Θάνατος από αλλαντίαση. Η 32χρονη πήγε σε 2 νοσοκομεία και διέγνωσαν λαρυγγίτιδα. Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για τα συμπτώματα

Θάνατος από αλλαντίαση. Η 32χρονη πήγε σε 2 νοσοκομεία και διέγνωσαν λαρυγγίτιδα. Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για τα συμπτώματα

Θάνατος από αλλαντίαση. Η 32χρονη πήγε σε 2 νοσοκομεία και διέγνωσαν λαρυγγίτιδα. Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για τα συμπτώματα

Έναν αδιανόητο Γολγοθά πέρασε η άτυχη 32χρονη Ελληνίδα που προσβλήθηκε από αλλαντίαση στο Μπορντό της Γαλλίας και τελικά έφυγε από τη ζωή μετά από τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η γαλλική εφημερίδα sudouest.fr, η οποία έφερε στην επιφάνεια το περιστατικό δηλητηρίασης 12 ατόμων σε εστιατόριο του Μπορντό, η 32χρονη έκανε διακοπές στο Μπορντό με τον σύντροφό της όταν προσβλήθηκε από αλλαντίαση.

Μεταφέρθηκε στα επείγοντα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Pellegrin στο Μπορντό στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής 8/9. Όταν την εξέτασαν οι γιατροί, η νεαρή γυναίκα παραπονέθηκε για δυσκολία στην κατάποση και βραχνή φωνή. Οι γιατροί διέγνωσαν μια μορφή λαρυγγίτιδας και της έδωσαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στη συνέχεια ακολούθησε η τραγωδία.

Η 32χρονη επέστρεψε στο Παρίσι, όπου έμενε με τον σύντροφό της το Σάββατο. Ωστόσο, την Κυριακή τα συμπτώματά της επέμεναν και πήγε ξανά στο νοσοκομείο. Αυτή τη φορά στα επείγοντα στο νοσοκομείο Bégin στο Παρίσι. Εκεί οι γιατροί την κράτησαν για παρακολούθηση μέχρι αργά το πρωί της Δευτέρας. Όμως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, οι γιατροί, οι οποίοι δεν είχαν καμία πληροφορία για την ύπαρξη κρούσματος αλλαντίασης στο Μπορντό, της έδωσαν εξιτήριο. Η άτυχη γυναίκα επέστρεψε σπίτι της και την επόμενη ημέρα πέθανε.

Δεν έδωσαν αντίδοτο για την αλλαντίαση στην 32χρονη

Αυτό είναι που κατήγγειλαν και οι γονείς της άτυχης κοπέλας, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι στο παιδί τους δεν δόθηκε ποτέ το αντίδοτο.

«Από την Κυριακή είχε συμπτώματα και ζήτησε ιατρική βοήθεια και περίθαλψη. Δεν θα μπω στα ιατρικά. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται προανάκριση από την εισαγγελέα του Μπορντό και την τοπική αστυνομία. Δεν υπάρχουν λόγια. […] Δεν διέγνωσαν το πρόβλημα οι γιατροί. Αν το είχαν κάνει, θα την προλάβαιναν και θα της έδιναν το αντίδοτο», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα της σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από το Mega.

Καθυστέρηση στη διάγνωση καταγγέλλουν και οι συγγενείς ενός Αμερικανού ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Μπορντό. Μάλιστα, η σύντροφός του ανέφερε στο ΑP πως, παρότι και η ίδια σκέφτηκε την αλλαντίαση, οι γιατροί ήταν επιφυλακτικοί, ενώ χρειάστηκαν μέρες για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση με τις σαρδέλες στο wine bar και να τους δώσουν, τελικά, το αντίδοτο.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια και πολύ σοβαρή παραλυτική νόσος, που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, αν δεν προσέχουμε και δεν εντοπίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα.

Ο θάνατος της 32χρονης Ελληνίδας στο Μπορντό της Γαλλίας, μετά την κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο, υπενθυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο την ανάγκη να γνωρίζουμε και να προσέχουμε τόσο όταν τρώμε όσο και όταν κονσερβοποιούμε τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες.

Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες, μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξή του.

Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης, που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνον οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο

Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρα δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Τροφιμογενής αλλαντίαση και συμπτώματα

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο, το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ. καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).

Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Αρχικά, οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Διάγνωση της τροφιμογενούς αλλαντίασης

Η διάγνωση της τροφιμογενούς αλλαντίασης στηρίζεται στην ανεύρεση: (α) της αλλαντικής τοξίνης στον ορό, στα κόπρανα, στις γαστρικές εκκρίσεις ασθενούς και στο τρόφιμο που ενοχοποιείται για τη μόλυνση ή (β) στην ανεύρεση του Clostridium botulinum σε καλλιέργεια γαστρικών εκκριμάτων ή κοπράνων ασθενούς.

Η ανίχνευση του Clostridium botulinum σε ύποπτο τρόφιμο δεν θέτει τη διάγνωση της αλλαντίασης, δεδομένου ότι οι σπόροι του μικροβίου μπορούν να βρεθούν παντού, εν αντιθέσει με την ανίχνευση τοξίνης στο ύποπτο τρόφιμο που είναι ισχυρά διαγνωστική.

Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Θεραπεία

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου. Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες.

Τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης

Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον. Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6. Στην κατηγορία των τροφίμων χαμηλής οξύτητας περιλαμβάνονται:

Η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι)

Ορισμένα φρούτα (π.χ. σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)

Γάλα

Κρέας (όλα τα είδη)

Ψάρια

Θαλασσινά

Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του. Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:

Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι

Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού

Κονσέρβες ντομάτας

Χυμός καρότου

Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο

Η κατάλληλη μέθοδος κονσερβοποίησης

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η κονσερβοποίηση υπό πίεση είναι η μόνη συνιστάμενη μέθοδος για την παρασκευή  κονσερβοποιημένων τροφίμων χαμηλής οξύτητας στο οικιακό περιβάλλον.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ συσκευή κονσερβοποίησης με νερό που βράζει για τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας διότι δεν προστατεύει από την τοξίνη της αλλαντίασης. Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική πολύ-συσκευή μαγειρέματος ακόμη και εάν έχει τις ενδείξεις «κονσερβοποίηση ή κονσερβοποίηση με ατμό».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.