Αθήνα, Δεκέμβριος του 1958. Τα γράμματα των παιδιών στον Άη Βασίλη έχουν παραδοθεί, ο καλός Άγιος επισκέφθηκε τα καλύτερα από αυτά και τους άφησε τα δώρα τους. Τι τους έφερε όμως; Η εφημερίδα «Ακρόπολις» έκανε το ρεπορτάζ στους δρόμους της πρωτεύουσας.
«Πύραυλοι, διαστημόπλοια, ρομπότ και ταξιδιώται του διαστήματος θα μεταφέρουν για λίγο τους πιτσιρίκους στα ύψη των επιστημονικών επιτευγμάτων για να διαλυθούν μέσα σε λίγες μέρες εις τα “εξ ων συνετέθησαν”», τονίζει η εφημερίδα.
Βέβαια, ακόμη και τότε τα παιχνίδια ήταν ακριβά και παρ’ ότι αποτελούσαν μεταφορά των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων στην παραμυθένια χώρα των παιδιών, οι συντάκτες του ρεπορτάζ αμφιβάλλουν «αν βγουν από τα κιβώτια που τα έχουν εναποθέσει οι κατασκευασταί των».
Υπάρχουν βέβαια και τα πρακτικά δώρα. Τότε, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, η μητέρα αγόρασε στο κοριτσάκι μια ζακετούλα. Μπορεί η μικρή εκείνη τη στιγμή να προτιμούσε μια κούκλα, ωστόσο, η οικονομική κατάσταση των γονέων δεν επέτρεπε και δώρο και ρούχα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, τη χρονιά εκείνη τα πρακτικά δώρα είχαν ιδιαίτερη ζήτηση.
Τονίζει δε, ότι αυτή η ζήτηση «θα πρέπει να αποδοθή εις την προσπάθεια που καταβάλλεται από τας διαφόρους βιομηχανίας παιδικών ενδυμάτων, ώστε το φορεματάκι ή το παλτό να δίνη εις το παιδί την αίσθησι του παιχνιδιού. Ωραία χρώματα, περίφημα σχεδιάσματα, διαλεγμένα ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, και κατασκευασμένα σύμφωνα με τας οδηγίας της συγχρόνου παιδαγωγικής, κατορθώνουν να συνδυάζουν την πρακτική εξυπηρέτησι με την χαρά του δώρου».
Πάντως, το ρεπορτάζ κλείνει με μια ευχάριστη διαπίστωση: «Οι ελληνικές κούκλες είνε πολύ πιο ωραίες από τις ξένες. Και το σπουδαιότερο, πολύ πιο φτηνές»!
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί ο Άγιος Βασίλης κρατά όπλο; Η ιστορική φωτογραφία που σημάδεψε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Μηχανή του Χρόνου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τα Τοπόσημα της Κεντρικης Μακεδονίας. Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στις 15.30
- Moody’s. Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα Baa3 με σταθερές προοπτικές. Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία
- Σαββατοκύριακo με 30άρια και αφρικανική σκόνη. Πότε έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
- Σήμερα στις 11 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Μετά η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ