Θρίλερ στις ΗΠΑ. Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία για συνωμοσία, λαθρεμπόριο και μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους

Θρίλερ στις ΗΠΑ. Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία για συνωμοσία, λαθρεμπόριο και μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους

Συνελήφθη Έλληνας επιχειρηματίας από τις αμερικανικές αρχές στο Παρίσι. Φέρεται ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του FBI, πρόκειται για τον Νικόλαο Μπογονικολού, ο οποίος συνελήφθη τις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

«Όπως καταγγέλλεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός εργολάβος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του, Aratos Group, έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη των όπλων νέας γενιάς» δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μπρέον Πις.

Το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 16 Μαΐου αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος φέρεται «να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κβαντική πληροφορική και στις πυρηνικές δοκιμές για να προωθήσει τις προσπάθειες αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας».

Ο αξιωματούχος του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κατηγορίες δείχνουν τη δέσμευση του υπουργείου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Η ανακοίνωση του FBI

«Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group (Aratos), εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας σε Ολλανδία και Ελλάδα, οι οποίες είναι και οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μία από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021, για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε να έχει εμπειρία ως σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ”κυβερνήσεων παγκοσμίως”, ενώ η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, αμερικανικής προέλευσης, στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο εναγόμενος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα μεταφορτώθηκαν και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς παραλήπτες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη στρατιωτική μονάδα 33949, μέρος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, γνωστής ως SVR»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu