν άντρας». Τα λόγια και οι σκέψεις του Νέλσον Μαντέλα, πριν ανακοινωθεί η καταδίκη του…. 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu